IGOR DODON, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Eu am o întrebare pentru susținătorii UE. Voi înțelegeți că UE, Uniunea Europeană, ca prioritate pe următoarea perioadă și-a propus militarizarea, pregătirea de război. Ce căutăm noi acolo ca țară neutră? Spuneți, vă rog.  

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, WatchDog: Este o declarație alarmistă pe care am văzut-o și în timpul dezbaterilor privind referendumul de integrare europeană. De fapt, tot ce face Uniunea Europeană, își întărește capacitățile ca urmare a riscului militar al Federației Ruse. Prioritățile reale ale Uniunii Europene sunt legate de reducerea impactului încălzirii globale, creșterea condițiilor de trai, în special, în regiunile care sunt mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene, inclusiv România și vedem investițiile care se fac acolo. Dar ceea ce vrea să facă domnul Dodon este să ia niște investiții care sunt de zeci de ori mai mici decât cele rusești în tot ce înseamnă apărare și să le prezinte ca o prioritate a Uniunii Europene. Neutralitatea are cel puțin două aspecte din punct de vedere al dreptului internațional. Primul este neparticiparea la conflictele armate, indiferent ce natură acestea au. Doi – neparticiparea la alianțe militare, fie ele defensive sau ofensive. În acest sens, neutralitatea ar interzice Republicii Moldova să devină membru NATO, dar nicidecum nu afectează faptul ca să devină membru UE. 

IGOR DODON, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Construcția bazei militare la Băcioi, înarmarea, militarizarea Republicii Moldova nu corespunde intereselor naționale. Acest lucru trebuie stopat imediat.

Declarație falsă: Militarizarea Republicii Moldova

ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, WatchDog: Nu știu ce înseamnă militarizarea pentru domnul Dodon, având în vedere că efectivul Armatei Naționale nu crește. Ceea ce face Armata Națională, încearcă să răspundă la noile provocări de securitate care vin, în primul rând, din cauza conflictului provocat de Federația Rusă pe teritoriul ucrainean. Ceea ce se investește din partea Uniunii Europene este foarte mult în capitalul uman, adică se antrenează soldații noștri să poată face față diferitor misiuni dificile, în special misiuni de pacificare, dar și de apărare a propriei țări. Se modernizează baza militară care la noi este învechită și fizic, dar și moral, pentru că vorbim despre o armată în care nu s-a investit mai bine de 30 de ani. Militarizarea are loc în Federația Rusă unde o bună parte din bugetul federal se duce la cheltuielile pentru armată, cresc semnificativ plățile pentru cei care se angajează pe contract în armata Federației Ruse, se produce tot mai mult armament, toată țara contribuie la acest fapt. 

Pe 24 februarie 2022, Federația Rusă a invadat Ucraina într-o escaladare a conflictului armat început în 2014.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cu Sens
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.