Aproape zilnic, mai mulți aleși ai poporului intră pe poarta Parlamentului la volanul unor mașini care valorează zeci de mii de euro. Branduri de clasa lux ca: Mercedes, Porsche sau Lexus fac parada în parcarea din curtea Legislativului.
Cu o mașină scumpă vine la muncă deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman. Acesta coboară de la volanul unui Mercedes, fabricat în 2019, care valorează peste un milion de lei, echivalentul a circa 55.000 de euro, potrivit declarației sale de avere, depusă la validarea mandatului. „Și ce dacă? Este singura de acest fel aici?”, se apără Reidman.
Un Porsche Macan negru, cumpărat în 2019 nou-nouț, conduce deputata PAS, Olesea Stamate. Mașina a costat puțin peste un milion de lei, conform declarației sale de avere. „Este mașina pe care a ales-o soțul acum câțiva ani. Este predilecția soțului pentru asemenea mașini”, explică Stamate.
Preferă mașinile Porsche și Alla Dolință, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Peste 980.000 de lei costă Cayenne-ul la volanul căruia am surprins-o. Intră în parcarea Parlamentului la înălțimea unui Lexus de 35.000 de euro, adică peste 600.000 de lei, Doina Gherman, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate. Iar dintr-o Toyota Land Cruiser iese Radu Mudreac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 600.000 de lei este valoarea declarată a acestei mașini.
Se poate lăuda cu o mașină de lux și deputatul PAS, Ion Șpac, aflat la primul mandat. Spune că și-a cumpărat-o după ce a revenit în țară din Irlanda, pentru a-și ocupa fotoliul din Parlament.
ION ȘPAC, deputat PAS: Are un motor adăugător electric de 116 cai putere, consumul mediu e mai puțin de opt litri la suta de kilometri, în rest – nu știu. Ceea ce e legat de siguranță, dacă marcajul este pe carosabil, conduce singură, să spunem așa. Și dacă v-ar interesa [cât costă], pot să vă spun în lei, vreo 610.000 lei, adică cam vreo 30.000 de euro.
Ca să-și cumpere această bijuterie pe patru roți, Șpac susține că a vândut un alt Mercedes Benz de 47.000 de euro, pe care l-a condus în Irlanda, unde a locuit împreună cu familia în ultimii 20 de ani. Mai deține un minivan al aceluiași brand, cumpărat anul trecut cu 56.000 de euro direct de la producător.
Cel care conduce detașat topul deputaților cu cele mai scumpe mașini de lux este, însă, deputatul fugar Ilan Șor, cercetat penal și condamnat în primă instanță pentru implicare în “Furtul miliardului”. Și asta datorită soției sale, interpreta de muzică ușoară din Federația Rusă – Jasmine, care deține din 2018 un Bentley Mulsanne cumpărat cu peste 25 de milioane de ruble, adică peste 300.000 de euro.
În top 10 deputați cu cele mai scumpe mașini se mai regăsesc: deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov și deputații de la PAS, Andrian Cheptonar și Adrian Belîi. Fie că dețin un autoturism sau mai multe, valoarea totală a mașinilor pe care le conduc cei din top, împreună cu partenerul sau partenera de viață, începe de la câteva sute de mii de lei și se ridică până la câteva milioane.
ADRIAN BELÎI, deputat PAS: Chiar vă mulțumesc pentru această întrebare. Veniturile le-am obținut din cercetarea științifică pe care, apropo, am avut o plăcere extraordinară să o fac împreună cu partenerii australieni. Remunerarea pentru această cercetare mi-a permis să-mi achiziționez această mașină.
Sunt și deputați care declară că au mașini de doar 10.000 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin de 500 de euro. Printre ei este și deputata PAS, Iulia Dascălu. Deține un Volvo din 2010. Pe piață un astfel de autoturism se vinde cu mii de euro.
IULIA DASCĂLU, deputată PAS: Când am perfectat actele la biroul de înmatriculare, acolo mi s-a propus un contract pe care eu l-am semnat și, mai apoi, am văzut că acolo valorează suma de 10.000 [de lei], că așa probabil toată lumea făcea. Chiar n-am citit cu atenție. Am pus o semnătură și asta a fost, după care mi-am dat seama că a fost o greșeală. Dar ea nu costa mii de euro. Eu pot să vă spun sincer, noi am cumpărat-o cu 17.000 de euro.
Iar mașina Ford Focus l-a costat tot 10.000 de lei și pe deputatul PAS, Igor Chiriac. Cel puțin asta vedem în declarația sa de avere. „Am făcut declarația. Dacă o să atrageți atenția, am indicat, de fapt, că este valoarea de piață”, răspunde scurt deputatul.
TOPUL DEPUTAȚILOR CU CELE MAI SCUMPE LOCUINȚE DECLARATE
Nu doar mașinile, dar și casele în care locuiesc unii aleși ai poporului atrag priviri. Aproape de Parcul Dendrariu, găsim această casă cu două nivele. Aparține familiei lui Radu Mudreac, deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Pe un teren de aproape șapte ari, în 2018, a fost ridicată această locuință de aproape 300 de metri pătrați care valorează în acte puțin peste două milioane de lei. În timp ce filmam, l-am surprins acasă pe proprietar.
RADU MUDREAC, deputat BCS: Casa este construită de mine personal. Dată în exploatare conform cerințelor care sunt expuse. Altceva despre ce să vă spun?
REPORTER: Dumneavoastră, cum ați zice, că aveți o casă bogată, de lux sau nu?
RADU MUDREAC, deputat BCS: Dumneavoastră mă considerați ca gospodar sau nu? O casă de gospodar.
Se remarcă și vila în care locuiește Olesea Stamate. Este cu două etaje, are peste 300 de metri pătrați și e situată într-un cartier rezidențial din sectorul Centru al capitalei. Casa aparține în acte părinților deputatei, iar Stamate a indicat în declarația sa de avere, depusă la validarea mandatului, că este beneficiara efectivă a imobilului. De fapt, Stamate a fost proprietara imobilului timp de circa șapte ani, până în 2010, când a vândut casa mamei și tatălui ei – Larisa și Vladimir Kovali. Tatăl deputatei este fost comisar adjunct al Inspectoratului de Poliție al municipiului Chișinău. În 2008 și-a luat licența de avocat, renunțând la cariera în organele de drept.
OLESEA STAMATE, deputată PAS: A fost construită de părinții mei, dar noi locuim împreună cu familia. Hai să spunem așa, de la fondarea familiei noastre, locuim în acea casă. Am zis să declar acest bun, fiindcă locuiesc acolo, dar nu am niciun drept, niciun contract, nici de uz, nici de folosință asupra acelui bun, dar am zis, ca să fie foarte clar, fiindcă într-adevăr locuim acolo de mult timp, am zis că,uite, eu sunt beneficiarul efectiv.
Se numără printre deputații cu cele mai scumpe locuințe și Denis Ulanov de la Partidul „ȘOR”. Demnitarul declară patru apartamente și alte imobile, care în total valorează peste două milioane și jumătate de lei. Unul dintre apartamente se află într-un bloc din sectorul Râșcani din Chișinău, iar proprietar în acte figurează unul dintre copiii lui. Deputatul l-a cumpărat în 2004, iar peste doisprezece ani l-a donat fiului său care avea atunci șapte ani.
DENIS ULANOV, deputat, Partidul „ȘOR”: Am trei copii și, prin urmare, am decis în cadrul familiei să cumpărăm trei apartamente pentru copii. Într-unul din apartamente locuiește fiica mai mare. Celelalte apartamente își așteaptă rândul. Nu este o formă de a ascunde veniturile, pentru că, făcând cadou copilului, după ceva timp am cumpărat încă trei apartamente pe numele meu. Nu se încadrează la categoria „locuințe de elită”. Sunt apartamente obișnuite, la Telecentru.
Peste cinci milioane de lei. Atât valorează proprietățile deținute de deputatul PAS, Dumitru Alaiba și soția sa.
DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: Eu nu m-am jucat cu valori cadastrale și așa mai departe și ăsta-i, probabil, motivul din care aceste patru locuințe pe care le avem însumează această sumă. Avem două împrumuturi în același timp.
Alaiba este al treilea în topul deputaților cu cele mai scumpe locuințe din Parlament. Pe lângă apartamentul din Chișinău, care valorează 92.000 euro, mai are unul în orașul București într-un bloc ridicat la sfârșitul anilor ‘90, care l-a costat 80.000 euro. Iar soția sa, originară din Estonia, deține o garsonieră de circa 21 de metri pătrați în Tallinn într-un bloc cu două nivele și jumătate dintr-o casă la țară, aproape de litoralul Mării Baltice, moștenită de la bunica sa.
Facem un tur virtual în vestul capitalei Irlandei, Dublin. Aici se află un business park, promovat drept cel mai mare din țară. Lângă blocurile cu oficii, nu departe de șoseaua de centură, se află un complex rezidențial, iar unul dintre apartamente îi aparține lui Ion Șpac.Apartamentul are 155 de metri pătrați, trei dormitoare și un balcon generos, unde deputatul și-a încropit o mică grădină.
Șpac spune că și-a luat apartamentul, care valorează aproape jumătate de milion de euro, în 2006, după ce a obținut permis de muncă și a pus pe roate o afacere în domeniul construcțiilor în Irlanda. Doar că nu cu bani gheață, ci în rate. Acum, imobilul reprezintă cam jumătate din averea sa.
ION ȘPAC, deputat PAS: Eu actele, oficial, pe acel apartament o să le am în ‘41 când o să scap de a achita ratele. Atunci, oficial, o să fie al meu. Până când, la moment, este al băncii. Dacă nu greșesc, mai am încă vreo 260.000 de euro încă de achitat. Așa că…
Mai devreme v-am arătat o parte din imobilele a cinci aleși ai poporului cu cele mai scumpe locuințe. Alături de ei, în top 10 mai sunt: Ilan Șor, Vladimir Voronin, Fiodor Gagauz, Vasile Bolea și Alla Pilipețcaia. Valoarea proprietăților începe de la aproape 2 milioane de lei și se ridică până la 9,3 milioane de lei.
TOP 10 CEI MAI BOGAȚI DEPUTAȚI
Marina Tauber, deputată a Partidului „ȘOR”, ne-a obișnuit cu ținutele sale de brand și bijuterii care valorează mii de euro. De exemplu, în 2020, cu ocazia zilei sale de naștere, și-a cumpărat un set de bijuterii Boucheron în valoare de 6.000 de euro. Iar unii invitați i-au dat 12.000 de euro și 5.000 de dolari, bani gheață, drept cadou. Tot în 2020, de Revelion, a primit în dar un ceas Rolex și cercei Van Cleef, care valorează alte câteva mii de euro. „Eu pentru cerceii mei și pentru tot pot să răspund. Nu mă invidiați, vă rog”, se apără Tauber.
Tauber are 35 de ani și o avere declarată de 38 de milioane de lei. Dacă e să credem declarațiilor de venit, depuse de cei 101 deputați la validarea mandatului, Tauber este, de departe, cel mai bogat deputat din Legislativul de la Chișinău.
MARINA TAUBER, deputată, Partidul „ȘOR”: Eu mă simt cea mai bogată cu dragostea și familia mea și oamenii iubiți și apropiați. Iată cu asta, într-adevăr, mă simt cea mai bogată.
De fapt, grosul averii lui Tauber reprezintă acțiuni în valoare de circa 36 de milioane de lei pe care le deține la Unibank, una din cele trei bănci implicate în „Furtul miliardului”, acum aflată în proces de lichidare. Tocmai calitatea de acționară Unibank a adus-o în vizorul Procuraturii Anticorupție, care, în 2019, timp de un an, a anchetat-o pentru implicare în „Frauda bancară”, fiind bănuită că a contribuit la preluarea controlului băncii în interesul unui grup criminal organizat, condus de Ilan Șor.
MARINA TAUBER, deputată, Partidul „ȘOR”: Situația în care s-au pomenit aceste bănci, dumneavoastră înțelegeți, bine, nu este unica, dar nu a fost planificată de nimeni. Poate o să fie careva schimbări, dar nu cred. Cel puțin, din câte eu înțeleg, deja nu o să primesc bani.
Marina Tauber este una dintre persoanele de încredere ale lui Ilan Șor, iar relația de prietenie a celor doi se poate observa și în declarația de avere a deputatei. Aceasta a indicat că, începând din 2017, aproape cu regularitate ia cu împrumut, fără dobândă, sume importante de bani de la mama vitregă a lui Ilan Șor – Ilona Șor. Vorbim de o cifră totală de peste două milioane de lei. „Este o persoană și prietenă apropiată. Am avut nevoie și am apelat la acest împrumut, pentru că am nevoie de bani pentru întreținerea mea și a familiei mele”, explică deputata.
Pe lângă Tauber, în Parlament mai sunt alți 66 de milionari în lei. Atenție, milionari în lei.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Milionari?! N-am știut. Un lucru pot să vă spun că eu nu fac parte, la sigur. Atât timp cât sunt declarate și declarațiile de avere indică veniturile, proprietățile, plătite impozite, e ceva firesc. Important să fie plătite impozitele și să fie totul transparent.
De fapt, și Grosu este milionar, având o avere estimată la 1,5 milioane de lei. Dacă raportăm numărul tuturor milionarilor din Parlament la mandatele obținute de fiecare dintre cele trei partide, cei mai mulți sunt în cadrul fracțiunii ȘOR. Mai exact, cinci din șase deputați. Și 40 din cei 63 de aleși ai poporului din fracțiunea PAS, cea mai numeroasă din Parlament, se pot lăuda cu titlul de „milionari”. La fel, doi din trei deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au agonisit averi de peste un milion de lei, mai exact, 20 din cei 32 de deputați.
CORNELIU FURCULIȚĂ, vicepreședinte, Fracțiunea „BCS”: Deputați care să fie supra sau extra bogați nu avem. Majoritatea sunt oameni cu un statut și cu o avere medie.
MIHAI POPȘOI, președinte, Fracțiunea „PAS”: Nu știu dacă un milion de lei sau 50.000 de euro ar putea fi numită o avere în Republica Moldova, dar indiferent de câți bani au deputații noștri, sunt munciți cinstit, spre deosebire de deputații din alte fracțiuni sau din alte legislaturi.
VADIM FOTESCU, deputat, Fracțiunea „Partidul ȘOR”: Ideea este că noi avem puțini deputați, de aceea și ați obținut această proporție. Luați altă proporție și veți vedea că [fracțiunea Partidului „ȘOR”] nu se deosebește cu nimic de alte fracțiuni.
TOP 10 cei mai bogați deputați, conform informațiilor din declarația de avere, depusă la validarea mandatului:
- Marina TAUBER – 38 MLN lei
- Ion ȘPAC – 17 MLN lei
- Ilan ȘOR – 15 MLN lei
- Denis ULANOV – 9,7 MLN lei
- Vladimir VORONIN – 9,7 MLN lei
- Olesea STAMATE – 9,6 MLN lei
- Dumitru ALAIBA – 7,2 MLN lei
- Adrian LEBEDINSCHI – 6 MLN lei
- Oleg REIDMAN – 5,7 MLN le
- Doina GHERMAN – 5,6 MLN lei
Dacă unii au intrat în topul milionarilor datorită caselor sau mașinilor de lux pe care le dețin în țară și peste hotare, alții datorită unor investiții financiare. Spre exemplu, fostul președinte Vladimir Voronin, se remarcă cu venituri de peste 4 milioane de lei de la Fincombank, pe care soția sa i-a încasat în 2020 doar din răscumpărarea acțiunilor deținute la această bancă, ceea ce constituie aproape jumătate din averea sa.
VLADIMIR VORONIN, deputat BCS: Nu știu. Asta e treaba voastră cum calculați și cum apreciați lucrurile. Eu în declarație am scris tot ce trebuie de scris.
Totodată, Denis Ulanov se remarcă în afaceri, încasând, în 2020, doar din dividende peste două milioane de lei de la două firme pe care le deține împreună cu soția sa și care oferă servicii juridice.
DENIS ULANOV, deputat, Partidul „ȘOR”: Declar toată averea mea, nu o ascund prin intermediul rudelor, prietenilor sau cunoscuților. De-a lungul activității mele juridice îndelungate, am reușit să adun o bază de clienți care a rămas alături de mine, în ciuda la toată această mizerie cu care se încearcă să fiu murdărit.
La polul opus, sunt deputații cu averi și venituri declarate foarte mici. Cel mai sărac ales al poporului este Diana Caraman de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Nu are proprietăți sau mașini și a declarat că a trăit, în 2020, în mare parte, doar din salariu, având un venit anual de circa 52. 800 de lei, adică aproape 4.400 de lei pe lună.
DIANA CARAMAN, deputată BCS: Locuiesc împreună cu sora mea, de aceea nu plătesc chirie. Locuiesc cu permisiunea rudelor, de aceea… Folosesc mașina Parlamentului, de serviciu, pentru a mă deplasa în teritoriu, pentru că fac vizite în teritoriu destul de des.
Printre deputații cu venituri modeste mai sunt cei de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Elena Bodnarenco și Valeriu Muduc, dar și deputații de la PAS: Eugeniu Sinchevici și Victoria Cazacu.
VICTORIA CAZACU, deputată PAS: Eu pentru prima dată sunt implicată în politică, poate de atâta și sunt modeste toate averile.
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: E normal la vârsta asta să nu am averi. Dacă aș avea averi, probabil, din domeniul public, cred că ar fi o problemă. Dar așa, e ok.
ELENA BODNARENCO, deputată BCS: Nu am furat nimic, nu am luat mită. Am lucrat cinstit și din cauza aceasta nu am avere.
Autoritatea Națională de Integritate este instituția care trebuie să ne spună cât de sinceri sunt demnitarii atunci când își completează declarațiile de avere și interese personale. În prezent, averea a nouă deputați din actualul Parlament este în vizorul Autorității și asta datorită unor controale inițiate anterior, pe când erau deputați în vechiul Parlament.
ALINA MUNTEANU, șefă, Inspectoratul Național de Integritate, ANI: Cele nouă controale inițiate sub aspectul regimului juridic al averilor în privința deputaților sunt inițiate î..în mare parte în baza sesizărilor din exterior. Două dintre acestea sunt inițiate în baza sesizărilor din oficiu: una ca urmare a verificării declarațiilor, alta în baza unei investigații jurnalistice.
Totodată, în cazul a doi deputați, inspectorii de integritate au constatat că ar avea averi nejustificate. Este vorba de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac și Grigore Novac, care au contestat deciziile în instanța de judecată.
ELENA PROHNIȚCHI, expertă, Asociația pentru democrație participativă ADEPT: Întotdeauna cei care vroiau să ascundă averile erau cu un pas înainte decât cei care le verificau. Eu nu sunt Dumnezeu ca să vă spun dacă ei au mințit atunci când și-au declarat averile și veniturile și ANI nu este o instituție care deține toate competențele și instrumentele să facă acest lucru, dar ce observăm noi că, surprinzător, după câțiva ani când jurnaliștii de investigație scot în evidență anumite averi nedeclarate, peste câțiva ani, fie ANI, fie Procuratura Anticorupție, descoperă că, de fapt, jurnaliștii de investigație au avut dreptate.
31 martie este ultima zi în care deputații depun declarațiile de avere și interese personale, deja pentru anul 2021. Ca să vezi ce venituri și bunuri au acumulat în primul an de mandat, dar și cine și-a păstrat locul din lista milionarilor din Parlament, intră pe platforma Parlamentul Virtual.
Comentarii: 0