3 martie 2022 – o zi istorică pentru țara noastră. Autoritățile de la Chișinău, urmând exemplul Ucrainei care, în plin război cu Federația Rusă, a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană, au făcut același lucru. Au semnat o solicitare similară, în aceeași zi cu Georgia. 

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: Maturizarea ne-a luat 30 de ani, multe eșecuri și pași înapoi. Acum, cu lecțiile învățate, noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. 

Evenimentul prin care Moldova face acest pas important, de a fi acceptată în comunitatea statelor europene, a stârnit nemulțumirea opoziției parlamentare și a autorităților separatiste de la Tiraspol, care au solicitat recunoașterea independenței Republicii Moldovenești Nistrene.     

Tu ce părere ai despre faptul că țara noastră a depus cererea de aderarea la Uniunea Europeană? Răspunde în comentarii. Iar în continuare îți spunem care sunt argumentele pro, contra și cele neutre.  

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Vom face parte dintr-un spațiu de securitate, de stabilitate, de dezvoltare economică, de mobilitate, de educație, de garanții, de securitate sociale și așa mai departe. Acesta este un spațiu de pace, unde sunt respectate drepturile omului și toate facilitățile pe care le oferă lumea civilizată, ca să zic așa. Nu este doar voința clasei politice. Vreau să vă spun că, ultimile două alegeri, asta au demonstrat. În primul rând, noi trebuie să credem și să ne dorim foarte mult lucrul acesta. În rest, o să-i convingem pe parteneri. Eu cred că noi avem șanse foarte mari. 

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: PSRM condamnă graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de PAS, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Acest gest pur politic, de moment, are un efect placebo pentru societatea moldovenească, istovită de criza regională și de problemele interne grave. Această inițiativă pur populistă, de partid, a guvernării poate provoca destabilizarea situației din țară și divizarea, dezbinarea societății pe criterii politice.  

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: Eu cred că Guvernul Republicii Moldova a procedat bine, depunând această cerere, în această conjunctură. Desigur că este o acțiune politică, indiscutabil. Republica Moldova, la ora actuală, nu este pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană. Un timp lung ne desparte de acel moment când vom deveni membri ai comunității europene, dar însuși procesul, care a început, înseamnă nimic altceva decât un imbold pentru Uniunea Europeană de a recunoaște perspectivele noastre europene, ceea ce înseamnă, inclusiv, un stimulent  enorm pe interior în societatea moldovenească. Fără reforme profunde, fără reforme capitale a tuturor sferelor vieții noastre, este imposibil să devenim parte a Uniunii Europene. Deci, cererea este un prim pas. Eu cred că unul din dezavantajele, unul din punctele problemă ale acestei cereri, este că orice încercare a Republicii Moldova de a se alinia comunității europene este primită cu ostilitate de către Federația Rusă.

Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Caută argumente pro, contra, cât și neutre și fă-ți propria concluzie. Iar dacă îți place ceea ce facem, dă like și distribuie acest video ca și prietenii tăi să-l vadă. Dacă vrei, însă, să susții activitatea noastră, o poți face printr-o donație unică sau lunară.

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.