La scrutinul prezidențial din noiembrie anul trecut, la câteva secții de votare din Germania, nu au fost suficiente buletine de vot. La fel s-a întâmplat și în Franța sau Marea Britanie. Cum s-a ajuns la o astfel de situație? De ce numărul buletinelor a fost mult mai mic decât cel al persoanelor care au vrut să voteze?
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Ne-a arătat practica că am greșit cu aceste secții de votare, s-au creat cozi imense, dar a fost și problema neînregistrarea prealabilă a cetățenilor pe motiv că nu era clar câți cetățeni locuiesc în anumite zone și câți urmează a fi așteptați la urne pentru a-i asigura cu secții de votare corespunzătoare.
Dar ce este înregistrarea prealabilă? Este un serviciu lansat de Comisia Electorală Centrală, care prin intermediul platformei inregistrare.cec.md intenționează să identifice câți moldoveni vor vota peste hotare.
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Adunăm și procesăm datele pentru înregistrarea prealabilă pentru a emite hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare și acești indici formează unul din indicii de bază sau obligatorii pentru formula matematică și juridică de apreciere unde se află geografic preponderent cetățenii noștri.
Nicolae Panfil, director de programe, Promo-LEX: Aceste secții de votare să fie utile, să fie acolo unde cetățenii noștri se găsesc. banii publici să fie cheltuiți rațional și nu să deschidem secții de votare nu știu în care țară, la care capăt de lume și la care să voteze doi sau trei cetățeni, pentru care costurile de organizare a alegerilor acolo pot fi enorme.
Dacă vă aflați peste hotare și vreți să votați, accesați site-ul inregistrare.cec.md unde aveți două opțiuni: înregistrare online și înregistrare prin cerere scrisă. Dacă alegeți să vă înregistrați online, mai întâi trebuie să introduceți câteva date personale: IDNP-ul și data nașterii. Apoi, dați click pe Înregistrare nouă. Ulterior, indicați localitatea și țară în care vă aflați. După ce ați completat toate datele solicitate, apăsați Înregistrează declarația.
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: A doua modalitatea reprezintă formarea cererii scrise către reprezentanții diplomatice a R. Moldova sau către CEC și deja efectuăm noi prin metodele respective înregistrarea în baza cererii scrise.
Înregistrarea prealabilă poate fi efectuată pe parcursul întregului an și, ATENȚIE (!) se încheie cu 45 de zile înainte de ziua scrutinului Odată ce ați introdus datele pe site-ul inregistrare.cec.md, acestea rămân valabile și pentru următoarele alegeri.
Pe același site – inregistrare.cec.md – aflați și răspunsuri la mai multe întrebări. De exemplu: Unde găsești IDNP-ul? sau Cum alegi localitatea? Totodată site-ul oferă și o statistică actualizată a tuturor înregistrărilor prealabile. Dacă vreți să știți, de exemplu, câți moldoveni din țara în care vă aflați s-au înregistrat, este suficient să dați click pe unul din aceste stegulețe roșii.
Potrivit Codului Electoral, la o secție din străinătate pot vota cel mult cinci mii de persoane. Totuși, dacă mai mulți moldoveni se vor înregistra prealabil pe site-ul inregistrare.cec.md, Comisia Electorală Centrală va fi nevoită să deschidă mai multe secții de votare peste hotare. Mai multe secții înseamnă mai puțini kilometri parcurși de unii alegători pentru a-și exercita dreptul la vot.
Serviciul de înregistrare prealabilă a fost lansat încă în 2010. Iar înainte de alegerile prezidențiale din 2020 erau înregistrate puțin peste 60 de mii (60.030) de persoane. Un număr de patru ori mai mic decât cel al alegătorilor din diasporă care au participat, de fapt, la al doilea tur de scrutin. Atunci, la cele 139 de secții, deschise în 36 de țări, au votat un număr record de peste 260 de mii de moldoveni (260.079). La unele secții s-au format cozi interminabile.
În aceste condiții, anul trecut mai mulți moldoveni din diasporă au cerut Comisiei Electorale Centrale să suplinească numărul de buletine de vot cu câteva ore înainte de închiderea secțiilor de votare. De ce autoritățile, totuși, nu pot îndeplini astfel de cerințe ale alegătorilor, chiar în ziua votului?
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Un mai mare număr de buletine în ziua dată nu putea să fie produs pe motiv că acele matrițe de imprimare a buletinelor se lichidează în momentul în care au fost imprimate buletinele și nici legea nu ne permite ca să depășim acel număr de buletine care este indicat de către Codul electoral.
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie deja s-au înregistrat alte câteva mii de moldoveni din străinătate. Un număr totuși mic în raport cu cel al sutelor de mii care ar putea participa, de fapt, la vot.
Andrei Cociug, moldovean stabilit în Germania: Evident că dacă vom fi înregistrați prealabil șapte mii pentru orașul Frankfurt, nu cred că s-ar da doar cinci mii de buletine de vot, știți cum a fost ultima dată, fiindcă s-a influențat atunci că, chiar dacă nu ești înregistrat, ai dreptul să votezi și mulți au lăsat: Ei dacă ai dreptul pentru ce să mă mai înregistrez. Știți? Dacă o să avem înregistrări, de exemplu, o să fim peste zece mii în regiunea Frankfurt și ei nu o să reușească ca nouă să ne dea dreptul la vot, evident că o să venim cu o plângere sau, cel puțin, o să putem să ne apărăm. Dar atunci când noi o să avem doar cinci mii de înregistrări și noi o să venim zece mii, ei o să aibă cu ce se apăra, o să spună: Voi nu v-ați înregistrat, îmi pare rău.
Ionuț Mandeș, moldovean stabilit în Marea Britanie: – Dumneavoastră v-ați înregistrat prealabil pentru alegerile din anul 2020? – Nu m-am înregistrat și mi-a părut rău că nu am reușit să fac sau, mă rog, poate chiar și undeva din ignoranță nu am făcut lucrul acesta. Dat fiind faptul că a trebuit să stăm mult în rând și reieșind din asta, mă gândesc că ar trebui să ne învățăm lecția pentru următorul scrutin, să ne înregistrăm din timp. Credem că de data aceasta, dacă vom fi noi cu toții mai responsabili și ne vom înregistra din timp, autoritățile vor lua act de acest lucru și sperăm să deschidă mai multe secții.
Se pot înregistreze prealabil și cetățenii din stânga Nistrului. Asta, deoarece…
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Pentru cei care locuiesc în dreapta Nistrului există liste de baze electoral, iar pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului vor vota pe liste suplimentare.
Dar cât de sigură este înregistrarea prealabilă și nu lasă ea oare loc pentru fraude sau alte ilegalități?
Vasile Fordea, moldovean stabilit cu traiul peste hotare: Am introdus toate datele și imediat mi-a apărut că deja sunt înregistrat pe data de 10, luna a 9, în orașul Cehov, Rusia.
Ghenadie Cerbu, moldovean stabilit cu traiul peste hotare: Mi-a apărut că eu am fost înregistrat pe data de 3 septembrie în Rusia, orașul Odințov.
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Probabil că aceste persoane s-au înregistrat în Federația Rusă, având locul temporar acolo sau cineva a intrat în posesia buletinului și i-a înregistrat fără voia acestora. Aceste semne urmează a fi raportate către CEC. Dacă constituie o abatere penală sau administrativă vom raporta către organele poliției pentru a analiza situația respectivă.
Nicolae Panfil, director de programe, Promo-LEX: Sigur că autoritățile ar trebui să fie atente în acest sens, să ia în calcul toate informațiile care vin fie de la observatori, fie de la reprezentanții partidelor, concurenților electorali, din sursele mass-media, să analizeze toate acestea pentru a evita orice risc de a vicia această procedură pentru ca ulterior admiterea unor astfel de vicii poate descrește semnificativ încrederea în acest mecanism și în general în alegeri.
Înregistrarea prealabilă, deși necesară, nu a oferit de fiecare dată un tablou fidel al realității din ziua scrutinului.
Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: Avem și experiența negativă unde în unele state chiar dacă sunt înregistrări prealabile nu s-a votat conform așteptărilor. De aceea, vom vedea și vom analiza asupra acelor secții unde s-a dispus pentru unele țări unde s-a deschis mai multe secții de votare.
Pentru alegerile parlamentare anticipate din acest an, termenul limită pentru înregistrarea prealabilă este 26 mai. Rețineți, 26 mai. Așa că, dacă vă aflați peste hotare, intrați chiar acum pe site-ul înregistrare.cec.md și declarați în ce localitate vreți să votați. Aceste informații vor fi foarte utile Comisiei Electorale Centrale când va decide UNDE și CÂTE secții de votare urmează să deschidă în diasporă. Trebuie să știți că dacă totuși v-ați înregistrat prealabil, iar în ziua alegerilor vă aflați în Republica Moldova, oricum puteți vota în localitatea unde aveți domiciliul.
Mariana Bordei, moldoveancă stabilită cu traiul în Italia: Buneii noștri au luptat pentru dreptul la vot și noi chiar dacă am plecat din țară, oricum noi, copiii noștri și nepoții noștri o să facem parte tot din același întreg și votul nostru este foarte important, la fel ca și înregistrarea.
Subiect realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Părerile exprimate în acest material aparțin exclusiv redacției CU SENS.
Comentarii: 0