ION CEBAN, primarul mun. Chișinău: Parada homosexualilor să fie la fiecare acasă, cine își dorește acest lucru. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Ba chiar am scris și voi scrie refuz în continuare și îmi asum în totalitate, inclusiv, din punct de vedere juridic. 

Primarul Capitalei, Ion Ceban, are un discurs care incită la discriminare și homofobie. Se întâmplă asta, după ce comunitatea LGBT a anunțat autoritățile că vor organiza un marș pe 19 iunie.

ION CEBAN, primarul mun. Chișinău: Asta este situația. Eu sunt pentru astfel de acțiuni, unde sunt implicați copii, unde sunt familiile. Pentru celelalte, am zis, nu facem niciun fel de discriminare în acest sens. 

Declarație FALSĂ: Nu facem niciun fel de discriminare

DOINA-IOANA STRĂISTEANU, avocată: Discursul pe care l-a ținut primarul Ceban este o formă de discriminare. Se numește instigare la discriminare. Ce înseamnă asta? E un comportament care cheamă pe ceilalți membri ai societății să se comporte agresiv, cu ură sau cu o diferențiere față de un anumit grup social. 

ION CEBAN, primarul mun. Chișinău: Ce, de fapt, se urmărește prin această paradă? Ce promovăm noi? Nu încălcăm dreptul la nimeni, la muncă, la educație, în societate. Fiecare are drepturi egale. 

Declarație FALSĂ: Nu încălcăm dreptul nimănui

DOINA-IOANA STRĂISTEANU, avocată: Întrunirile au aceeași importanță ca și exprimarea unei opinii și ea trebuie să fie garantată și protejată. Cel puțin, legislația îi oferă toate garanțiile. Dacă nu ești liber să ieși ca să-ți spui mesajul, atunci tu nu ești într-o democrație. 

Mai mult, discursul edilului este iresponsabil în raport cu statutul său de demnitar.

DOINA-IOANA STRĂISTEANU, avocată: Pentru un astfel de comportament nu există absolut nicio justificare și ca funcționar public trebuie să-și dea seama că, pe lângă consecințe de ordin politic, sunt și cele de ordin juridic. Iar el este obligat prin lege să se abțină de la orice fel de instigări la discriminare. Cu cât ești mai înalt în funcția pe care o ocupi în societate, cu atât libertatea ta de exprimare este mult mai îngustă. 

Autoritățile ar putea interzice marșul LGBT doar prin hotărâre judecătorească. Trebuie să convingă judecătorii că riscurile sunt mult prea mari. Marșurile LGBT au loc an de an la Chișinău, începând cu 2003.

Mai multe detalii vezi în VIDEO.

Subiect realizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.