Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că pe site-ul transparenta.chisinau.md poți vedea în regim real, toate achizițiile publice. Acest lucru este un FALS, potrivit experților, care spun că pe acest portal poți urmări doar parțial cum sunt cheltuiți banii publici din bugetul municipal. 

ION CEBAN, primarul general al mun. Chișinău: Vă invit să accesați portalul transparenta.chisinau.md unde, în premieră și doar pe teritoriul municipiului Chișinău, nu mai este vreo altă autoritate locală în Republica Moldova, unde veți găsi, în regim real, repet, în regim real, toate achizițiile publice. 

OLGA DIACONU, expertă în achiziții publice, AGER: Acest portal nu ne oferă toată informația despre cheltuirea banilor publici. Dacă deschidem secțiunea „Achiziții transparente”, observăm niște hyperlink-uri spre licitațiile care au fost publicate în sistemul MTender de către Primăria municipiului Chișinău și subdiviziunile acesteia, dar nu obținem informații despre negocierile fără publicare care au fost desfășurate de primărie sau subdiviziunile [primăriei], fie de primăriile din suburbii. Deci, o mare parte a banilor publici care nu trece prin MTender, nu apare nici aici, în secțiunea „Achiziții”. Ceva informații putem găsi la secțiunea „Controlul banilor publici”. În secțiunea „Controlul banilor publici”, când deschidem, putem vedea bugetul municipal planificat, dar, la fel, este într-o formă destul de neprietenoasă. Mai putem accesa o altă subdiviziune – „Buget transparent”. Însă, chiar și aici, la o parte din subdiviziuni dacă deschidem informația, pentru Direcția Generală Locativ-Comunală, spre exemplu, care a desfășurat foarte multe proceduri de achiziții pe parcursul ultimilor ani, vedem că informațiile nu sunt actualizate încă din 2018. 

Nu este pentru prima dată când Ion Ceban declară că, datorită acestui portal, primăria municipiului Chișinău este cea mai transparentă. A făcut asta cu fiecare ocazie, inclusiv în campania electorală pentru alegerile locale din toamna anului 2023. 

ION CEBAN, primarul general al mun. Chișinău: Este instituția în care dumneavoastră puteți vedea cum se cheltuie fiecare leu din taxele pe care le plătiți. Toate instituțiile din țară trebuie să fie la fel de deschise, transparente. 

VLADA CIOBANU, expertă în participare publică, CPR: De ce Ion Ceban spune asta? Probabil pentru că are poate chiar el însuși o percepție greșită despre ce înseamnă transparența. El spune acest lucru doar pentru că a lansat o platformă care se numește transparenta.chisinau.md, dar care în sine nu rezolvă problema transparenței. Ca cetățeană, ca activistă, ca ong-istă, nu am găsit platforma utilă. Ea nu este utilizată foarte des de către activiști sau ong-iști, pentru că nu prezintă foarte multă informație. Noi vedem niște categorii generale și se creează o falsă impresie că totul este transparent. 

NATALIA IXARI, purtătoarea de cuvânt a primarului mun. Chișinău: Primăria Chișinău nu o dată a declarat că nu există o altă instituție care are un asemenea agregat. Dacă undeva este o astfel de platformă, ne spuneți și noi o să revedem declarația noastră, dar deocamdată nu este nicăieri, ceea ce ne face să ne calificăm ca cea mai transparentă. 

Platforma transparenta.chisinau.md a fost lansată în iunie 2023. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.