Comentarii: 0

Vasile Bolea, deputat neafiliat, a făcut mai multe declarații false despre Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

VASILE BOLEA, deputat neafiliat : Noi vedem că autoritățile noastre pro-occidentale declară deschis, în ultima perioadă, despre apropierea de NATO. Ni se dă de înțeles, în mod intenționat, că NATO și Uniunea Europeană sunt, practic, unul și același lucru.

Declarație falsă: NATO și UE sunt, practic, unul și același lucru.

TATIANA COJOCARI, doctor în Sociologie și expertă WatchDog: Aderarea la NATO și aderarea la Uniunea Europeană sunt capitole distincte, total distincte. Acest referendum din toamnă vizează doar integrarea în Uniunea Europeană. Nu se va modifica articolul din Constituția țării ce vizează neutralitatea. Prin urmare, noi, ca stat, nu putem să facem parte din alianțe militare. Dacă cetățenii vor dori, ceea ce a fost și afirmat la nivel oficial, atunci, printr-un alt referendum, printr-o altă discuție, decizie, se va decide dacă dorim să ne apropiem de NATO sau nu. Deci nu, integrarea în UE nu înseamnă că NATO, automat, va veni și se va simți acasă, pentru că depinde de vocea și dorința cetățenilor. În Uniunea Europeană există state care sunt membre ale Uniunii, însă nu sunt membre ale NATO. Aceste state sunt: Malta, Cipru, Austria și Irlanda. 

VASILE BOLEA, deputat neafiliat : Nu suntem încă în Uniunea Europeană, dar cu ce ne confruntăm, deja, acum? În primul rând, militarii noștri participă la diferite misiuni NATO. Sunt trimiși în Somalia, în Sudan, în, nu știu, pe aici, prin Europa, prin Kosovo și cine știe unde, sub egida și sub acest drapel al Alianței Nord-Atlantice. 

Declarație falsă: Militarii noștrii participă la diferite misiuni NATO: Somalia, Sudan, Kosovo.

De fapt, militarii noștri participă la instruiri și misiuni de menținere a păcii și nu toate sunt sub egida NATO. 

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Trebuie de luat fiecare misiune separat și de clarificat care misiune. Misiunea din Somalia, de exemplu, este o misiune de instruire, este o misiune a Uniunii Europene, unde Uniunea Europeană, alături de alte misiuni multinaționale, vine cu un efort pentru crearea instituțiilor somaliene, pentru asigurarea păcii și securității în această țară, care este zguduită de războaie începând din anii 1990. Sudan este misiunea Organizațiilor Națiunilor Unite și militarii participă, dacă nu greșesc, din anul 2012. Kosovo este misiunea, actualmente, condusă de NATO sub mandatul Organizației Națiunilor Unite și primul contingent în această misiune a fost detașat în 2014.

Cooperarea moldovei cu NATO a început în 1994, în baza programului „Parteneriatul pentru Pace”. 

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Haideți să pornim de la aceea că, relația cu NATO, deja, a marcat 30 de ani de cooperare. A pornit în 1994 în baza acordului de „Parteneriat pentru Pace”, care a permis modernizarea și transformarea instituțiilor statului, pentru a asigura cetățenilor mai multe capabilități precum ar fi: în domeniul de educație, știință, apărare, securitate. Actualmente, aceste procese au evoluat și, vreau să menționez că, NATO răspunde doar la solicitările Republicii Moldova și deplin respectă Constituția și neutralitatea Republicii Moldova. Nicidecum, nu impune acele proiecte care contrazic legislația. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.