„Cărbunele moldovenesc” – așa îi mai spune fermierul, Pavel Prisăcaru, tizicului pe care-l face la stâna sa de oi. Tizicul este un combustibil ieftin, dar eficient. Ceea ce nu este pus pe foc, poate fi folosit ca îngrășământ.
PAVEL PRISĂCARU, fermier din orașul Cimișlia: Acesta este tizicul pe care îl facem. E tizic, dar noi îi spunem – „cărbune moldovenesc”. Tizic curat din baligă de oaie.
Pavel Prisăcaru este un fermier din orașul Cimișlia. Bărbatul face tizic la stâna sa de oi de mai bine de nouă ani.
PAVEL PRISĂCARU, fermier din orașul Cimișlia: Noi în fiecare dimineață greblăm să nu fie paie, să nu fie fân, să fie numai baligă și zilnic se presează, se face un strat gros până în primăvară. Din vară o să începem a tăia. Până în vară se adună un strat de 15-20 de centimetri și e foarte ușor de tăiat cu hârlețul. Formăm niște forme, cam cum avem noi nevoie, pe urmă le depozităm să fie ușor și de ridicat și de transportat. Toată vara el se usucă și în iarnă se consumă.
Tizicul este un combustibil ieftin, dar eficient. Cu tizic, Pavel Prisăcaru își încălzește ferma și propria casă, pe timp de iarnă. Ce nu e pus pe foc poate fi folosit ca îngrășământ.
PAVEL PRISĂCARU, fermier din orașul Cimișlia: Asta e o economie foarte bună. Noi acasă suntem conectați la gaz, folosim numai aragazul, dar soba unde ne încălzim – numai lemne și un pic de tizic. În jur de 1.500 – 2.000 de lei pentru gaz eu economisesc lunar. Eu cred că o mare parte din criza care se vorbește este numai politic. Dar noi nu trebuie să așteptăm ca politicul să ne rezolve problemele noastre. Trebuie să găsim alternative.
Afacerea cu oi este principala sursă de venit a fermierului. Pavel Prisăcaru spune că se descurcă doar cu doi muncitori.
PAVEL PRISĂCARU, fermier din orașul Cimișlia: Am început de la o sută de oi, am avut și 500 de oi. Acum am în jur de 200 de oi. Problema cea mai mare e că nu avem cu cine munci. Ne gândim să trecem mai mult la lucru mecanizat, să nu depindem de forța fizică a oamenilor. Deci este o muncă care necesită implicare non-stop, 360 de zile pe an. Nu este grea pentru că o facem din dragoste. Dacă nu ar fi dragoste față de animale, nu că ar fi foarte greu, dar am renunța la ea pentru că e foarte mult lucru și, practic, nu ai timp să mai mergi într-un concediu. Neam din neamul nostru au fost oieri, toți străbuneii noștri au crescut oi și cum îmi spunea bunicul meu – „Oaia te hrănește, te îmbracă și te încălzește”.
Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
Comentarii: 0