Am analizat ultimele declarații de avere și interese personale ale tuturor celor 32 de președinți de raioane, care au acces în funcție prin votul consilierilor raionali, aleși în urma alegerilor locale din 5 noiembrie 2023, și vă arătăm cine sunt cei mai bogați șefi de raioane. Jumătate din ei, 17 la număr, sunt milionari, adică dețin, împreună cu partenerul sau partenera de viață, proprietăți, mașini și au venituri care depășesc, în total, cifre cu șase zerouri. Cine sunt aceștia, ce averi au adunat și de ce pe unele au ales să le tăinuiască, îți spunem în anchetă.
Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca
Reporter: Bună ziua.
VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Eu sunt în teritoriu. Bună ziua.
Reporter: Eu sunt Vlad Țurcan, sunt jurnalist la Proiectul media „Cu Sens”.
VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Să fiți sănătoși. Dumneavoastră când veniți coordonați mai întâi, avem posibilitatea, nu avem posibilitatea.
Reporter: De două săptămâni încerc să stabilesc acest interviu cu dumneavoastră pentru a putea vorbi despre funcția dumneavoastră, despre avere.
VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Noi am discutat.
Reporter: Domnule președinte, de ce nu doriți să vorbiți cu presa?
Demnitarul care fuge de noi este președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac. Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, care reflectă veniturile și bunurile pentru anul 2023, acesta este cel mai bogat președinte de raion. Veaceslav Rusnac, care este membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, se află la al doilea mandat, fiind reales, în mare parte, cu votul colegilor săi din Consiliul raional Soroca. Până să ajungă în fruntea raionului, a făcut carieră în poliție, iar între anii 2016 – 2019 a fost șef al Inspectoratului de Poliție din Soroca.
Cel mai bogat președinte de raion datorită averii concubinei sale, deputata BCS Alla Pilipețcaia
Analizând ultima declarație de avere, depusă de Rusnac la Autoritatea Națională de Integritate, în care este obligat de lege să indice toate veniturile și bunurile pe care le deține împreună cu partenera sa de viață, Alla Pilipețcaia, și ea membră a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în prezent – deputată din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în Legislativul de la Chișinău, observăm că, datorită bunăstării ei, demnitarul este propulsat pe poziția întâi în topul celor mai bogați președinți de raioane, cu o avere declarată, oficial, de 5,6 milioane de lei. Mai exact, în 2023, cuplul Rusnac-Pilipețcaia a avut un venit anual total de 780 de mii de lei. Cei mai mulți bani i-a adus în bugetul familiei Ala Pilipețcaia, din salariu și indemnizația de deputată.
Tot ea este proprietara unei case de 372 de metri pătrați din centrul orașului Soroca, cu o valoare declarată de 1,4 milioane de lei. Se află pe o suprafață de 22 de ari, la circa 100 de metri distantă de râul Nistru. Potrivit datelor cadastrale, pe acest teren mai sunt alte cinci construcții accesorii cu o suprafață totală de 181 de metri pătrați. În timpul filmărilor, am surprins-o pe Alla Pilipețcaia ieșind din curte, la volanului acestui Volvo gri.
Case declarate ca „alte averi imobiliare”
La circa 400 de metri distanță, în același cartier din centrul orașului Soroca, se află o altă casă care aparține Allei Pilipețcaia și pe care Rusnac a trecut-o în declarație ca „altă avere imobiliară”. Are 78 de metri pătrați și este un imobil modest cu un singur nivel și trei construcții accesorii de 11,9 și, respectiv, 6,5 metri pătrați. Tot la Soroca, am găsit și această casă de 100 de metri pătrați, cu un nivel și garaj, care, jumătate, aparține concubinei președintelui raionului și în declarația de avere este, la fel, trecută la categoria „altă avere imobiliară”. Pilipețcaia mai deține trei terenuri extravilane de circa 20, 17,6 și, respectiv, 9,8 ari și o cotă parte de 50% din firma producătoare de mezeluri – Debut-Sor SRL, cu o valoare de 871 de mii de lei. Rusnac declară că deține în proprietate doar un teren agricol de 20 de ari, care are o valoare de puțin peste patru mii de lei și un autoturism Dacia Duster. În Chișinău, chiar în inima orașului, partenera de viață a lui Rusnac deține un apartament de 94 de metri pătrați evaluat la 1,3 milioane de lei.
Reporter: Cunoașteți că, datorită averii dumneavoastră, Veaceslav Rusnac, partenerul dumneavoastră de viață, este cel mai bogat președinte de raion. Cum comentați?
ALLA PILIPEȚCAIA, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: Pot să vă spun doar un lucru, toți ce vedeți declarat de mine, ca deputată, este 99% moștenire, moștenire de la părinți, începând de la imobile, terminând cu afacerea. Nici casa în care locuiește președintele raionului și în care locuiește familia mea, nici afacerea, niciodată nu s-au vândut, niciodată nu s-au cumpărat. Această afacere are mai mult de 25 de ani și casa are mai mult de 30 de ani, de aceea nu trebuie să speculați că cineva este sau nu este bogat. Mai întâi trebuie să studiați situația.
Reporter: De curând v-am surprins la volanul unui Volvo XC90. Cui aparține această mașină?
ALLA PILIPEȚCAIA, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: Mașina aparține întreprinderii Debut-Sor și eu, ca fondator, am dreptul de acces la această mașină.
În timp ce Veaceslav Rusnac e în fruntea raionului Soroca, Lilia Pilipețchi, care este mama vitregă a partenerei sale de viață, conduce primăria Soroca. Atât Rusnac, cât și concubina sa, se numără printre sponsorii mai multor campanii electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. De exemplu, la alegerile parlamentare anticipate din 2021, ambii au donat câte 20 de mii de lei, iar la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Pilipețcaia a donat – 10 mii de lei, iar Rusnac – 500 de lei.
VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: Sunt membru al partidului și trebuie să susținem o formațiune politică. Nu poate activa fără careva susținere. Și contribuim cu careva cotizații.
Iurie Plopa, președintele raionului Ocnița
Președintele raionului Ocnița, Iurie Plopa, se află la al doilea mandat, după ce a fost reales cu votul aleșilor locali din Consiliul raional, în care socialiștii au majoritatea. Anterior, Plopa a lucrat în sectorul privat. A fost șofer, mecanic și lăcătuș auto, dar, în paralel, și-a pus pe roate propriile afaceri. De-a lungul anilor, a fondat trei companii cu activități, inclusiv, în domeniul agricol. Iurie Plopa, are o avere declarată pentru anul 2023 de 5,2 milioane de lei și este, oficial, al doilea cel mai bogat președinte de raion. Împreună cu soția sa, au avut un venit din salarii, indemnizații și alocații de stat în sumă totală de 242 de mii de lei.
Casă în construcție, declarată că ar valora doar 5 000 de lei
Președintele raionului Ocnița își construiește casă în Calarașovca, un sat de pe malul râului Nistru, aflat la 25 km de centrul raional. Imobilul nu are uși sau ferestre, respectiv, nu este dat în exploatare. În declarația sa de avere, demnitarul a indicat că această casă are 80 de metri pătrați și valorează doar cinci mii de lei. Până își va termina casă, președintele locuiește în abitație, adică fără să plătească chirie, în casa de alături.
Reporter: Cine locuiește în casa acesta mare cu două etaje, cunoașteți?
VALENTINA IACUBAȘ, locuitoare a satului Calarașovca, raionul Ocnița: Nu știu cum îi familia lui, dar ea e Ludmila.
Reporter: Trăiește acolo președintele raionului, Iurie Plopa?
VALENTINA IACUBAȘ, locuitoare a satului Calarașovca, raionul Ocnița: Da, da, Plopa.
Casa are 228 de metri pătrați, două niveluri și se află nu departe de strada centrală. Cine o deține, în acte? Nu știm, pentru că nimeni nu și-a înregistrat la Cadastru dreptul de proprietate pe acest imobil. Anterior, însă, a fost pe numele soacrei președintelui raionului. În timpul filmărilor, din mașina parcată lângă casă a coborât un bărbat care ne-a luat la rost.
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: De ce aveți nevoie?
Reporter: Îl căutăm pe Iurie Plopa, președintele raionului.
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: De ce?
Reporter: Dar dumneavoastră cine sunteți?
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: De ce v-ar interesa asta?
Reporter: Doar vă întreb.
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: Un apropiat. Deconectează camera și sunteți liberi.
Reporter: Bine, mulțumesc.
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: Rusa o înțelegeți, da? De nu, vom vorbim într-o altă limbă.
Reporter: Ne amenințați?
VADIM PLOPA, fiul președintelui raionului Ocnița: Eu nu vă ameninț. Deconectează camera și sunteți liberi.
Deși a refuzat să se prezinte, am aflat, ulterior, că este fiul lui Iurie Plopa – Vadim Plopa. Soția acestuia, Cristina Plopa, adică nora președintelui de raion, a preluat conducerea Nord-Expofruct SRL, afacerea lui Iurie Plopa, firmăcare se ocupa cu exportul produselor agricole.
CRISTINA PLOPA, nora președintelui raionului Ocnița: Firma, la moment, nu activează. De când tata a luat funcția pe care o are la moment, nu mai poate să administreze și am lucrat eu puțin cu firma, dar din cauza că noi lucram cu exportul am nimerit sub embargo și nu mai activează firma. Toate firmele cu care a lucrat domnul Iurie sunt legale, active, care plătesc o mulțime de impozite în fiecare lună. Domnul Iurie ce are, a avut până a deveni președinte. Nu că este socrul meu, dar, ca om, mai cinstit om și mai devotat nu întâlniți, și om care se ține de cuvânt.
Firmele nedeclarate ale președintelui raionului Ocnița
Deși deține 100% din capitalul social al companiei, președintele de raion nu a trecut firma în niciuna din declarațiile de avere, depuse în ultimii ani. La fel, nu a declarat nici celelalte două companii în care deține cote părți – gospodăria țărănească care-i poartă numele și firma Iurtrans-P SRL. Plopa mai are 12 imobile cu suprafețe între 100 și 200 de metri pătrați fiecare, dar și șase autoturisme cu o valoarea între 25 de mii și 600 de mii de lei, trei camioane și două remorci.
Demnitarul este un latifundiar. Acesta deține peste 224 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 180 de hectare, iar o parte din ele se află în satul vecin – Arionești, din raionul Dondușeni, care se află la circa șase kilometri distanță de Calarașovca. Pe drumul din câmp, la volanul unui Mitsubishi Pajero, o întâlnim pe soția președintelui raionului Ocnița, Ludmila Plopa. Femeia ne-a făcut o poză și a plecat, iar, în scurt timp, am fost telefonați de proprietarul terenurilor – președinte raionului Ocnița, Iurie Plopa.
IURIE PLOPA, președintele raionului Ocnița: Domnule Țurcan, mă căutați prin tot raionul sau căutați nod în papură, cum se spune. Ce drept aveți să căutați ce pământuri? Îs declarate, îs făcute declarații, îs oficiale, fac declarație în tot anul, legitim. Ce drept aveți să căutați pământurile, să întrebați unde-s pământurile lui Iurie Plopa și așa mai departe. Dacă te-ai apucat de pământurile mele, domnule Țurcan, o să ne întâlnim în judecată. Lasă să ne judece judecata.
Menționăm că în ziua în care am realizat filmările aveam programat un interviu cu președintele raionului Ocnița, dar, odată ajunși acolo, acesta s-a răzgândit și nu s-a mai întâlnit cu noi. La ora când urma să aibă loc interviul, biroul era încuiat. Ulterior, orice tentativă de-a noastră de a ne întâlni cu el s-a soldat cu eșec.
IURIE PLOPA, președintele raionului Ocnița: Eu nu vă acord niciun interviu, pentru că ați făcut, ați făcut, v-ați comportat nu corect. Și care a fost necesitatea să vă duceți în teritoriu? M-am săturat de murdăriile pe care voi, presa liberă, democrată a Moldovei…
Reporter: Păi, haideți că să nu lăsăm loc de interpretare, să nu lăsăm loc de interpretare…
IURIE PLOPA, președintele raionului Ocnița: Care a fost necesitatea ca dumneavoastră să mergeți, să vă duceți în teritoriu să căutați. Ce căutați acum? Am făcut declarații, îs declarate. Au fost diferite subiecte publicate legate cu ceea ce am. N-am furat nimic.
Iurie Plopa este și el unul dintre sponsorii electorali ai PSRM. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, acesta a donat pentru campania liderului socialiștilor, Igor Dodon, trei mii de lei, în numerar.
Parc fotovoltaic – afacerea soției președintelui raionului Drochia
Vasile Cemortan este președinte raionului Drochia. Este membru al partidului de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate, și este la primul său mandat. Până a ajunge președinte de raion, a deținut diferite funcții la Biroul Vamal Nord, de la inspector până la șef al instituției.
Cemortan a acceptat să ne arate o parte din averea familiei sale. Prima destinație – parcul fotovoltaic, amplasat pe un teren de 18 ari din satul Chetrosu, raionul Drochia. Acesta aparține companiei Arvi-Serprim SRL cu un capital social de 2,3 milioane de lei – afacere deținută de soția demnitarului.
VASILE CEMORTAN, președintele raionului Drochia: În spatele meu este parcul fotovoltaic de 415 kW, implementat recent. Suntem bucuroși că Guvernul ne-a acordat un credit datorită „Programului 373”. E dat în exploatare, la moment are o lună de când funcționează
Urcăm, din nou, în mașină și, în câteva minute, ajungem la marginea satului Chetrosu, în fața casei familiei Cemortan. Imobilul de 160 de metri pătrați aparține, în acte, soției demnitarului, Aliona Cemortan, care, de altfel, deține și cea mai mare parte a averii familiei. Potrivit ultimei sale declarații de avere, Vasile Cemortan, împreună cu soția sa, are o avere totală estimată la 3,5 milioane de lei , care îl plasează pe poziția a treia în topul celor mai bogați președinți de raioane. În 2023, soții Cemortan au încasat venituri din salarii și plăți pentru arenda terenurilor de circa 88 de mii de lei. Aliona Cemortan mai este, în acte, proprietară a altor două case de 61 și, respectiv, 36 de metri pătrați, a unui apartament de 94 metri pătrați, dar și alte patru bunuri imobile cu o suprafață totală de 55 de metri pătrați. Aceasta deține și 24 de terenuri agricole, două extravilane și șase loturi, declarate ca „alte categorii de terenuri care se află în circuitul civil”, dar și un Mercedes de 400 de mii de lei.
Singurul bun, scris pe numele lui Vasile Cemortan, este un teren de circa șase ari
Se află în Chișinău, la periferia sectorului Ciocana. Deși este amplasat într-un cartier cu mai multe case individuale, conform declarației de avere, acesta valorează doar 724 de lei. Tot în Chișinău, în acest bloc din sectorul Râșcani, se află și apartamentul familiei, în care locuiește fiica demnitarului. Este singurul bun imobil al cărei valoare este indicată în declarația de avere – peste 366 de mii de lei. În schimb, în dreptul celorlalte imobile decarate este trecută suma de zero lei.
Reporter: Cum explicați, de ce acestea costă zero lei?
VASILE CEMORTAN, președintele raionului Drochia: Am indicat zero lei?
Reporter: Da, pot să vă arăt și declarația de avere.
VASILE CEMORTAN, președintele raionului Drochia: Nu pot să vă dau explicații, eu nu cred că poate așa sunt prețurile de piață. Acolo ce este vorba că am cumpărat ceva? Să-mi iau ochelarii. Și eu mi-am scos declarația, știam că o să fie întrebări, dar zero… Să înțeleg despre ce este vorba. Trebuia să-i fac evaluarea. La zero lei… ea nu se vinde, ea cum am construit-o… Așa, cred că mecanic, nu-i secret, fiica mea a făcut declarația și a pus așa zero lei. Eu am fost verificat de Autoritatea Națională de Integritate de două sau de trei ori. Plus la asta, am fost verificat de Centrul Național Anticorupției. Și mă consider integru fiindcă sunt integru, nu că mă consider, dar sunt.
Andrian Talmaci, președintele raionului Cimișlia
Raionul Cimișlia este condus de Andrian Talmaci, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. În urma alegerilor locale din toamnă, acesta a fost ales, pentru a doua oară, primar în satul Sagaidac, dar a renunțat la funcție în favoarea fotoliului de președinte de raion. Anterior, acesta și-a pus pe roate o afacere în agricultură. Este singurul asociat al companiei Agrocimtal care, în 2023, i-a adus dividente de 250 de mii de lei.
ANDRIAN TALMACI, președintele raionului Cimișlia: Să estimez acum averea îmi este greu. Este declarația de avere, nu mai pot acum să dau cifra. Este declarația, puteți să o verificați personal. Nu am ce ascunde. Practic, vă spun, sunt integru, vă dau cuvântul meu de cinste. Nu am pus și nu o să pun niciodată mâna pe niciun leu murdar și nu o să fac asta niciodată în viața mea. Toți banii sunt câștigați legal.
Potrivit ultimei sale declarații de avere, Andrian Talmaci, împreună cu soția sa, are o avere de circa 3,3 milioane de lei și ocupă, astfel, poziția a patra în topul celor mai bogați președinți de raioane. În 2023, cuplul Talmaci a încasat venituri din salarii, dividende și alocații de peste 500 mii de lei. De asemenea, demnitarul deține 49 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 16,2 hectare, o afacere în domeniul agriculturii – compania Agrocimtal SRL și conduce un Renault Kadjar de 257 mii de lei.
Casă și apartamentul din Chișinău a președintelui raionului Cimișlia
Demnitarul este proprietarul unei case de circa 88,7 metri pătrați și un garaj de 56,7 metri pătrați care se află în Chișinău, în sectorul Centru. Are un singur nivel și mansardă. A fost cumpărată în 2022 și valorează peste 825 de mii de lei . Aceasta nu este finisată, respectiv, familia Talmaci locuiește într-un apartament de 63,5 metri pătrați din acest bloc din centrul capitalei pe care l-au cumpărat în 2012.
ANDRIAN TALMACI, președintele raionului Cimișlia: Apartamentul a fost procurat în 2012, dacă nu greșesc, sau în 2011. După ce am făcut nunta, m-am căsătorit, din banii de la nuntă, inclusiv, am apelat și la un credit bancar, mi-am procurat apartamentul. Este un apartament de 63 de metri pătrați. Locuiesc și azi în acest apartament. Casa încă nu este finalizată, de asta am nevoie de două locuințe. După care, respectiv, apartamentul o să-l vând. Locuiesc în Chișinău. Practic, de multe ori pot rămâne și în localitatea Sagaidac, dar, de obicei, fac naveta Chișinău – Sagaidac. În Sagaidac, la părinții, la casa părinților.
La alegerile locale din 5 noiembrie 2023, Andrian Talmaci a susținut campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate cu o donație de 10 mii de lei.
Casa nedeclarată a familiei președintelui raionului Căușeni, Alexandru Catan
17 iunie, zi de luni, ora șapte dimineața.Din curtea acestei case cu două niveluri din orașul Căușeni, iese un autoturism Skoda, cu numere de înmatriculare care încep cu inițialele RMA – un însemn al unei mașini de serviciu, pusă la dispoziția unui angajat la stat. Potrivit documentelor cadastrale, casa este amplasată pe un teren de aproape 14 ari și o suprafață de 164 de metri pătrați și două construcții accesorii de 50 și, respectiv, 76 de metri pătrați, dar și un garaj de 68 de metri pătrați. Proprietatea aparține lui Petru și Nadejda Barcari – socrii președintelui raionului Căușeni, Alexandru Catan. De fapt, până în 2016, casa a aparținut, potrivit datelor cadastrale, timp de trei ani, soților Catan, care au vândut-o părinților. Despre faptul că demnitarul locuiește în casa socrilor, ne spune și vecinul de vizavi.
Casa nu se regăsește în declarația de avere a demnitarului. Așa că am mers să discutăm cu președintele raionului la locul său de muncă. Biroul lui se află la etajul doi al clădirii Consiliului raional. Deși, inițial, a evitat să discute cu noi, după mai multe insistențe, Catan a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.
Reporter: Dumneavoastră unde locuiți?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Eu locuiesc în orașul Căușeni.
Reporter: Locuiți într-o casă pe pământ?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Da.
Reporter: De ce această casă nu figurează în declarația de avere și interese personale?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Păi, asta nu este casa mea, este casa soacrei mele.
Reporter: Bine, dar legea vă obligă să o declarați chiar dacă locuiți în abitație, adică nu vă aparține.
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Eu, în principiu, locuiesc… Casa mea de bază e la Chișinău. E un apartament care este declarat. Eu mă aflu cu traiul acolo. Aici eu vin numai când sunt în activitate.
Reporter: Dar potrivit documentelor cadastrale, din 2013, dumneavoastră cu soția ați deținut această casă.
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Până atunci nu lucram în funcții de stat și puteam să trăiesc unde vreau.
Reporter: Dar de ce ați vândut-o socrilor în 2016?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Asta, ei au vândut casa, ei au cumpărat casa. Au vândut casa din Talmaza, din satul Talmaza, și s-au mutat la Căușeni.
Reporter: Și de ce au nevoie de două case?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Așa sunt ei, iubesc să trăiască în două case.
Apartamentul din Chișinău a președintelui raionului Căușeni
Apartamentul despre care vorbește Catan se află în acest complex rezidențial din centrul Chișinăului. Are 117,5 metri pătrați. Tot aici, deține o debara de cinci metri pătrați și un loc de parcare. Le-a cumpărat în 2017 și valorează, potrivit declarației de avere, în total, 1,8 milioane de lei. Alexandru Catan conduce raionul Căușeni din 2022. Până atunci, acesta a activat în domeniul vitivinicol, fiind administratorul mai multor întreprinderi ce se ocupă cu producerea vinurilor.
Conform ultimei declarații de avere, Alexandru Catan, împreună cu soția sa, are o avere totală estimată la 3 milioane de lei și se regăsește, astfel, în topul celor mai bogați președinți de raioane pe poziția a cincea. Soții Catan au încasat, în 2023, un venit total de 214 mii de lei, în mare parte din salarii. Demnitarul mai declară o Skoda Kodiaq de 865 de mii de lei, un Ford Transit și o remorcă, dar și patru terenuri agricole cu o suprafață totală de aproape șase hectare.
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, acesta a vrut să fie deputat. Numele lui s-a regăsit în lista candidaților Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și printre sponsorii campaniei electorale de atunci în dreptul unei donații de 10 mii de lei. A renunțat, însă, la candidatură, după ce a fost acuzat de procurori că ar face contrabanda cu alcool etilic prin intermediul companiei Alvisipa-Grup SRL, pe care o conducea la acea vreme. În prezent, firma este deținută și administrată de fiul său, Silvian Catan.
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Acestea au fost niște jocuri ale conducerii de atunci. Eu nu voi dă o familie și nume, fiindcă nu este corect. Da, au fost percheziții.
Reporter: Și ce au găsit?
ALEXANDRU CATAN, președintele raionului Căușeni: Nu au găsit nimic. Nu s-a identificat nimic Deci, au fost niște lucruri care, pe urmă, s-a dovedit că sunt niște lucruri aranjate special pentru a demonstra că au interes, pentru a mă denigra. Dar, în final, nu s-a găsit. Nici la întreprindere nu s-a găsit nimic. Au fost multe atacuri, dar credeți-mă că judecata toate le-a arătat că nu sunt corecte.
Pavel Groza, președintele raionului Cahul, fiul unui deputat PAS
Și președintele raionului Cahul, Pavel Groza, este unul dintre cei mai bogați demnitari. Se află la primul său mandat, mergând pe urmele tatălui său, Ion Groza, ex-președintele raionului Cahul, în prezent – deputat PAS în Legislativul de la Chișinău. Până a accede la șefia raionului, Groza a făcut carieră în sectorul public, la Inspectoratul de Stat al Muncii din Cahul, inițial, fiind numit în funcția de inspector, ajungând, mai târziu, să conducă instituția.
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: Nu am mers eu cu mâna ridicată sau am spus că eu vreau și dați-mi mie funcția asta. Asta a fost o discuție între colegi, iar colegii au spus că, la moment, persoana potrivită te vedeam pe tine și te înaintăm, și te rugăm ca tu să mergi să ne reprezenți.
Reporter: Cum ați găsit biroul în care ne aflăm acum, dumneavoastră ați făcut reparație sau l-ați găsit așa?
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: Absolut nimic. Nimic n-am schimbat, e exact așa cum este. Doar eu și haina mea am venit aici, atât.
Reporter: Dar tatăl dumneavoastră, să înțeleg că el a făcut aceste renovări?
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: Da, în mandatul dânsului s-au făcut.
Averea președintelui raionului Cahul
Conform ultimei sale declarației de avere și interese personale, Pavel Groza are o avere totală, împreună cu soția sa, estimată la 2,6 milioane de lei, ceea ce îl plasează pe locul șase în topul celor mai bogați președinți de raioane. Soții Groza au obținut, în 2023, venituri din salarii, alocații și indemnizații de 513 mii de lei. Demnitarul deține un apartament de 82 de metri pătrați, două garaje de 37 și, respectiv, 25 de metri pătrați și un imobil de 49 de metri pătrați, 11 terenuri agricole cu o suprafață totală de cinci hectare și alte trei terenuri cu o suprafață totală de 35 de ari, trei autoturisme și o remorcă.
Soția demnitarului este proprietara a două case, pe care demnitarul a fost de acord să ni le arate. Ajungem pe o stradă dintr-un cartier din orașul Cahul, cu mai multe case individuale.
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: În spatele meu se află casa care valorează, conform evaluării, un milion și nu mai țin minte cât. Am procurat-o acuma, în 2022, în 2021. Asta este, nu am ce ascundem, oamenii să vadă.
Casa, cu un singur nivel și mansardă, are 106 metri pătrați și două construcții accesorii de 49 și, respectiv, 37 de metri pătrați. Imobilele sunt amplasată pe un teren de 7,6 ari și sunt înconjurate de un gard înalt. Acestea au o valoare totală de aproape un milion și jumătate de lei și reprezintă jumătate din averea demnitarului. Imobilul a fost procurat în 2021 prin programul de stat „Prima Casă”. Pentru asta, Groza a luat și un credit de 900 de mii de lei.
La circa opt kilometri de Cahul e satul Crihana Veche. Aici, soția lui Groza mai deține această casă modestă de 80 de metri pătrați. Este nelocuită, iar ogradă e împânzită de vegetație.
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: Asta este casa declarată la 500 de lei, procurată în 2007 de către soție. N-avem ce ascunde, este cum este. Și cum s-ar spune, când a să prindem la bani poate și ceva o să facem, cândva, dar la moment nu avem posibilitatea. O să o păstrăm ca bun.
Gospodăria socrilor lui Pavel Groza
La câteva minute distanță, tot în satul Crihana Veche, locuiesc și socrii președintelui raionului. Chiar dacă nu-i aparține, Groza a ținut să ne arate gospodăria acestora, precizând că aici își petrece timpul liber.
PAVEL GROZA, președintele raionului Cahul: Creștem rățuște, găini, iepuri. Avem seră unde creștem legumele: roșii și ardei. Mai vindem la piață, adică merge mama soacră. O mai duc eu, soția o duce. Ne sculăm dimineața, la patru, venim să ocupăm locurile în piață.
Vrem să fii un cetățean informat și greu de manipulat. De aceea îți arătăm cine sunt demnitarii care dețin funcții importante în stat și ne decid, în consecință, traiul.
Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.
Comentarii: 0