MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse: Regimul Sandu intenționează să folosească criza energetică din țară pentru a rezolva problema transnistreană prin forță. Ei pun pe seama Rusiei, fără drept de apel, responsabilitatea lor pentru întreruperea livrărilor de gaze.
Declarație falsă: Să folosească criza energetică din țară pentru a rezolva problema transnistreană prin forță.
EUGEN MURAVSCHI, expert asociat, Watchdog: În primul rând, nimeni din conducerea statului, niciodată, nu a pus în discuție, măcar teoretic, rezolvarea prin forță a conflictului transnistrean. Autoritățile de la Chișinău au vorbit mereu, exclusiv, despre rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean. În al doilea rând, nu ei încearcă să folosească această criză, ci Rusia încearcă să folosească această criză pentru a crea incertitudine, panică, nesiguranță în Republica Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare. Rusia, dacă vrea, ar putea livra gaze în stânga Nistrului, nu o împiedică nimic. Există posibilitate legală, există posibilitate tehnică. Rusia alege să nu livreze gaze în stânga Nistrului. Mai mult decât atât, Rusia nu îi permite Tiraspolului să conlucreze cu Chișinăul pentru a preveni această criză și vor ține intenționat regiunea în frig și întuneric la comanda Moscovei.
MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse: Iau în calcul și destul de serios varianta de preluare cu forța a centralei termoelectrice din Transnistria (MGRES). Despre acest scenariu a vorbit detaliat Serviciul de Informații Externe al Rusiei.
Declarație falsă: Varianta de preluare cu forța a centralei termoelectrice din Transnistria.
MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse: Un astfel de scenariu ar pune în pericol prezența pacificatorilor ruși în regiune, iar locuitorii din republica moldovenească nistreană (rmn) ar deveni ostatici.
Declarație falsă: Locuitorii din rmn ar deveni ostatici.
EUGEN MURAVSCHI, expert asociat, Watchdog: Aceste scenarii sunt născocite de propagandiști ruși de la Moscova și de la Tiraspol, pentru că niciodată autoritățile noastre nu au vorbit despre intrarea cu forța în Transnistria. Nimeni, în afară de propagandiștii ruși, nu vorbește despre astfel de scenarii. Oamenii aceia îngheață acum, nu au căldură, nu au gaz, nu au lumină, din cauza faptului că ei sunt ostatici ai regimului de la Tiraspol, supus Kremlinului. Dacă oamenii din stânga Nistrului ar trăi într-o Moldovă reîntregită, ei ar avea gaz, ar avea lumină, ar avea căldură. Rusia, prin toate declarațiile sale, încearcă mereu să mute responsabilitatea. Ea niciodată nu este vinovată pentru propriile acțiuni. Mereu este vinovat ba Chișinăul, ba Kievul, ba chiar și Statele Unite, am văzut-o pe Maria Zaharova vorbind. Pe când Rusia, dacă într-adevăr i-ar păsa de populația din stânga Nistrului, ei mereu ar putea relua livrările de gaze. Ei aleg să creeze probleme și, așa cum o face și în Ucraina, Rusia apoi numește victima agresor. Rusia mereu dă vina pe victimă. Și exact același lucru îl face, și astăzi, în cazul crizei energetice în Republica Moldova.
Criza energetică în stânga Nistrului a început pe 1 ianuarie 2025, atunci când Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Moldova.
Comentarii: 0