Fosta șefă a unei Agenții de stat a ajuns să reprezinte Republica Moldova la nivel european, asta deși, acasă, are probleme de integritate și a fost vizată într-un dosar penal. Este vorba de Lilia Bolocan, care a condus din 2009 până în 2019, timp de aproape opt ani, cu o întrerupere de circa doi ani, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), instituție care înregistrează oficial branduri și invenții pentru a fi protejate de furt. Iar din ianuarie se află în Spania pentru a fi expert național detașat la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Instituția europeană se află în orașul spaniol de la malul mării – Alicante. Complexul este unul nou, iar angajații au parte de condiții impecabile de muncă. De fapt, Bolocan a fost delegată la EUIPO anul trecut de fostul ei subaltern, care la acel moment era șeful AGEPI, iar Bolocan îi era consilieră. Este vorba de Viorel Iustin, care și acum conduce instituția. Am mers să vedem ce explicații are.
Reporter: Reiese că singura persoană cu probleme de integritate din cadrul AGEPI a ajuns să reprezinte Republica Moldova la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Da, pentru că ea a aplicat.
Reporter: Acum dumneaei are o funcție în cadrul AGEPI?
Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Da. Are un contract suspendat, deoarece ea a activat în AGEPI în calitate de consilier al directorului general, în cabinetul directorului general.
Reporter: În cabinetul d-voastră?
Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Da.
Angajații Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală din Moldova pot fi detașați la instituția europeană, după ce în 2017, a fost semnată cu aceasta un Memorandum de colaborare. Din partea AGEPI a semnat nimeni alta decât Lilia Bolocan, care la acea vreme era șefa Agenției.
Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Doamna Bolocan, când era director general, a încercat să depună actele la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, dar i s-a spus că nu are dreptul.
Reporter: În momentul când dumneaei a obținut această funcție, dvs ați informat oficiul UE despre problemele dumneaei de integritate?
Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Noi n-am comunicat ca instituție cu Oficiul European de Proprietate Intelectuală. Nu eu am delegat. A venit solicitarea, ea a depus solicitarea și a trecut concursul.
Dacă nouă directorul AGEPI ne spune că nu a delegat-o pe Bolocan la postul de expert în Spania, alta arată documentul pe care l-am obținut din arhiva instituției. În scrisoarea pe care Viorel Iustin a adresat-o Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, scrie negru pe alb: „am plăcerea să o nominalizez pe doamna Bolocan” pentru a fi angajată în Departamentul Cooperare Internațională și Afaceri Juridice.
De asemenea, în mai multe mesaje primite în adresa redacție, un angajat AGEPI, care a cerut să-i păstrăm anonimatul, ne-a comunicat că directorul instituției, fără a organiza concurs, în secret a trimis-o la Oficiul European pe Lilia Bolocan. Aceasta fiind, de fapt, unicul candidat desemnat.
Potrivit regulamentului instituției europene, experții naționali delegați în Spania primesc o diurnă de 84 de euro pe zi. Lunar ar fi circa 2 500 de euro. La acești bani se adaugă încă o sumă pentru o călătorie către țara de origine, care în cazul delegatului Moldovei, ar fi de circa 750 de euro. În total, ar fi peste 3000 de euro pe lună. Totodată, delegatul își păstrează salariul din țara de origine. Iar în final, dacă onorariu este mai mic decât al unui funcționar european, instituția europeană îi acoperă diferența. O oportunitate deloc de neglijat.
Oleg Gutium, directorul asociației de gestiune colectivă a drepturilor de autor – „Copyright” ne-a arătat o înregistrare din 2017 în care se aude vocea Liliei Bolocan, în timp ce amenință membrii organizației că-i va lăsa fără avizul care le permite să colecteze bani pentru drepturile de autor, în mare parte de la importatorii de dispozitive electronice.
Fragment din înregistrarea audio: „Știți ce contează pentru mine? Ca acest proces să se termine în această săptămână. Nu veți obține nimic cu acest proces, dar puteți să zburați din OGC (Organizație de Gestiune Colectivă a drepturilor de autor – n.r.). Această opțiune este foarte, foarte, foarte posibilă”, declara Lilia Bolocan.
Membrii Asociației au depus o plângere la Centrul Național Anticorupție, care în noiembrie 2017 a pornit dosar penal pentru abuz de putere sau de serviciu.
Oleg GUTIUM, directorul Asociației „Copyright”: În plângere am indicat că doamna Bolocan, folosindu-se de poziția de serviciu, șantajând Asociația Națională Copyright prin retragere avizului, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a adus pagube autorilor.
În august 2018 dosarul a fost clasat, însă peste câteva luni, membrii „Copyright” au obținut în instanță reluarea urmăririi penale. Cu toate acestea, în aprilie 2019 dosarul a fost din nou clasat.
Lilia BOLOCAN, director AGEPI (2019): Vreau să se înțeleagă foarte clar, acești oameni nu sunt preocupați de drepturile de autor, ci de interesele lor de business. Pentru a-și atinge scopurile au început să lanseze în spațiul public informații calomnioase despre nu știu ce și care înțelegeri ale mele cu nu știu care agent economic sau despre nu știu ce presiuni exercitate asupra lor.
Tot în 2019, o altă instituție de control, de această dată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), a verificat activitatea Liliei Bolocan având suspiciuni că a încălcat legea în momentul în care și-a angajat surorile la AGEPI: prima la nici doi ani de când a devenit directoare, iar peste alți 3 ani, și pe a doua. Acestea s-au ales și cu salarii pe măsură. De exemplu, în 2019 surorile lui Bolocan au încasat peste 20 000 de lei, și, respectiv, 30 000 de lei lunar, în timp ce salariul de director general al Liliei Bolocan se ridica la circa 80 de mii de lei pe lună.
De fapt, Bolocan trebuia să declare conflictul de interese și să se abțină de la luarea unor decizii, așa cum prevede legea, ne explică șefa Inspectoratului de Integritate, o subdiviziune din cadrul ANI.
Alina MUNTEANU, șefa Inspectoratului de Integritate, ANI: În cazul doamnei Bolocan, doamna a emis acte administrative și a încheiat acte juridice în care vizau persoane apropiate. Prin urmare, s-a constatat interesul personal ce rezultă din relația cu persoanele apropiate, ceea ce a influențat exercitarea imparțială și corectă a funcției.
Între timp Lilia Bolocan și-a depus demisia din funcția de director AGEPI. De cealaltă parte, ANI a constatat conflictul de interese nedeclarat și i-a luat dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, adică până în ianuarie 2023.
Pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate găsim online Registrul persoanelor care au interdicție să ocupe o funcție publică sau de demnitate publică. Pe poziția 39 apare numele Liliei Bolocan. Deși are interdicție, Bolocan reușește să se întoarcă la AGEPI în mai 2020. Ce-i drept, în funcția de consilieră a noului director, care nu este o funcție publică sau de demnitate publică.
Alina MUNTEANU, șefa Inspectoratului de Integritate, ANI: Ținând cont de faptul că doamna nu deține o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, interdicțiile aplicate prin actul de constatare nu produc efecte în cazul dat. – Înseamnă că beneficiază de un vid în lege? – Da. Așa este.
Am încercat în repetate rânduri să discutăm cu Lilia Bolocan. Pentru că se află în Spania, am contactat-o online. După un schimb de mesaje, ne-a răspuns:
„Acum sunt pe poziție de expert în domeniul proprietății intelectuale, poziție obținută prin concurs al CV-ului și interviuri de rigoare. Și din 2019 nu dețin funcții contradictorii cu decizia ANI”, menționează Bolocan.
Am insistat să ne ofere un interviu video, însă Bolocan ne-a spus să revenim peste o lună – două, pentru că acum nu are timp și energie pentru acțiuni suplimentare.
Recent, Lilia Bolocan și-a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 și este pentru prima dată când a indicat la categoria interese personale, faptul că surorile sale sunt angajate AGEPI. În mod normal, trebuia să facă acest lucru încă acum 9 ani. Dacă respecta legea, probabil nu ar fi intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate și, respectiv, nici în vizorul nostru, al jurnaliștilor.
Reporter: Felicia CREȚU
Imagine: Serghei AGA
Editor: Olga CEAGLEI
Acest video a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO Proiectul media „Cu Sens” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Comentarii: 0