Milioane de lei cheltuie statul anual pentru servicii de curățenie, prestate de mai multe companii de cleaning. Printre acestea, am dat peste o firmă, afiliată, în perioada guvernării democrate, unui personaj din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Afilierea, se pare, a avut efect și asupra performanței companiei de a câștiga licitații anunțate de mai multe instituții de stat, în special de Agenția Servicii Publice. Între timp, guvernările s-au schimbat, însă firma a continuat să câștige, pe bandă rulantă, contracte pe bani publici. Vorbim de sume cu șase zerouri. Cum de i-a reușit acest lucru? Detalii, în ancheta ce urmează.
Agenția Servicii Publice (ASP) este una dintre cele mai mari instituții ale statului. Aici mergem să obținem acte de identitate, extrase cadastrale, să ne înregistrăm automobilul sau afacerea. Agenția deține peste 180 de oficii și centre de deservire a populației în toată țara. Vorbim de zeci de mii de metri pătrați pentru care instituția cheltuie milioane de lei doar pentru servicii de curățenie. În acest an, de exemplu, pentru circa 79 mii de metri pătrați de spații cu birouri și ghișee, dar și cele peste 100 de mii de metri pătrați de curți, ASP a pus la bătaie peste zece milioane de lei.
MARIA VÎRLAN, angajată, Proterra Grup SRL: Și la mine a fost întrebarea: Unde se duc banii aceștia toți, dacă la noi nu ajung, nicăierea. Unde se duc banii aceștia toți?
Pe Maria Vîrlan am întâlnit-o la sediul central al Agenției Servicii Publice din Capitală în timp ce făcea ordine prin birourile angajaților. Șterge praful, curăță podeaua și are grijă să golească coșurile de gunoi. Atât Maria, cât și o altă colegă de-a ei, pe care am întâlnit-o pe holurile instituției, se plâng că pentru munca, deloc ușoară, sunt plătite mai puțin decât salariul minim pe economie.
TAMARA GAVRILIȚA, angajată, Proterra Grup SRL: Salariul este mizer. Noi – cu 1.900 [de lei] pe timpul de față. S-a ridicat și gazul, și lumina, tot. De câte ori ne adresăm la dânșii să ne ridice, nicidecum.
Deși fac curat în birourile unor funcționari, femeile nu sunt angajate la stat, dar la compania de cleaning care, pe bani publici, asigură curățenia oficiilor ASP. Este vorba despre firma Proterra Grup SRL, care a semnat contracte similare cu ASP încă din 2018. Anul trecut, de exemplu, calitatea serviciilor a fost, pe alocuri, îndoielnică, ne spune Victor Verejanu, șef al secției deservirea gospodăriei din cadrul Direcției asigurare infrastructură și logistică a ASP. Iar situația, pare că, se repetă și în 2022.
VICTOR VEREJANU, șef de secție, ASP: Noi, reieșind din colaborarea noastră în cadrul contractului încheiat pentru anul 2021 noi am avut la fel niște rezerve, careva suprafețe care nu au fost deservite la timp. A fost stabilit că a fost deservit necorespunzător deci pentru suprafața asta nu se achită. În 2022 noi am avut o asemenea situație în luna februarie și acum în luna martie, probabil că trebuie să finalizăm procedura de evaluare, ei au timp trei zile, aceste 36 de ore pentru înlăturarea lor dacă nu se vor încadra clar lucru că va fi aplicată sancțiunea.
Agenția Servicii Publice este o instituție creată în iulie 2017 în urma reorganizării Întreprinderii de stat REGISTRU. Proterra Grup SRL asigură curățenia la ASP, aproape de la fondare. În 2018, a încheiat cu ASP trei contracte în valoare totală de aproape 15 milioane de lei. În următorii ani, sumele au variat între 7 și circa 15 milioane de lei.
VICTOR VEREJANU, șef de secție, ASP: Noi întotdeauna am mizat și din punct de vedere economic, și din punct de vedere a eficienței, și din punct de vedere a calității să obținem un preț mai scăzut, fiindcă noi achităm serviciile acestea din banul public. Cu regret nu întotdeauna cel mai mic preț corespunde și așteptărilor pe care noi le avem. Asta noi putem constata, în orice, nu numai în servicii de curățenie.
DIANA ENACHI, expertă în achiziții publice, IDIS „Viitorul”: Eu văd aici un steguleț roșu clar sau un indicator de corupție clar. Ar fi în orice caz în care vedem o companie care lucrează câțiva ani la rând sau o perioadă foarte îndelungată cu autoritatea contractantă sau mai bine zis o autoritate care lucrează cu aceeași companie, deși sunt mai multe companii pe piață. Deci în cazul acesta fiind acest steguleț roșu identificat eu aș sesiza organele competente ca să facă o investigație. Un steguleț roșu nu este, din start, un act de corupție sau nu este din start măcar o încălcare a legii, este mai mult un indicator precum că ceva nu este în regulă.
Diana Enachi, este expertă în achiziții publice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Inițiative Sociale „Viitorul”. A analizat documentele licitației și a identificat mai mulți factori de risc.
DIANA ENACHI, expertă în achiziții publice, IDIS „Viitorul”: Ceea ce eu constat este faptul că avem o licitație de o valoare foarte mare dacă ne referim la bugetele instituțiilor din RM și bugetele pe achiziții, deci avem 11 milioane de lei prin urmare ceea ce văd eu primul și în primul rând este faptul că nu este o licitație împărțită pe loturi. Acesta este un steguleț roșu sau un indicator, un risc, dar totodată decizia de a lotiza o procedură de achiziție aparține autorității deci legea nu obligă.
VICTOR VEREJANU, șef de secție, ASP: Presupunem că dacă facem pe loturi, pe raioane, în primul rând noi avem riscul să nu acoperim toate raioanele. Noi trebuie să facem 33 de evaluări ca să-i aducem pe toți la un numitor comun că uite trebuie așa și nu altfel. Noi trebuie să luăm în considerație că noi deservim un număr mare de populație care mai vin în oficiile noastre care trebuie să aibă același tratament și putem crea condiții, că într-un raion serviciile să fie mai de către alte companii făcute mai bune, dar în raionul de alături, vecine să fie tratat altfel.
Rezultatul licitației din acest an a fost contestat de către una dintre cele șase companii, participante la achiziție. 05:00 Este vorba despre Palimira-Com Service SRL, care în textul contestației, depuse la ANSC, a menționat, între altele, că: “Se observă o favorizare a [companiei “Proterra Grup”] cu încălcarea flagrantă a principiilor achizițiilor publice”. Contactată telefonic, fondatoarea și administratoarea companiei califică organizarea licitației ca fiind una:
ALINA PÎNZARU, administratoare, Palimira-Com Service SRL: Foarte proastă. Nu vreau să comentez prin telefon, dar ne-am spus toate pozițiile! Din păcate atunci s-a întâmplat o tragedie și noi nu am putut să fim, să apărem când au fost dezbaterile, am lăsat-o așa baltă.
VICTOR VEREJANU, șef de secție, ASP: Sunt niște afirmații goale care nu sunt acoperite cu cifre concrete, tot merge pe presupuneri.
Proterra Grup SRL a fost creată în 2011. La șapte luni de la fondare, unic asociat devine Terra Grup & Co SRL – o companie-soră, care își păstrează cota sa parte până în prezent. La rândul ei, Terra Grup SRL a fost obiectul mai multor tranzacții și a avut, de-a lungul anilor, mai mulți asociați, ca într-un final, în februarie 2016 să fie preluată contra sumei de fix două milioane de lei de Acvilin-Grup SRL – o firmă în care Iurii Luncașu deținea, la acel moment, o cotă de 60%. Luncașu a fost un personaj din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, fiind vecin cu acesta în Franța, unde ambii dețineau câte o vilă într-un cartier de pe malul lacului Geneva. De asemenea, Luncașu a reprezentat prin procură o companie cipriotă, conectată la Plahotniuc, care a preluat imobilul de peste 2.000 de metri din Chișinău, cunoscută drept „Casa Alba”.
Vladimir Plahotniuc este fostul președinte al Partidului Democrat, formațiune politică care s-a aflat la guvernare între anii 2016 – 2019. În aceeași perioadă de timp, șef la ASP a fost Serghei Railean, care și-a dat demisia în scurt timp de la căderea regimului oligarhic. Mai mult, peste doi ani acesta a fost reținut pentru că, în perioada în care a condus ASP, mai multe persoane din anturajul lui Plahotniuc au primit acte de identitate cu încălcarea legii.
În anul în care Acvilin-Grup SRL a preluat controlul asupra companiei de cleaning, Proterra Grup SRL a semnat contracte cu mai multe instituții ale statului în valoare de 2,8 milioane de lei, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, publicate pe site-ul Tender.gov.md. În 2018, însă, valoarea acestora a crescut fulgerător ajungând la suma de peste 21 de milioane de lei.
Situația se menține și în anii următori, firma continuând să semneze contracte pentru servicii de cleaning, an de an, până în prezent, deși în 2019 Partidul Democrat pierde guvernarea. În scurt timp, Iurii Luncașu moare în circumstanțe suspecte, Acvilin nu mai deține, în acte, controlul asupra Proterra Grup SRL, iar de atunci conducerea ASP a fost schimbată de câteva ori.
VICTOR VEREJANU, șef de secție, ASP: Influența politică a decăzut acum, deci noi avem alt conducător, dar participarea acestei companii totuși ne dă un preț mai mic și în segmentul legii noi nu putem să.. probabil ar fi benefic să fie cumva revizuită Legea. Ori că are experiență mare, presupun, are o istorie mai lungă de activitate, ori are abilitățile respective privind selectarea personalului, echipamentului și tot ce ține de asigurarea acestui serviciu.
Institutul de Cardiologie din Chișinău este o altă instituție de stat unde Proterra Grup SRL câștigă licitații cu șase zerouri pentru servicii de curățenie. De exemplu, valoarea contractului, semnat în 2022, atinge suma de circa 3 milioane de lei. Și aici, reprezentantul spitalului declară că firma a câștigat contractul pentru că a oferit prețul cel mai mic.
GHEORGHE MĂRGINEANU, șef de direcție, Institutul de Cardiologie: Toate firmele care participă la licitație propun un preț, eu aș socoti, că-i mic, pentru ca să ofere servicii la un nivel într-adevăr bun ar trebui să puie prețuri mai mari. Cerințele sunt destul de dure și noi alegem din cei răi, alegem cel mai bun. Probleme în primul rând cu personalul, adică nu au oameni de ajuns care nu are experiență și care nu are oameni vaccinați, și nu are personalul pregătit este o problemă.
DIANA ENACHI, expertă în achiziții publice, IDIS „Viitorul”: Ei vin mereu cu cel mai mic preț sau mai mereu, având în vedere faptul că respectă celelalte condiții nu văd cum ar putea autoritatea s-o descalifice și să treacă la următoarea companie, deci iarăși acesta este un steguleț roșu, dar el nu denotă clar, din start că ar fi vorba de un act de corupție. Prețul cel mai scăzut este cel mai frecvent utilizat și asta este cumva normal, totodată autoritatea contractante, totuși, abuzează să zic așa pentru că legea le oferă să aleagă dintre cele 4 criterii evident că este cel mai ușor, dar, totodată, sunt cazuri în special lucrări, anumite servicii în care ar fi bine de mers pe un criteriu precum calitate-cost, calitate-preț în detrimentul prețului cel mai scăzut.
De fapt, Proterra Grup SRL este lider pe piața achizițiilor publice, când vorbim de servicii de curățenie. Am analizat datele din 2017 până în prezent, publicate de Agenția Achiziții Publice pe site-ul Tender.gov.md, și constatăm că aceasta deține peste 60 la sută din valoarea totală a contractelor. Mai exact, Proterra Grup SRL a încasat în total peste 100 de milioane de lei, în timp ce alte firme de cleaning, care se regăsesc în top cinci, au semnat cu statul contracte în valoare totală între 8 și 24 milioane de lei.
Am mers la adresa juridică a companiei Proterra Grup SRL pentru ai întreba cum de reușesc performanța de a câștiga atâtea contracte cu statul. Sediul firmei e într-o clădire din sectorul Râșcani al Capitalei, cu pereții jerpeliți și gratii la geamuri. Potrivit documentelor, tot aici se află și sediul firmei Terra Grup & Co SRL, care după cum v-am spus mai sus, este singurul asociat al Proterra Grup. SRL
NADEJDA RUSSU, tehnolog, Proterra Grup SRL: Noi ne urcăm liniștit în birou, o să ne adresați întrebările, iar eu să mă strădui să răspund la acestea, dar pe hol eu nu vă permit să filmați.
Angajata care ne invită în birou pentru a ne răspunde la întrebări esta Nadejda Russu, care deține funcția de tehnolog în cadrul companiei Proterra Grup. Totodată, pe cartea sa de vizită este scris că e membră a consiliului de administrare al Terra Grup & Co SRL.
NADEJDA RUSSU, tehnolog, Proterra Grup SRL: Contractele cu statul pentru noi sunt cireașa de pe tort, posibil nouă ne este mai greu să muncim cu instituțiile comerciale. În prezent mi se pare că în general nu sunt mai mult de 12 contracte, atât contracte de mică valoare, cât și de valoare mare. Comparativ cu ceilalți noi nu facem documentele “teap-leap”, nu falsificăm documente. Noi începând cu 2013 facem investiții în certificarea ISO. Doar pentru ISO cheltuielile oficiale sunt de peste 50 de mii. Sunt bani ai statului, noi îi achităm statului. Statul vine să ne testeze, mai exact, instituția responsabilă de calitate, vine aici și ne testează la toate obiectele, verifică documentele noastre, iată așa mape.
Deși muncește în cadrul companiei de opt ani, Russu spune că nu cunoaște despre afilierea din trecut a acesteia cu Acvilin-Grup, firma familiei Luncașu.
NADEJDA RUSSU, tehnolog, Proterra Grup SRL: Noi am spălat, de exemplu, geamurile la Acvilin. Probabil, apar în calitate de clienți. Da, le-am spălat geamurile, da, în anumiți ani, le-am spălat geamurile oficiilor. Dar dacă ei sunt sau au fost asociați… Probabil, dar în prezent nu pot să vă răspund. Cu o astfel de conducere, nu cred că e de nivelul meu. Eu nu pot să vă spun.
Întâmplător sau nu, dar în decembrie 2020, la mai bine de un an de la căderea regimului Plahotniuc, Acvilin-Grup SRL a intrat în vizorul Consiliului Concurenței. Motivul: nu a anunțat, așa cum prevede legea, posibila operațiune de concentrare economică, atunci când în 2016 a preluat Terra Grup & Co SRL și, respectiv, Proterra Grup SRL. Pentru asta, Acvilin-Grup SRL a fost amendată cu peste 162.000 de lei. Când Consiliul Concurenței analiza posibilele încălcări a Legii Concurenței, Acvilin-Grup SRL deja cedase cota sa parte de 100% din Terra Grup & Co SRL lui Alexandru Codrean. Reamintim că Terra Grup SRL deține Proterra Grup SRL. Nu l-am găsit pe Codrean nici sunând la numărul indicat pe site-ul companiei, nici la sediul acesteia, care este identic cu cel al Proterra Grup SRL. Așa că l-am căutat la domiciliu. Alexandru Codrean locuiește în acest apartament din sectorul Botanica al Capitalei, care măsoară puțin peste 50 de metri pătrați. Nu am găsit, însă, pe nimeni acasă.
Femeia din imagine locuiește în același bloc și ne spune că bărbatul e plecat peste hotare.
„El aici nu locuiește. Ei au plecat. Mi se pare că în Rusia”.
L-am căutat și pe administratorul Terra Grup SRL, Serghei Ceaicovschii, pentru mai multe detalii. La adresa, indicată în dosarul companiei, locuiește mama lui.
„El nu trăiește aici. Eu singură trăiesc. Nu am nicio idee unde el este, ce face el, nu știu. Eu trăiesc singură. – El avea vreo afacere? – Nu! El niciodată nu a avut ceva”.
Respectiv, l-am rugat pe administratorul Proterra Grup SRL, Alexandru Timofti să ne pună în contact cu reprezentanții Terra Grup SRL.
ALEXANDRU TIMOFTI, administrator, Proterra Grup SRL: Scrieți, vă rog, o scrisoare pe e-mail-ul companiei și vă răspundem. Scrieți, vă rog, o scrisoare cu toate întrebările și vă răspundem pe puncte.
Terra Grup & CO SRL pare o firmă fantomă. Deși deține Proterra Grup SRL, o companie profitabilă, care câștigă constant contracte cu statul, la rândul ei, este neprofitabilă. Potrivit datelor din rapoartele financiare, depuse la Biroul Național de Statistică, Terra Grup SRL are doar un singur angajat și în 2020 a înregistrat pierderi de circa patru milioane de lei. Totodată, după cum am văzut, fondatorul și administratorul nu sunt de găsit, iar sediul este la aceeași adresă unde își desfășoară activitatea Proterra Grup SRL.
Am insistat, pe e-mail, să ni se ofere un interviu în fața camerei de luat vederi. Până la momentul publicării acestui subiect, nu am primit acordul persoanelor. Reprezentanții companiei Terra Grup SRL au acceptat să răspundă la întrebări doar în scris. Astfel, ni s-a comunicat că decizia lui Alexandru Codrean de a cumpăra Terra Grup SRL de la firma afiliată familiei Luncașu a fost luată, după o evaluare, cităm: „a tuturor factorii implicați”, concluzia finală fiind că „este o investiție rezonabilă din punct de vedere economic”. Totodată, Codreanu susține că nu a avut nicio interacțiune de natură personală cu foștii fondatori sau beneficiari ai companiei.
Noi vom continua să monitorizăm licitațiile publice și să-ți spunem cum sunt cheltuiți banii statului, adunați din taxele și impozitele tale. E dreptul tău să știi în buzunarul cui ajung acești banii și să ceri socoteală pentru felul în care sunt gestionați.
Acest subiect a fost produs în cadrul proiectului „Urmărim banii publici”, desfășurat de A.O. Proiectul media „CU SENS”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Responsabilitatea pentru conținutul acestei înregistrări le revine în exclusivitate A.O. Proiectul media „CU SENS” și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Comentarii: 0