Comentarii: 0

Ești un agent economic și ai vrea să-ți investești banii într-un parc fotovoltaic? Va trebui să aștepți anul 2025 până să-ți pui pe roate afacerea. Asta, deoarece Guvernul a stabilit un număr fix de investiții în astfel de instalații, în perioada 2022-2025, care s-a epuizat încă în toamna lui 2022. În schimb, în cazul panourilor fotovoltaice montate pe clădiri, instalațiilor eoliene, hidrologice sau pe biogaz, chiar dacă și aici statul a impus limite, doritori au fost puțini sau chiar niciunul. 

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: Realitatea a demonstrat că cei care vor să investească, investitorii, au depus foarte multe cereri la solar și aproape deloc la celelalte. Este evident un dezechilibru între ceea ce este nevoie și ceea ce oamenii sunt gata să investească. Și asta este un dezechilibru care eu cred că ține, inclusiv, de preț. De asta, acum sunt doritori extrem de mulți să investească anume pe energia solară și nu sunt suficienți doritori de a investi pe alte tipuri de energie.  

Cu alte cuvinte, parcurile fotovoltaice sunt o afacere profitabilă în Republica Moldova. Asta, deoarece statul garantează investitorului că acesta își va putea vinde întreg volumul de energie produs, la un preț competitiv, pe o perioada de 15 ani. De exemplu, anul trecut investitorii au primit 1 leu și 80 de bani pentru un kW. 

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: Noi acum ne-am asumat ca, până în anul 2030, să avem 27% energie din surse regenerabile. Inclusiv, din câte înțeleg eu, se vehiculează, deci, componenta de energie electrică, vrem să ajungem la 30% de energie electrică din surse regenerabile. Asta e realist. Asta e realist până în 2030. Dar repet, asta nu poate fi extins la infinit. Sunt niște limite tehnice. 

În ciuda limitărilor, în Republica Moldova există și agenți economici care au investit în energie regenerabilă și reușesc să vândă electricitatea, pe care o produc, nu doar în țară, dar și peste hotare. Până în toamna anului trecut, însă, atunci când, în plină criză energetică, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a interzis exportul de energie electrică, pe perioada situației excepționale. Decizia a stârnit un val de nemulțumiri. 

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă: Am ajuns în situația în care acest sector energetic, în următoarele luni, va dispărea, cu siguranță. Și, împreună cu el, vor falimenta peste 30 de companii care au investit bani proprii și bani creditați de peste un miliard de lei. 

Până trecem de criza energetică, dar și de provocările legate de sursele alternative de energie, fii responsabil și redu consumul de electricitate și gaz la tine acasă.

Update: Exportul de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost reluat la începutul lunii februarie.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.