În ultima vreme, tot mai des auzim despre dezinformare, propagandă, manipulare sau fake news. La modul practic, acestea se pot regăsi, de exemplu, într-o știre, o declarație a unui politician sau chiar o fotografie, iar avalanșa lor poate fi copleșitoare.

LILIA ZAHARIA, jurnalistă, StopFals.md: Eu o definesc ca o dezordine informațională, care tulbură cetățeanul și nu mai știe care este adevărul și care este o minciună. 

Lucrurile s-au agravat, mai ales, în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina. Experții vorbesc despre un război informațional. 

VALERIU PAȘA, președinte, Comunitatea Watchdog: Este urmărirea scopurilor războiului clasic prin metodele informaționale sau prin utilizarea opiniei publice, mass-media, comunicării strategice. 

În condițiile unui război informațional este important să ne informăm din mai multe surse și să aflăm ce au de spus ambele părți. 00:55

VALERIU PAȘA, președinte, Comunitatea Watchdog: Un război informațional urmărește aceleași scopuri pe care le urmărește și un război convențional, adică să își slăbească sau să distrugă, sau să cucerească inamicul, în cazul dat vorbim despre populație, teritorii. De acest război informațional trebuie să fim conștienți. Tot ce spune o parte sau alta, iarăși, înțelegând că, în cazul dat, vorbim despre două părți beligerante: Ucraina și Rusia, și Rusia spune, practic, numai minciuni. Iată, asta trebuie să avem în vedere. Dar să înțelegem și să fim foarte critici și față de orice informație care vine și din partea ucraineană. 

LILIA ZAHARIA, jurnalistă, StopFals.md: Dezinformarea induce panică, dar, totodată, și dacă ne referim la dezinformarea în contextul războiului, instigă la ură interetnică. Am avut valul acesta de ură împotriva refugiaților ucraineni sau tot ce ar veni din Ucraina. De fapt, această ură a fost îmbinată cu dezinformarea, care a fost promovată pe diverse platforme și de diverse surse, protagoniști, cum ar fi: politicieni, foști politicieni și, din păcate, fețe bisericești. 

Atenție din ce surse media vă informați, mai ales, în spațiul online. Încă din primele zile de război, Serviciul de Informații și Securitate a început să blocheze mai multe site-uri din Moldova care instigau la război, ură sau violență. Vorbim de un număr total de 10 portaluri de fake news. Ca să nu cădeți în capcană știrilor false, urmați aceste sfaturi.

LILIA ZAHARIA, jurnalistă, StopFals.md: În primul rând, cetățeanul trebuie să fie foarte atent la titlu. Un titlu, care nu induce publicul în eroare, este unul informativ. În situația în care într-un titlu avem cuvintele: „vezi aici”, „șoc”, „uite ce s-a întâmplat”, atunci este un semn că această informație este una speculativă, manipulatorie sau chiar una falsă. De asemenea, trebuie să vedem, în cazul în care informația este pe o platformă online, să vedem dacă platforma aceasta este credibilă și ce a mai scris anterior. Și încă un aspect foarte important, mai ales, în contextul războiului de astăzi, informația să fie verificată și de pe site-urile oficiale. 

VALERIU PAȘA, președinte, Comunitatea Watchdog: Diferite informații, diferit sunt percepute. În unele falsuri oamenii cred mai mult, în unele – mai puțin. În principiu, se crede mai puțin în acele falsuri care sunt combătute activ la nivel de autorități și mass-media.

Mai mult decât atât, poți contribui și tu în această luptă, deloc ușoară, cu dezinformarea și fenomenul de fake news. Cum? Îți spunem în continuare.

LILIA ZAHARIA, jurnalistă, StopFals.md: Dacă informația este în rețelele sociale, o putem raporta liber pe acea rețea socială. În cazul în care o găsim pe un portal media sau o găsim într-o resursă online, pot cetățenii, dacă ne referim la publicul din Republica Moldova, să sesizeze jurnaliștii: fie că sunt specializați în verificarea faptelor, cum suntem noi cei de la StopFals.md, fie alți jurnaliști sau alte redacții de investigație. Iar în situația în care dezinformarea la radio au auzit-o sau la un post de televiziune național, atunci, desigur, pot sesiza Consiliul Audiovizualului.

Gândește critic și nu te lăsa manipulat. Iar dacă îți place ceea ce facem, dă like și distribuie acest video ca și prietenii tăi să-l vadă. Dacă vrei, însă, să susții activitatea noastră, o poți face printr-o donație unică sau lunară. Detalii, în postare. Toate bune. 02:25

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.