Transnistria. Corect – regiunea transnistreană. Ce este, mai exact, și cum a apărut, de fapt, regimul autoproclamat de la Tiraspol? Despre acest subiect sensibil, etichetat la nivel internațional ca fiind un conflict înghețat, vorbim în acest video.

ПМР – Приднестровская Молдавская Республика, în traducere, Republica Moldovenească Nistreană sau, mai bine zis, regiunea controlată de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol. Nu apare pe harta lumii, fiind de jure parte componentă a Republicii Moldova. Aceasta cuprinde, pe lângă municipiul Tiraspol, și localitățile din cinci raioane, aflate, în mare parte, la estul țării, pe malul stâng al râului Nistru. Cu unele excepții, însă. Sunt câteva sate de pe malul stâng care sunt controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Și viceversa. Sunt localități de pe malul drept al  Nistrului care sunt controlate de regimul de la Tiraspol. 

Nu doar așa-numita putere judecătorească există în stânga Nistrului. Dar și cea care se vrea a fi puterea legislativă și, respectiv, executivă. Altfel spus – un pretins parlament și un pretins guvern. Oamenii de aici își aleg o dată la cinci ani și un așa-zis președinte.  

Acest subiect este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea CU SENS și nu reflectă în mod necesar viziunea Uk aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.