Comentarii: 0

Bani de la Uniunea Europeană, 34 de mii de euro, destinați pentru a ajuta persoanele vulnerabile din comuna Telița, raionul Anenii Noi, să depășească mai ușor efectele crizei energetice, au ajuns pe mâna unui ONG, condus din umbră chiar de primărița localității în care s-au împărțit ajutoarele. Funcționara a avut grijă să-și remunereze munca în cadrul proiectului caritabil, deși legea îi interzice acest lucru. Cu funcții plătite din banii europenilor s-au ales și contabila autorității locale, dar și concubinul primăriței. Mai multe detalii, în anchetă. 

Nicolae Vizdoagă din comuna Telița, raionul Anenii Noi a primit, în luna octombrie, trei metri steri de lemn ca să facă față iernii. Dar nu de la stat, ci de la o organizație neguvernamentală – A.O. Media Vest Europa, care i-a adus până în fața porții lemnele, cumpărate cu banii oferiți de Uniunea Europeană.

NICOLAE VIZDOAGĂ, beneficiar al proiectului: Eu anul trecut am avut zece metri steri de lemne și doar vreo opt am folosit. Iarna a fost caldă, blândă, cum s-ar spune. Acea iarnă e mai generoasă. Nu știu, dar cu trei metri steri… Când am văzut lemnele acestea aici parcă pe Dumnezeu l-am văzut. Mulțumesc la toată lumea.

Reporter: Cine v-a anunțat că veți primi acest ajutor?

NICOLAE VIZDOAGĂ, beneficiar al proiectului: Primăria. 

Bărbatul de 67 de ani nu este singurul beneficiar. În ziua în care am realizat filmările, camionul cu lemne a trecut pe la alte zece persoane. Printre ei și Mihail Fricățel. 

MIHAIL FRICĂȚEL, beneficiar al proiectului: E cam puțin, e pe o lună de zile dacă ar fi așa o iarnă… Mai mult nu avem, dar o să mai economisim și poate vom ajunge la primăvară. Suntem amândoi pensionari. Soția la mine e bolnavă tare. Veniturile lunare – numai din pensie, ce primim din pensie și atât. Din altă parte nu e.

De repartizarea lemnului se ocupă Ludmila Chelmenciuc, care s-a prezentat drept contabila asociației A.O. Media Vest Europa. Femeia deține aceeași funcție și la Primăria Telița, dar și la întreprinderea Aqua-Telița. Are grijă ca fiecare beneficiar să confirme, printr-o semnătură, că a primit ajutorul. Întrebată care este cantitatea de lemn distribuită de asociație sătenilor din Telița și prețul de achiziție, contabila nu a putut să ne răspundă și ne-a direcționat pentru detalii, atenție, la primărița localității, Rodica Rusu.

LUDMILA CHELMENCIUC, contabilă, Primăria Telița, Anenii Noi: Să vă spun sincer, nici nu știu. Știu că au făcut transferul și… 

Reporter: Cine poate să ne dea o informație mai concretă?

LUDMILA CHELMENCIUC, contabilă, Primăria Telița, Anenii Noi: O informație mai concretă vă dă doamna primar.

Reporter: Ea este și reprezentata ONG-ului?

LUDMILA CHELMENCIUC, contabilă, Primăria Telița, Anenii Noi: Da, da, ea e reprezentanta proiectului. Ea e cu proiectul, eu sunt numai cu contabilitatea.

Primărița este cea care, de fapt, răspunde la telefonul de contact al ONG-ului – A.O. Media Vest Europa, care gestionează grantul de 34 de mii de euro. Același număr este trecut la datele de contact ale organizației, atât în documentele prezentate donatorului, de la care a obținut suportul financiar, cât și pe pagina oficială a Primăriei Telița, unde A.O. Media Vest Europa are dedicată o pagină aparte. Tot aici, vedem la contacte indicată adresa de e-mail a Rodicăi Rusu. Numele ei apare și la echipa organizației, în dreptul căruia este scris – director de proiect. 

RODICA RUSU, primărița comunei Telița, Anenii Noi: Sunt cea care scriu proiectele și deja compilez echipa de implementare. Raportăm proiectele, le implementăm, evaluăm, monitorizăm. Este un proiect implementat cu suportul Uniunii Europene, implementat prin People in Need și beneficiari sunt deja mai multe asociații din Republica Moldova. Vom procura în jur de 500 de metri steri de lemn și vor fi oferiți la 160 de familii formate din bătrâni, bătrâni singuratici, bătrâni cu grad de invaliditate, inclusiv și câteva familii cu grad sporit de sărăcie.

Rodica Rusu este și membră a Consiliului de Administrare al A.O. Media Vest Europa. Același statut în cadrul organului de conducere al ONG-ului, îl are și contabila primăriei. Din fotoliu de ales local, Rusu ne spune mai multe detalii despre cum reușește să fie și primăriță, dar și membră activă în cadrul ONG-ului. 

RODICA RUSU, primărița comunei Telița, Anenii Noi: Eu sunt alături de Asociație din 2010. Sunt una din fondatorii asociației și de aceea noi continuăm să activăm. Într-un fel poate acest moment poate mă ajută și să stabilesc mai bine obiectivele pentru că reușesc să cunosc mai țintit necesitățile și atunci când depunem un proiect, le argumentăm, le arătam așa cum sunt ele. Și momentul acesta tot are un plus.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, care face trimitere la Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, un primar „nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților didactice și științifice”. De cealaltă parte, Rusu nu admite că ar încălca legea.

RODICA RUSU, primărița comunei Telița, Anenii Noi: Funcția mea în aceste proiecte se reduce la redactarea textuală, redactarea rapoartelor, redactarea fișelor, iarăși pentru că este necesar să ajutăm. În rest sunt angajate persoane care au statut de angajați. Eu nu am statut de angajat.

Reporter: În ce perioadă a timpului scrieți aceste proiecte, din timpul orelor de muncă?

RODICA RUSU, primărița comunei Telița, Anenii Noi: Seara, sâmbătă, duminică mă găsiți la muncă. Și vă zic da, în marea majoritate, poate le scriu eu, le redactez eu, dar ca și manageri sunt diferite persoane. Doar anumite proiecte le implementez inclusiv cu suportul meu. Dar vă zic, aceste, de obicei, funcții sunt făcute voluntar.

Deși, în fața camerei de luat vederi, susține că lucrează pentru ONG fără să primească vreun leu, am aflat, ulterior,  de la donator că, de fapt, primărița a fost angajată, la scurt timp de la demararea proiectului, în funcția de asistentă a managerului de proiect. 

TOMAS DURANA, director de programe, PIN Moldova: Când am comunicat cu A.O. Media Vest Europa, am făcut-o de fiecare dată la adresa oficială de e-mail a organizației. Rodica Rusu, primărița acestui sat, abia după demararea proiectui, a fost selectată în calitate de asistentă de proiect. Mai târziu, am aflat că și comunicarea prin intermediul adresei oficiale de e-mail a fost cu Rodica Rusu care, după această decizie, a reprezentat organizația. 

Contactată telefonic, Rusu a recunoscut, într-un final, că a încheiat un contract cu A.O. Media Vest Europa și că a ridicat un onorariu pentru serviciile ei. Potrivit declarațiilor de avere pentru anii 2019 și 2021, și anterior, în cadrul altor proiecte, primărița a primit onorarii de la acest ONG.

RODICA RUSU, primărița comunei Telița, Anenii Noi: Dat fiind că eu am scris proiectul, era necesar să ofer asistență echipei în implementare, ca să explic echipei ce am avut eu în vedere când am scris. Doar două luni de zile și am fost asistentă doar ca…, pe titlu de supraveghere de autor. Era în jur de până la două mii [de lei] lunar.

Manager de proiect în acte este concubinul primăriței, Alexandr Petcov. Tot el este și administratorul asociației. Pentru că nu l-am întâlnit la Telița, am mers la sediul juridic al A.O. Media Vest Europa, care se află într-un apartament din acest bloc din Chișinău. Proprietar al imobilului este același Petcov, pe care, însă, nu l-am găsit acasă. Contactat telefonic, Petcov a recunoscut că de activitățile ONG-ului se ocupă, în mare parte, Rodica Rusu.

ALEXANDR PETCOV,  administrator, A.O. Media Vest Europa: Eu sunt președintele, iar ea e adjunctul meu. În general, în mare parte, nouă din zece proiecte care trec prin A.O. Media Vest Europa, minim două treimi din proiecte sunt ideile ei, să spunem așa, viziunile ei. Fiind manager de proiect, evident că apare semnătura mea. Rodica Rusu, să spunem așa, este cea care a creat acest proiect, să spunem așa. Ea a fost, să spunem așa, mama proiectului. Ea a scris, ea a comunicat, ea a găsit aceste subtilități. 

Aflând de la reporterul CU SENS despre această încrengătură de funcții și persoane apropiate primăriței din Telița, People in Need – organizația care a gestionat distribuția granturilor Uniunii Europene mai multor ONG-uri din Moldova, a decis rezilierea contractului de grant prin care A.O. Media Vest Europa urma să mai distribuie lemne altor locuitori din comună.

TOMAS DURANA, director de programe, PIN Moldova: În baza investigației noastre, în baza ședințelor noastre, am aflat că organizația nu a fost transparentă cu noi. Ei ascundeau faptul că primărița, Rodica Rusu, nu doar susținea proiectul din funcția de primăriță, dar este, de asemenea, implicată activ. De asemenea, ea prezenta beneficiarilor că Primăria le aducea materialul pentru încălzire. Vedem clar că beneficiarul acestui proiect nu sunt doar persoanele vulnerabile, ci și Primăria. Aceasta este o linie roșie pentru noi. Am decis să reziliem contractul cu A.O. Media Vest Europa și vom avea grijă să distribuim noi înșine materialelor de încălzire.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.