Dacă vrei să afli ce bunuri sau servicii a procurat o primărie, un minister sau orice altă instituție de stat din banii publici, nu mai e nevoie, într-o primă fază, să faci solicitări oficiale de informații și să aștepți săptămâni până obții un răspuns. Informații prețioase le poți găsi rapid, doar la un click distanță. Totuși, de ce este important să monitorizăm achizițiile publice?
VLADIMIR ARACHELOV, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor: În primul rând, deoarece este banul public și societatea trebuie să știe cum este utilizat banul public.
DIANA ENACHI, expertă, IDIS „Viitorul”: Noi credem și vedem și la cetățenii cu care discutăm, ei spun că bugetul este al primăriei, bugetul este al ministerului, bugetul este al instituției X, ceea ce este complet greșit. Bugetul este al nostru, pentru că noi contribuim la formarea lui prin taxe, prin impozite și atunci ar trebuie să fim interesați de cum este utilizat.
Prin urmare, tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Agenției Achiziții Publice – Tender.gov.md. La secțiunea Transparență selectează Contracte atribuite. Astfel, accesezi baza de date a licitațiilor publice, sub forma unui tabel în care poți afla: data semnării contractului, autoritatea contractantă, dar și cine este agentul economic care a fost desemnat câștigător, ce bunuri sau servicii a oferit statului și suma încasată din buzunarul public.
Dacă achiziția este una electronică, va avea un cod care are combinația de litere MD urmat de 13 cifre. Ca să afli mai multe informații despre achiziția electronică, tot ce trebuie să faci e să copiezi acest cod și să continui căutările pe platforma MTender, gestionată de Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, instituție subordonată Ministerului Finanțelor.
VLADIMIR ARACHELOV, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor: Platforma MTender a fost creată în anul 2018 cu suportul BERD și a fost un produs necesar la acel moment pentru a eficientiza activitățile de achiziții, achiziții publice, care la momentul acela se făceau în format manual. În primul rând, este vizibil tot procesul de achiziție, adică nu doar cine a câștigat, dar și cum a câștigat, care sunt acele etape, care sunt acele documente care au servit la baza luării deciziei de atribuire a unui sau altui câștigător.
Mai exact, platforma oferă informații despre toate etapele unei licitații publice, începând cu planul de achiziții și anunțul de participare. De asemenea, persoanele interesate pot solicita public clarificări la care persoana responsabilă de achiziție va răspunde la întrebări direct pe platformă. Dacă licitația este contestată de unul dintre agenții economici care au participat la licitație, informația dată, inclusiv decizia Autorității Naționale de Soluționare a Contestațiilor este ușor de găsit pe platformă la secțiunea Procedura de contestare. Tot aici poți vedea cine sunt agenții economici care au participat la licitație și poți consulta inclusiv documentele depuse de aceste companii în baza cărora s-a luat decizia finală, care este publică la secțiunea Atribuirea contractului.
Deși platforma MTender pare să asigure un grad înalt de transparență a licitațiilor publice, totuși, sistemul are unele carențe.
DIANA ENACHI, expertă, IDIS „Viitorul”: Totodată, sunt și anumite limitări, pentru că trebuie oricum să cunoști un pic terminologia, trebuie să știi cum să aplici aceste filtre, cum să cauți o autoritate. Uneori îți apar mult mai multe achiziții decât cea pe care o cauți tu, trebuie să știi ca să lucrezi cu IDNO-ul, cu datele care identifică anumite companii sau instituții.
VLADIMIR ARACHELOV, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor: Ea nu oferă suficientă calitate. Funcționalitățile sale nu sunt pe deplin acoperite, mai ales ce ține de tot procesul de achiziție și de aceea s-a decis la demararea procesului de proiectare a unei noi platforme.
Ministerul Finanțelor planifică să lanseze noua platformă până la finele anului 2022. Dacă se vor ține sau nu de cuvânt, vom afla curând. Nu uita, banii publici sunt banii noștri și e dreptul nostru să știm cum sunt gestionați. Stai cu ochii pe achizițiile publice. Fii un cetățean informat și greu de manipulat.
Acest subiect a fost produs în cadrul proiectului „Urmărim banii publici”, desfășurat de A.O. Proiectul media „CU SENS”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Responsabilitatea pentru conținutul acestei înregistrări le revine în exclusivitate A.O. Proiectul media „CU SENS” și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Comentarii: 0