De câteva luni, inspectorii de integritate, cei care verifică averea și integritatea funcționarilor, au la muncă o mașină de spălat rufe cu uscător. Aceasta s-ar regăsi printre cumpărăturile de anul trecut, efectuate din bani publici de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Pe lângă această achiziție, ANI a mai cumpărat o mașină de spălat vase, o bucătărie, fotolii, scaune, seifuri, jaluzele, dar și alte bunuri și servicii în sumă totală de circa 3 milioane și jumătate de lei. În toate aceste cazuri, instituția nu a organizat licitații publice, deoarece sunt achiziții de valoare mică și nici nu a vrut să ne ofere mai multe detalii, chiar dacă am insistat cu întrebări timp de o lună și jumătate. Ce au de ascuns cei de la ANI și de ce se feresc de ochii presei, vă spunem în ancheta ce urmează.
Mașina de spălat rufe cu uscător de marca LG, a fost cumpărată de Autoritatea Națională de Integritate în ultima lună a anului 2022. Banii i-a încasat compania cu capital străin BM Technotrade SRL, care deține o rețea de magazine de electrocasnice, arată datele Raportului privind monitorizarea contractelor de achiziții, publicat pe site-ul ANI. Din același document aflăm că, anul trecut, Autoritatea a cumpărat, de la același agent economic, direct, fără să organizeze o licitație publică, aparate de uz casnic în valoare totală de peste 150 de mii de lei. Ce a cumpărat, mai exact, nu a indicat în raportul făcut public. Însă, dintr-un alt document, publicat pe site-ul instituției, vedem că ar fi fost vorba de cinci electrocasnice. Sursele CU SENS ne-au trimis poze din incinta Autorității Naționale de Integritate și ne-au informat că, pe lângă mașina de spălat rufe, a mai fost cumpărată și o mașină de spălat vase. În magazinele, deținute de agentul economic care a livrat instituției electrocasnicele, o astfel de mașină de spălat vase marca Bosch ar costa circa nouă mii de lei, iar mașina de spălat rufe pe piață costă circa 11 mii de lei. Restul banilor nu știm pentru ce au fost cheltuiți. Totuși, în fotografiile obținute de noi, mai observăm un frigider, două cuptoare cu microunde și un ceainic electric, despre care nu am reușit să aflăm când, mai exact, au fost cumpărate.
Și această bucătăria a fost achiziționată recent. Cel puțin asta susțin sursele noastre. Dacă revenim la raportul privind monitorizarea contractelor de achiziții publice, vedem că au fost cheltuiți 113 mii de lei pentru mobilier, bani care au ajuns pe conturile companiei ARAMA– R SRL, care produce mobilă la comandă. De asemenea, au fost achiziționate fotolii și scaune de birou de aproape 124 de mii de lei de la firma Decoprim Plus SRL. Au mai fost cumpărate zece jaluzele de aproape 200 mii de lei de la firma Alexa Design Studio SRL și zece seifuri de aproape 135 mii lei de la compania Araseif SRL. Aceste achiziții de bunuri sunt de mică valoare, adică nu depășesc cifra de 200 de mii de lei, fără TVA. Prin urmare, conform legii, responsabilii de aceste achiziții publice au avut mână liberă atunci când au selectat agentul economic care să livreze bunurile.
Am vrut să aflăm de la reprezentanții Autorității Naționale de Integritate de ce au nevoie de o mașină de spălat rufe cu uscător și ce alte aparate de uz casnic sau mobilier au fost cumpărate din bani publici? Așa că le-am trimis mai multe solicitări de informație. Mai exact, patru la număr. Am așteptat mai bine de o lună și jumătate informațiile solicitate ca, într-un final, să primim niște răspunsuri evazive. Cu alte cuvinte, ANI a evitat, de fiecare dată, să spună ce bunuri a cumpărat și de ce. Ne-a fost refuzat, inclusiv, accesul în incinta instituției pentru a filma bunurile cumpărate. Explicația este următoarea, cităm: „Autoritatea nu a desprins din demersul înaintat o necesitate legală, obiectivă și de bună credință de a efectua acțiunile în cauză”.
În încercarea de a afla detalii la acest subiect și pentru a verifica informațiile furnizate de sursele noastre, într-o dimineață am vrut să vorbim cu angajații ANI care veneau la muncă. De cum au văzut camera de luat vederi, unii s-au întors din drum, iar alții au încercat să fugă de noi. A făcut-o și șeful serviciului de presă al ANI, Victor Moloșag, cel care, de fapt, este responsabil de comunicarea cu presa.
Reporter: Domnule Moloșag, aceasta este nouă bucătărie de la ANI?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Îmi cer scuze, eu vorbesc acum la telefon.
Am insistat, așa că, într-un final, Moloșag s-a oprit să vorbească cu noi.
Reporter: Aceasta este noua bucătărie de la ANI?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Eu nu știu, eu sunt la etajul doi. Eu nu mănânc la bucătărie, eu mănânc în oraș.
Reporter: Dar ANI a achiziționat o bucătărie nouă în 2022?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Nu cunosc.
Reporter: Domnule Moloșag, a fost achiziționată o mașină de spălat rufe și una de spălat vase?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Vă spun că eu nu cunosc ce se achiziționează fiindcă eu nu sunt responsabil de acest domeniu. Dumneavoastră v-ați adresat și o să primiți răspuns în termeni legali, conform adresării.
Reporter: Vă rog frumos să ne permiteți să filmăm în interior bucătăria.
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Eu nu permit, eu nu sunt conducătorul instituției. Dumneavoastră cereți de la mine niște lucruri…
Reporter: Păi, întrebați șeful Dvs. să ne permită accesul.
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Întârzii la serviciu.
În scurt timp, Victor Moloșag a ieșit în fața instituției, vădit deranjat de prezența echipei de filmare, lansând acuzații în adresa noastră.
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Am impresia că tot interesul acesta care nu face așa un interes pentru societate este tendențios, subiectiv și poate la comandă. Înțelegeți ori nu. Fiindcă sunt cazuri foarte, foarte strigătoare, dumneavoastră nu trageți atenția și niște fleacuri, niște fleacuri așa interes sporit.
Reporter: Pentru ce este nevoie de o mașină de spălat rufe la ANI?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: Uitați-vă pe pagina noastră oficială noi găsim… ne facem misiunea și nu ne ocupăm cu fleacuri de acestea. La aceste răspunsuri o să primiți răspuns, și la mașină de spălat și la bucătărie o să primiți răspuns.
Reporter: Dar de ce a fost nevoie de o mașină de spălat?
VICTOR MOLOȘAG, purtător de cuvânt, ANI: O să primiți răspuns.
Pentru a afla, totuși, mai multe detalii, am telefonat-o pe Emilia Ristic, șefa Direcției financiare și administrare a Autorității Naționale de Integritate, care este responsabilă de procesul de achiziții din cadrul instituție.
Reporter: Doamna Ristic, spuneți-ne, vă rog, concret ce ați cumpărat și ce prevede acest mobilier pentru spațiile ANI și aparate de uz casnic?
EMILIA RISTIC, șefa Direcției financiare și administrare, ANI: Mese și dulapuri.
Reporter: Dar aparate de uz casnic?
EMILIA RISTIC, șefa Direcției financiare și administrare, ANI: Aparate de uz casnic – am luat un televizor pentru că ne trebuie în sala de protocol și nu mai țin minte ce am mai luat acolo. Dacă sincer nu țin minte.
Reporter: O mașină de spălat ați cumpărat?
EMILIA RISTIC, șefa Direcției financiare și administrare, ANI: Nu, nu am luat.
Reporter: Bine, dar mașina de spălat în ce perioadă a fost cumpărată?
EMILIA RISTIC, șefa Direcției financiare și administrare, ANI: Eu încă o dată, eu nu știu dacă ANI are mașină de spălat. Cine pe dumneavoastră vă informează lasă mai întâi să se documenteze.
Reporter: Dar ANI a cumpărat o mașină de spălat, instituția a făcut o astfel de achiziție, o mașină de spălat?
EMILIA RISTIC, șefa Direcției financiare și administrare, ANI: Eu nu cunosc asemenea lucruri. Nu pot să țin minte, eu am multe cifre, am multe informații ce ține de activitatea financiară a ANI. Eu nu țin minte toate aceste… Faceți încă un demers și o să vă răspundem.
Dacă persoana responsabilă de achiziții de la ANI susține că a uitat ce achiziții a făcut instituția anul trecut, contabila-șefă ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, Autoritatea Națională de Integritate a cheltuit bani publici pentru o mașină de spălat rufe.
Reporter: Doar o mașină de spălat rufele a fost cumpărată?
LUDMILA GUZUN, contabilă-șefă, ANI: Dar de unde ați luat informația că avem mai multe mașini?
Reporter: Nu știu, vă întreb pe dumneavoastră ca să…
LUDMILA GUZUN, contabilă-șefă, ANI: Doar o mașină, da.
Reporter: O mașină doar, da?
LUDMILA GUZUN, contabilă-șefă, ANI: Da.
Reporter: Și de spălat vase tot doar o mașină a fost cumpărată?
LUDMILA GUZUN, contabilă-șefă, ANI: Doamnă, dacă dumneavoastră ați făcut o scrisoare oficială de ce dumneavoastră începeți și cu înscrierile audio. Din câte îmi amintesc noi avem o scrisoare de la dumneavoastră în lucru la doamna Ristic, șefa Direcției finanțe. Ea a perceput de la noi informația și facturile se află la dumneaei.
Reporter: Dar ați trimis informația și despre mașina de spălat rufe… despre tot?
LUDMILA GUZUN, contabilă-șefă, ANI: Da, după câte îmi amintesc dumneaei acolo are pe puncte de la dumneavoastră fixat. Am văzut scrisoarea în cauză.
Olga Diaconu este expertă în achiții publice. Aceasta a analizat raportul publicat de ANI și a observat că unele bunuri, deși fac parte din aceeași categorie, au fost împărțite în loturi separate, astfel încât să nu depășească pragul de 200 de mii de lei care permite instituțiilor statului să cumpere bunurile prin procedura de achiziție de valoare mică. Adică, direct de la agentul economic, fără vreo licitație publică.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții, AGER: Când vedem foarte multe achiziții de valoare mică ne duce gândul la faptul că ar putea fi vorba de o divizare a achizițiilor pentru a nu fi aplicată Legea 131, care prevede niște rigori de transparență, de publicare. Prin achizițiile de mică valoare este mai ușor să fie atribuite contractele unor agenți economici favoriți, este denaturată concurența. Când nu e concurență prețurile tind să fie mai mari. Și pe de altă parte, lipsa de transparență favorizează foarte mult fraudarea.
Lipsa de transparență nu este, însă, justificată, susține experta. De fapt, orice autoritate publică, care gestionează bani publici, este obligată să ofere detalii despre toate achizițiile, inclusiv despre cele de valoare mică.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții, AGER: La cerere ei ar trebui să vă ofere informația respectivă fiindcă e obligația lor conform Legii privind accesul la informație.
Legea care permite instituțiilor publice să facă achiziții direct de la furnizori, fără să treacă printr-o procedură de licitație publică a fost modificată. Astfel, din iulie 2023 pragul de 200 mii de lei în cazul bunurilor și serviciilor va fi de 300 mii de lei, iar în cazul lucrărilor s-a majorat de la 250 mii de lei la 375 mii lei.
OLGA DIACONU, expertă în achiziții, AGER: Odată cu majorarea pragurilor considerăm că crește foarte mult riscul, că mai mulți bani vor fi utilizați netransparent de către autoritățile publice locale, multe dintre care având și resurse destul de limitate și acum mai valorifică toate resursele de care dispun prin achiziții de mică valoare.
Pe lângă achizițiile de bunuri despre care v-am povestit mai sus, în sumă totală de 1,5 milioane de lei, anul trecut ANI a mai cheltuit alte peste două milioane de lei pentru servicii. De exemplu, a achiziționat abonamente lunare pentru călătoriile cu transportul public în valoare de 43.274 de lei. Alți circa 87 de mii de lei i-a cheltuit pentru servicii de asigurare auto și întreținere a trei mașini Șkoda. Iar pentru combustibil și piese auto – peste 41 de mii de lei. Într-un răspuns în scris, ANI ne explică că abonamentele sunt folosite de funcționarii Direcției juridice și inspectorii de integritate când se deplasează în interes de serviciu sau atunci când merg să reprezinte instituția în instanțele de judecată, iar mașinile sunt folosite, la cerere, la fel, pentru deplasări de serviciu.
Acest subiect a fost produs în cadrul proiectului „Urmărim banii publici”, desfășurat de A.O. Proiectul media „CU SENS”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Responsabilitatea pentru conținutul acestei înregistrări le revine în exclusivitate A.O. Proiectul media „CU SENS” și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Comentarii: 0