Guvernarea speculează pe marginea problemei tarifului la gaze, care a crescut de cinci ori de la semnarea contractului cu Gazprom în toamna lui 2021. Atât președintele Parlamentului, Igor Grosu, cât și deputatul PAS, Mihai Popșoi, folosesc un discurs manipulativ care face apel la emoții, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Asta-i gaz murdar de sânge. Iată, asta trebuie să înțelegem. Asta e cinismul celor care spun: „Duceți-vă și discutați”. Ce să discuți? Clar lucru că o să apară întrebarea: „Atunci ieșiți public și susțineți atrocitățile pe care le folosim noi acolo”. Politic, asta ar trebui noi să spunem: „Da, domnule, noi susținem ceea ce faceți voi în Ucraina”.
Dacă în toamna lui 2021 tariful la gaze era de 4,6 lei/m3, atunci în prezent este de 22,9 lei/m3, adică de cinci ori mai mare. Cu toate acestea, autoritățile par să nu ia în calcul reluarea negocierilor cu Moscova.
MIHAI POPȘOI, deputat PAS: Trebuie să înțelegem cu toții: pentru a obține gaz mai ieftin de la ruși, Republica Moldova trebuie să susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. (…) trebuie să sprijinim uciderea oamenilor în țara vecină. (…) Să ne mânjim cu sângele vecinilor noștri. Aceasta este condiția obținerii unui preț mai mic pentru gazul rusesc astăzi.
VALERIU PAȘA, președinte, Comunitatea Watchdog: Nu este o problemă să facă apel la emoție, mai ales, când vine vorba de acest război sângeros în care Federația Rusă omoară zeci de mii de oameni nevinovați. E firesc să se întâmple. Mai mult decât atât, și politicienii este firesc să aibă emoții, dar asta nu înseamnă că pe fonul emoțiilor să vină cu interpretări de acestea manipulatorii și să prezinte presupuneri drept adevăruri absolute. Manipularea constă în faptul că se prezumă drept cert ceva care încă nu s-a întâmplat. Și anume, că dacă Republica Moldova de azi o să înceapă să susțină războiul sângeros al Rusiei, o să ne scadă prețul la gaz. Nici măcar asta nu este o certitudine. Opinia mea este că pe subiectul gazelor naturale și a sistemului energetic și a crizei energetice trebuie să se comunice mult mai transparent, mult mai consistent și atunci va fi și mai puțină dezinformare, și tot felul de interpretări de genul ăsta.
De fapt, negocieri repetate cu Gazprom ar fi posibile, sunt de părere experții.
VICTOR PARLICOV, expert în domeniul energetic: Există întotdeauna spațiu pentru negocieri. Negocierile pot fi purtate chiar și în condițiile în care este semnat un contract de lungă durată, mai ales, în situația noastră specifică în care partea rusă, la moment, de fapt, poate rezilia acest contract în orice moment. Autoritățile trebuie să-și asume ceea ce fac. Dacă negociază și obțin un răspuns chiar și negativ, să explice oamenilor în ce constă acest răspuns negativ și să explice că: „Da, noi am încercat careva negocieri”. Dacă nu negociază, atunci să spună că: „Noi nu negociem cu Gazpromul”, dar nu de aceea că partea rusă înaintează careva condiții, pentru că nu știi ce condiții înaintează partea rusă dacă nu te duci la negocieri, dacă nu discuți cu dânșii, dar din cauza faptului că, spre exemplu: „Noi avem gaz din altă parte și noi nu vrem să discutăm cu rușii mai departe, că noi am găsit alternativă”. Sau „Noi nu vrem să discutăm cu rușii, din cauza faptului că noi…”, nu știu, din alte motive. Dar nu speculezi o cerință chipurile înaintată de partea rusă, fără a discuta cu partea rusă.
VALERIU PAȘA, președinte, Comunitatea Watchdog: Eu nu înțeleg această poziție că neapărat se refuză de a merge la negocieri. De ce? Care este problema să mergi să le spui în față celor de la Kremlin ceea ce crezi despre ei, despre războiul lor sângeros împotriva Ucrainei și, în același timp, să vezi ce vor să facă.
Subiect realizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.
Comentarii: 0