Pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, va avea loc referendumul privind modificarea Constituției și includerea vectorului european în Legea Supremă a țării. Prin urmare, la scrutinul din toamnă vom primi nu unul, dar două buletine de vot. Ce este, mai exact, un referendum constituțional, lămurim împreună cu președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Noi avem referendumuri consultative, legislative și constituționale. Cel din toamnă este un referendum constituțional. Deci, vizează modificarea Constituției și, respectiv, în buletinul de vot vom avea textul de modificare și întrebarea, formulată generic. Dacă chemăm la urne cetățenii să se expună pe un subiect pe care noi doar îl consultăm, deci, nu are importanță numărul de persoane care participă la acest exercițiu electoral. În cazul referendumului legislativ și cel constituțional, este necesar să fie o prezență de cel puțin o treime de cetățeni, care sunt înscriși în listele electorale.
Cu alte cuvinte, pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să participe un număr minim de circa 1 milion 100 de mii de cetățeni cu drept de vot. Iar pentru a include vectorul european în Constituție, e suficient să fie de acord 50% plus un vot din cei care au participat la scrutin.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Pentru că este vorba de modificarea Constituției, deci, textul buletinului de vot obligatoriu trebuie să conțină acea întrebare care vizează modificarea Constituției, deci, textul propriu-zis. Și avem, aici, iată, ce anume urmează să fie modificat în Constituția Republicii Moldova. Vizează preambulul și un titlu aparte, care este intitulat: „Integrarea în Uniunea Europeană”. De asemenea, este inserată întrebarea generică: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Și alegătorul va trebui să aleagă între opțiunea: „Da” și „Nu”. Și se va deosebi prin culoare de buletinul pentru alegerile prezidențiale. Costurile estimate de către CEC pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale se ridică la 248 de milioane de lei. Ceea ce a trebuit să estimăm și să fie bugetat suplimentar, este de 37 de milioane de lei. Deci, faceți comparația că, dacă facem aceste exerciții separat, costurile ar fi cam aceleași. Și, în cazul dat, dacă îl facem în aceeași zi, atunci, da, avem o economie și de mijloace. Dar alegătorul va decide de unul singur dacă participă la ambele scrutine sau doar la unul.
Un lucru important de știut e că, pentru a face agitație pro sau contra referendum, partidele politice sau blocurile electorale sunt obligate să se înregistreze în calitate de concurenți. Termenul limită de înregistrare este 14 septembrie 2024. Aceștia vor depune la CEC rapoarte financiare, care vor conține informații despre sursele de finanțare, dar și cum au fost cheltuiți banii pe durata campaniei, așa cum se întâmplă la oricare alt scrutin electoral.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: CEC va urmări campania electorală pe care o vor face participanții, pentru ca să fie raportate cheltuielile, ca să fie respectate condițiile pentru această campanie, pentru ca să fie respectate acele condiții privind participarea la emisiuni și așa mai departe. Deci, ca să poți să faci o campanie, trebuie să fii înregistrat în calitate de participant. Inclusiv, cei care vor opta pentru forma de boicot, să zicem așa, da, cei care cheamă să nu vină alegătorii la referendum, deci, regulamentul adoptat în acest sens spune că, ca să poți să faci campanie, trebuie să te înregistrezi cu opțiunea „Nu”. Pentru că, în esență, de fapt, manifești atitudinea că nu ești de acord cu această modificare în textul Constituției.
Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Și pentru că fiecare vot contează, pe 20 octombrie, nu sta acasă. Votează!
Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.
Comentarii: 0