Aprilie 2024, lansarea blocului politic „Victorie” la Moscova. Chiar în spatele politicianului fugar Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului”, la două rânduri distanță, se află Mihail Pascari, un tânăr de 26 de ani, din raionul Ungheni. Activ pe rețele sociale, vedem că și acesta a postat mai multe video-uri de la lansarea blocului politic.

Mihail Pascari pare să fie de mai mulți ani simpatizant al politicianului fugar și activ în cadrul fostului partid „ȘOR”,  scos în afara legii prin decizia Curții Constituționale din 19 iunie 2023. Tânărul are mai multe poze într-un birou, unde, pe perete, e agățat un calendar cu sigla formațiunii. De asemenea, acesta a publicat pe TikTok și un video din timpul protestelor care au fost organizate, în vara lui 2022, de mișcarea social-politică „O viață nouă”, susținută de Partidul „ȘOR”, dar și la protestele din 2023, unde apare alături de Marina Tauber și de alți deputați ai fostului Partid „ȘOR”. 

Numele lui Mihail Pascari apare și în lista sponsorilor campaniei electorale a Evgheniei Guțul, care a fost aleasă în urma scrutinului din 14 mai 2023 bașcan al Găgăuziei, având susținerea Partidului „ȘOR”. Iar la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, îl vedem în lista candidaților la funcția de primar al comunei Hârcești din raionul Ungheni, având susținerea Partidului „Șansă”, controlat de Ilan Șor și care a fost creat la scurt timp de la scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

Totodată, numele tânărului s-a regăsit pe poziția a doua și în lista candidaților Partidului „Șansă” la funcția de consilier în Consiliul raional Ungheni. Acesta, însă, nu a mai apucat să ocupe o funcție publică, Partidul „Șansă” fiind scos din cursa electorală cu două zile înaintea scrutinului din 5 noiembrie 2023 . Cu toate acestea, tânărul nu s-a lăsat de politică și s-a implicat activ în campania electorală din această toamnă. A participat la întâlniri cu alegătorii, iar pe rețele sociale a postat videouri unde îndeamnă oamenii să voteze împotriva candidatei PAS la funcția de președinte la alegerile prezidențiale din 20 octombrie și să voteze „Nu” la referendumul privind introducerea vectorului european în Constituție, scrutin care a avut loc în aceeași zi.  

MIHAIL PASCARI, liderul unei grupări din cadrul organizației criminale „ȘOR”: Vă îndemn să votați împotriva actualei guvernări și împotriva Maiei Sandu. Totodată, la referendumul care va avea loc votați „Nu”, împotriva Uniunii Europene.

Doar că tânărul care, potrivit procurorilor, este liderul unei grupări din cadrul organizației criminale „Șor”, ar mai fi avut o sarcină – să cumpere voturile unor alegători din Ungheni, cu bani proveniți de la organizația criminală „Șor”. Pe 24 octombrie 2024, la patru zile de la referendum și primul tur al alegerilor prezidențiale, Mihail Pascari a fost denunțat oamenilor legii de o femeie din comuna Florițoaia Veche, raionul Ungheni. Aceasta a declarat polițiștilor că Mihail Pascari i-a dat 1 500 de lei ca să voteze în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. 

În urma denunțului, a fost pornită o cauză penală pentru corupere electorală. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul și biroul de partid al lui Mihail Pascari. Au fost găsiți circa 25 de mii de lei, puși separat a câte 1 000 sau 1 500 de lei pentru a fi repartizați mai multor persoane. De asemenea, au fost găsite bonuri fiscale, care arată că, doar într-o zi, au fost schimbați în lei 4 000 de dolari, copii ale buletinelor de identitate ale mai multor persoane, liste cu membri de partid și simpatizanți. Mai mult, au fost depistate liste cu așa-ziși „observatori”, delegați atât în interiorul, cât și în apropierea secțiilor de votare, al căror rol ar fi fost să influențeze opțiunile de vot ale alegătorilor în ziua scrutinului. Mai multe detalii ne dă procurorul Dorin Foros, de la Procuratura Ungheni. 

DORIN FOROS, procuror, Procuratura Ungheni: Persoana dată a racolat mai multe persoane, complici, iar acei complici au racolat alte persoane. Este vorba despre persoane în vârstă, pensionari și social vulnerabile, pentru care suma de 1500 de lei este o sumă mare de bani, ca să spunem așa. Astfel, toate persoanele care au fost racolate nu sunt din orașul Ungheni, dar din satele raionului Ungheni.

În videoul filmat de poliție în timpul perchezițiilor, vedem pe una dintre foi numele mai multor persoane din comuna Florițoaia Veche. Una dintre acestea a fost de acord să vorbească sub protecția anonimatului. Femeia spune că a participat la mai multe întâlniri electorale în orașul Ungheni, iar Mihail Pascari era cel care venea s-o ia cu mașina de acasă. 

„Ultima oară a fost cu o săptămână înainte de votare. Și, acolo, ne spunea [să votăm] pentru doamna Victoria (nr – Furtună), dar „Cum doriți, faceți o alegere, au zis. Noi nu vă impunem. Pe cine vreți, pe acela votați”. Au spus să punem „Nu” la referendum. Dar pe cine să votăm? Votăm pe cine dorim, dar la referendum au spus că „Nu”. La adunare ne-au dat pliante și ne-au dat un pachet cu produse alimentare”. 

La una din aceste întâlniri din preajma scrutinului din 20 octombrie, le-au fost strânse telefoanele pe care a fost instalată o aplicație, mărturisește femeia. Reamintim că oamenii legii au informat că, în schema de finanțare ilegală a partidelor și de corupere a alegătorilor, este implicată banca de stat a Federației Ruse, Promsvyazbank, iar transferurile de ruble în conturile deschise cetățenilor din Republica Moldova, care fac parte din rețeaua lui Șor, puteau fi accesate prin intermediul unei aplicații mobile a băncii.

„Când au descărcat, era „Moscova 1”, așa scria acolo, în aplicația aceea. Când am fost la adunare, ei au cerut telefonul și ei au pornit atunci aplicația aceea. Automat s-au șters și din telefon, chiar și din messenger, mesajele toate s-au șters automat, eu nu știu de ce, chiar după ce s-a întâmplat acest caz, când l-au prins pe Mihail Pascari”. 

Dumitru Frasin, primarul comunei Florițoaia Veche, care a fost ales în fruntea localității, având susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate, ne descrie amploarea fenomenului de corupere a alegătorilor de către oamenii lui Șor, observată din discuția cu sătenii.

DUMITRU FRASIN, primar al comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Ei telefonează, le spun pe cine să voteze. La 36 persoane minim sunt garantate care li se promite și se verifică dacă au fost la votare, s-a uitat după rezultate. După care am înțeles că se achită. M-a telefonat din localitate și mi-a spus că persoanele se duc la persoana responsabilă și se achită banii promiși. Mai avem și alte persoane care au carduri. Tot îmi transmit cetățenii din localitate, tot se laudă, că iaca mi-au venit 15 000 de ruble pe card. Și ar trebui ca organele să ia măsuri. 

Am vorbit și cu câțiva locuitori ai comunei, care ar fi foști sau actuali susținători ai Partidului „Șansă”, dar și ai fostului partid „ȘOR”, scos în afara legii. Aceștia spun că nu au primit bani în schimbul votului la aceste alegeri, dar recunosc că, de-a lungul timpului, au avut parte de anumite beneficii sau promisiuni. 

ZINAIDA BORDIANU, locuitoare a comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Doamne ferește, de am primit în mână 1 500 de lei ca să votez da sau nu. Să nu ieși pe poarta aceea dacă am primit eu în mână 1 500 de lei să votez. Nu a fost așa ceva. 

Reporter: Dar când ați fost la Moscova, ce ați făcut acolo? Și de ce ați fost? 

ZINAIDA BORDIANU, locuitoare a comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Nu, am fost într-o vizită, și, așa, am văzut și noi Kremlinul. Vă spun drept, nu ne-au făcut nimic rău, nu ne-au zis nimic rău. Ne-au dus degeaba, ne-au hrănit, am văzut Kremlinul și am venit acasă. Pe cuvânt, iaca mă jur. Mai mult nu ne-au zis nimic rău. 

Reporter: Dar anterior mergeați la proteste?

ELENA IZAREANU, locuitoare a comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Nu mergeam, m-am dus o dată.

Reporter: Câți bani vi s-a promis? 

ELENA IZAREANU, locuitoare a comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Ți-am spus că 300 de lei. Mi-au zis – cât o zi de lucru. Așa ne-au zis. 

Reporter: Ați fost mai multe persoane de aici, din localitate, organizat?

ELENA IZAREANU, locuitoare a comunei Florițoaia Veche, raionul Ungheni: Atunci au fost toți săracii. Așa ca să-ți spun, toți săracii au fost. Toți vroiau să-și cumpere o pâine, să-și cumpere… Iată cum a fost. Toți săracii am fost. Nu am fost bogați, mă rog, niciunul. Că, mă rog, știi că acela care, iată, n-are ce mânca, se duce de nevoie, cu ziua cum mă duc… Iată așa, de 65 de ani, dar merg cu ziua.

Numele lui Mihail Pascari apare și într-o listă, scursă în spațiul public de un ofițer, cu peste 3 700 de persoane care ar face parte din rețeaua lui Șor. Lista conține nume, cu adrese concrete și numere de telefon. Din raionul Ungheni, alături de Mihail Pascari, mai sunt încă alte 107 persoane. Printre ei, Igor Buchilii, care locuiește în această casă modestă din orașul Ungheni. Acesta a candidat la funcția de primar al comunei Petrești din raionul Ungheni, la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, din partea Partidului „Șansă”.

Reporter: Pe Mihail Pascari îl cunoașteți? 

IGOR BUCHILII, locuitor al orașului Ungheni: Da, numaidecât. Ca persoană îl cunosc. El lucrează de mult în partid. Are, mi se pare, vreo opt ani. A fost și președinte al organizației de tineret. Așa cu dânsul nu chiar am contactat, dar în față îl știu. Am mai stat de vorbă cu dânsul, asta-i tot. Dar politică nu chiar. Eu sunt în politică, da, sunt în partid. Am opinia mea, am fost la votare. De cumpărat n-am cumpărat pe nimeni. Asta-i. Am fost și eu la Moscova.

Reporter: Când ați fost?

IGOR BUCHILII, locuitor al orașului Ungheni: Anul acesta, primăvara. Am fost și eu la Moscova, a fost un fel de cursă turistică, un fel de… Pentru noi, pentru ca să ne mai deplasăm, să mai vedem lumea. 

În aceeași listă, autenticitatea căreia nu a fost confirmată de autoritățile de drept, sunt și patru membri ai unei familii, la fel, din orașul Ungheni. Am reușit să vorbim cu unul dintre ei, Igor Gulea, care neagă că ar avea vreo legătură cu partidele controlate de Ilan Șor. 

Reporter: Dumneavoastră sunteți membru al Partidului „Șansă”? 

IGOR GULEA, locuitor al orașului Ungheni: Nu. Ne-au luat și ne-au scris. Nimeni nu a fost acolo. Nici măcar nu cunosc pe nimeni și nicăieri nu am fost. În general, eu am votat pentru Sandu.

Reporter: Cum credeți că ați ajuns în această listă? 

IGOR GULEA, locuitor al orașului Ungheni: De unde să știu? 

În centrul orașului Ungheni căutăm biroul unde a lucrat Mihail Pascari, percheziționat de oamenii legii, în încercarea de a vorbi la acest subiect cu vreun coleg de-al său. Am găsit, însă, ușa încuiată. Am mers în satul Grăseni, raionul Ungheni, la casa părinților săi adoptivi, unde, la fel, au avut loc percheziții. Acasă l-am găsit pe tatăl lui vitreg. 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Și la mine au fost, pentru ce mi-au făcut ei mie? Au răsturnat casa cu pedalele în sus. 

Reporter: Au făcut percheziții la dumneavoastră acasă? 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Da, da. Păi, asta-i frumos? 

Reporter: Dar când s-a întâmplat acest lucru? 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Atunci când l-au închis pe dânsul. 

Reporter: Au găsit ceva la dumneavoastră sau… 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Au găsit banii care i-am primit eu, mi-au dat aici niște ruble din asociația asta. 

Reporter: Dar dumneavoastră tot ați fost interogat de poliție? 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Aici m-au interogat. 

Reporter: Ce v-au întrebat? 

LEV BOLOHAN, tatăl adoptiv al lui Mihail Pascari: Ce m-au întrebat… De unde ai bani? De unde, zic – lucrez din noapte în noapte, tractorist sunt. Femeia îmi este bolnavă. Avea 2 000 de lei la dânsă, numai ce primise pensia, ca să-i ia. Ce sunteți nebuni? Chiar așa le-am spus, sunteți nebuni?   

În satul Grăseni locuiește și sora vitregă a lui Mihail Pascari, Rita Ciubotaru, care, la alegerile locale din 2023, a candidat la funcția de primar al comunei Todirești din raionul Ungheni, la fel ca fratele ei, din partea Partidului „Șansă”.  

RITA CIUBOTARU, sora vitregă a lui Mihail Pascari: Eu cred că nu este el cel mai mare criminal politic, cum spune lumea, cum spun autoritățile. Dar asta este… Vor decide, vor hotărî, vom rezolva. Asta este de competența dumnealor să rezolve.

Reporter: Dar este adevărat că el ar fi dat câte 1 500 de lei la oameni? 

RITA CIUBOTARU, sora vitregă a lui Mihail Pascari: Nu s-au dat bani la alegători. Sau, vă spun așa cum este, și puteți să mă filmați, și puteți să mă transmiteți unde vreți, s-au dat bani la activiști, cum se dă la fiecare partid. Cunosc oameni concreți care au primit de la fiecare partid bani. Dar, mă rog, Șor și „Șansă”, și toți ei împreună… Asta e. 

Mihail Pascari a fost reținut pe 24 octombrie 2024 și plasat, a doua zi, în arest pentru 30 de zile. Acesta riscă pedeapsă sub formă de amendă de maximum 55 de mii de lei sau până la cinci ani de închisoare pentru coruperea alegătorilor. Tânărul din Ungheni nu este singurul acuzat că ar face parte din grupul criminal organizat în frunte cu politicianul fugar, Ilan Șor. Potrivit Procurorului General, Ion Munteanu, alte 28 de persoane au fost reținute și se află în custodia oamenilor legii, iar până va fi pronunțată o hotărâre definitivă, acestea se prezumă a fi nevinovate. 

ION MUNTEANU, procuror General: Probele vorbesc de o coordonare înaltă a procedeelor de corupere electorală, acțiune care vine într-o succesiune de evenimente menite să destabilizeze situația din țara noastră, fiind unul din episoadele războiului hibrid. Doresc să remarc că formele și amploarea fenomenului sunt unele fără precedent cât pentru practica națională, atât și pentru cea internațională, instituțiile de drept fiind determinate să adapteze metodele de contracarare la aceste provocări majore în regim instantaneu. Procuraturile specializate și cele teritoriale, în comun cu organele de urmărire penală ale Inspectoratului General al Poliției, iar în particular cu Inspectoratul Național de Investigații, au desfășurat mai mult de 800 de percheziții, au pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigație, au reținut mai mult de 28 de persoane, au ridicat și sechestrat echivalentul în lei a peste 50 de milioane, au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine 35 de persoane. 

Totodată, pe 30 octombrie 2024, cu patru zile înainte de cel de-al doilea tur al scrutinul prezidențial, Centrul Național Anticorupție informează că a aplicat amenzi de peste 2 milioane de lei mai multor alegători care au acceptat mită electorală în schimbul votului lor la scrutinul din 20 octombrie 2024. De asemenea, ofițerii CNA atenționează că cei care se autodenunță, vor scăpa de amenzile care variază între 25 000 de lei și 37 500 de lei. Iar persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei. Reamintim că doar în lunile septembrie și octombrie, potrivit procurorilor, au fost pompate cel puțin 39 de milioane de dolari pentru a influența rezultatele scrutinului din 20 octombrie 2024. 

Urmărește și investigația CU SENS: „Spălătoria rusească de creiere”, care dezvăluie rolul organizație „Eurasia”,  conectată strâns de Ilan Șor și Kremlin, în mașinăria de îndoctrinare și corupere a alegătorilor din Republica Moldova.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.