La alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, când va avea loc și referendumul privind modificarea Constituției și includerea vectorului european în Legea Supremă, moldovenii din șase țări vor putea, în premieră, să voteze prin corespondență. Este vorba de cetățenii cu drept de vot din Statele Unite ale Americii, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru voturile din plic, statul este gata să cheltuiască, în acest an, circa 19 milioane de lei.

ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: La modul practic, aceasta răspunde angajamentului autorităților și a CEC-ului de a face mai aproape de alegător posibilitatea ca el să voteze. Asta înseamnă incluziune, asta înseamnă că noi venim cu soluții pentru cei care erau nevoiți să parcurgă distanțe foarte mari. Deci, statul trebuie să se îngrijească ca cetățenii să voteze. Și atunci vii cu modalități de vot care sunt valabile pentru o anumită categorie de alegători. 

Dacă te afli în una din cele șase țări, enumerate mai sus, și te gândești să îți expediezi votul prin poștă, iată ce trebuie să faci. Pentru început, accesează pagina inregistrare.cec.md și alege să te înregistrezi online. Ți se va cere să indici IDNP-ul și data nașterii. Bifează caseta „Nu sunt robot” și dă click pe butonul „Verifică identitatea”. După ce ai fost identificat de sistem, click pe „Înregistrare nouă”. Indică localitatea și țara în care te afli și click pe „Doresc să votez prin corespondență”. Completează toate datele solicitate și apăsă „Înregistrează cererea”.  

ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: După ce confirmă că s-a înregistrat în prealabil, a depus această cerere, la adresa de e-mail indicată vine un link unde, el, accesându-l, încarcă o fotografie. Deci, e vorba de efectuarea unei fotografii concomitent, alegătorul cu buletinul de identitate sau cu pașaportul, cu actul de identitate. Se face simultan această fotografie, se încarcă și, după ce acceptă condițiile prin care depune o declarație pe propria răspundere că datele sunt corecte, că acceptă termenii, deja, primește confirmarea că este înregistrat pentru votul prin corespondență. Urmează partea aceasta cu identificarea alegătorului. Și de ce este necesară? Ca să ne convingem că sunt niște cereri reale, că sunt alegători reali în spatele acestor solicitări.

Dacă ai îndeplinit toate condițiile pentru înregistrarea prealabilă, adică ai încărcat toate documentele necesare, vei primi o notificare pe e-mail că ai fost inclus în lista electorală pentru votul prin corespondență. Iar, cu cel puțin 20 de zile înaintea alegerilor, la adresa din străinătate indicată, vei primi un plic cu tot de ce ai nevoie pentru a participa atât la scrutinul prezidențial, cât și la referendumul de modificare a Constituției. Iată ce va conține acest plic.

ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Va fi instrucțiunea cum se votează, cum se completează buletinul de vot. Noi avem, deja, o instrucțiune care va fi mai mult cu imagini și cu foarte puțin text, ca să fie cât mai clar. Va primi ambele buletine de vot pentru turul I și turul II și acesta este un moment important. Am mers pe versiunea că buletinele de vot din turul I și turul II, așa vor fi marcate și vor fi de diferite culori, vin concomitent. Un alt buletin este cel pentru referendumul constituțional. Declarația privind abținerea de la votarea multiplă, despre care v-am vorbit, obligatoriu, va trebui să fie completată. Etichetele de securitate sunt pentru plicuri și pentru cele depersonalizate, și pentru cele care vor avea adresa de restituire. Aici vor trebui să fie puse buletinele de vot și acestea vor fi plicuri depersonalizate. Și, deja, plicurile care sunt preplătite, vor avea timbru preplătit și adresa Ambasadei unde trebuie să ajungă aceste plicuri. Deci, acestea sunt plicurile exterioare cu datele alegătorului și cu datele secției de votare.    

Au fost prevăzute și o serie de măsuri pentru a minimiza riscurile de fraudare a votului prin corespondență. De exemplu, de la o singură adresă electronică vor putea fi trimise cel mult șapte solicitări. Totodată, traseul pe care îl vor parcurge plicurile cu buletinele de vot, va fi urmărit de Comisia Electorală Centrală care va trimite notificări fiecărui alegător înregistrat în parte.

ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Îl vom notifica despre faptul că „spre tine s-a pornit plicul cu materialele pentru votare” și îl vom notifica dacă plicul nu a ajuns joi la finele zilei, adică vineri dimineața vor fi aceste mesaje transmise celor de la care noi nu am primit plicul. De asta era și necesar ca să fie cu câteva zile până la alegeri, ca să putem să informăm alegătorul că, din varii motive, plicul nu a ajuns sau el poate fi invalidat. El poate să ajungă, dar să ajungă deteriorat. Atunci va fi notificat că nu se acceptă plicul și are timp să vină la secția de votare să voteze în persoană.  

Atenție! Termenul limită pentru înregistrarea prealabilă pentru a vota prin corespondență este 6 septembrie 2024, adică cu 45 de zile înainte de alegeri. Tot pe aceeași platformă – inregistrare.cec.md, vă puteți înregistra pentru a vota la una din secțiile deschise în străinătate. Aceste datele sunt necesare autorităților electorale pentru a organiza mai bine procesul de votare.

Fii informat și greu de manipulat. Votează!

Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.