Peste 15.000 de pensionari din Moldova nu beneficiază de pensii, ci doar de o alocație socială de 1.139 de lei. Alocația reprezintă jumătate din pensia minimă. Asta pentru că nu pot demonstra un stagiu de muncă de cel puțin 15 ani. Unii au lucrat la sovhoz pe vremea sovietică și actele, care confirmă anii lucrați, nu s-au păstrat. Alții au muncit la negru sau peste hotare, respectiv, nu au plătit contribuții la stat.  

Raisa Enache, de 60 ani, locuiește în satul Cucuieții Vechi, raionul Rîșcani. Deși a muncit o viață în sovhoz, femeia nu are dreptul la pensie. Documentele ce confirmă stagiul de muncă de cel  puțin 15 ani au ars. Astfel, în loc de pensie primește lunar o alocație socială de doar 1.139 de lei. Alocația reprezintă jumătate din pensia minimă. 

RAISA ENACHE, locuitoare a satului Cucuieții Vechi, Rîșcani: Nu primim pentru că anii nu i-au găsit în arhivă, deoarece au ars documentele. Așa ne-au spus că au ars. Ce acte au fost acele le-am dus. Mai multă lume a rămas așa, care chiar la fermă au lucrat mulți ani. Nici o mie de lei nu primeau. Foarte mulți se plângeau de asta. Am fost la primărie mi-au dat ce trebuie, dar ani nu s-au găsit, mi-a pus numai nouă ani. Cu animalele ne mai descurcăm. Avem cinci vaci, le mulgem, mai vindem laptele, câte un dobitoc și ne descurcăm. Dacă nu am avea vacile – murim de foame.  Ne mai ajută fata, în Anglia lucrează.

Victor Mogoreanu spune că a fost timp de 40 de ani cioban în același sat. La pensie tot cu o alocație socială s-a ales. Soția lui, Evdochia, a muncit în sovhoz și, la fel, nu primește pensie. 

VICTOR MOGOREANU, locuitor al satului Cucuieții Noi, Rîșcani: Am păscut oile și nu mi-a pus ani. Mi-a spus că nu se socoate. 

EVDOCHIA MOGOREANU, locuitoare a satului Cucuieții Noi, Rîșcani: Am lucrat la sovhoz, la fermă am lucrat, la deal și au ars cărțile și nu găsim nimic. Am umblat, am umblat. Și unde să caut în arhivele acelea, nicăieri nu ne găsesc, de parcă am fi de pe lună căzuți. La deal am lucrat cu sapa, cu norma, am lucrat la fermă și deja umblam din urma bărbatului la stână, că copiii trebuiau ridicați și crescuți.  

Iar Anatolie Vasilov, din satul vecin – Ivănești, a lucrat mai mult în Federația Rusă. Acesta nu a adunat 15 ani de contribuții. Locuiește cu mama lui bolnavă, într-o casă bătrânească.  

ANATOLIE VASILOV, locuitor al satului Ivănești, Rîșcani: Am lucrat în sovhoz, în școală, după armată, iar în sovhoz. După am umblat la lucru în Rusia. 

Zece din cei 142 de pensionari ai comunei Alexăndrești, din care fac parte satele menționate, nu au dreptul la pensie. Secretara primăriei confirmă că documentele din arhiva sovhozului au fost puse pe foc. 

NINA MORARI, secretara Consiliului comunei Alexăndrești, Rîșcani: Vecinii care au trăit pe vremea aceea, pe vremea sovhozului, au spus că atunci când s-a închis sovhozul, s-a făcut focul cu ele. Noi ce am putut din partea noastră, care cărți le-am găsit acelea le-am păstrat. Pot să vi le arăt în ce hal sunt ele, mâncate de șoareci, rupte. Eu de fiecare dată le înclei, repar fiecare carte. Ele sunt într-o stare tare…, foarte nu știu cât vor mai rezista. După lege ele trebuie să țină 75 de ani. 

Singura soluție în astfel de cazuri este instanța de judecată, unde persoana trebuie să aducă dovezi despre anii munciți. 

OLGA MIHĂIEȘ, șefă adjunctă de direcție, CNAS: Dacă se va confirma și instanța va decide că aceasta constituie perioadă de activitate, noi suntem obligați să executăm hotărârea de judecată și respectiv îi vom acorda prestația respectivă. Totodată, persoana, în cazul în care cunoaște că nu confirmă acest stagiu de cotizare, în conformitate cu Legea bugetului asigurărilor sociale, care se aprobă anual, poate să încheie contract de asigurare socială cu Casa Națională de Asigurări Sociale, achitând o taxa fixă. Pentru anul 2023 această taxă constituie 14 700 de lei și, în cazul dat, perioada se va include în stagiul de cotizare, iar persoanei i se va stabili o pensie de asigurări sociale. 

În prezent, în țară, 15.208 de persoane, ajunse la vârsta de pensionare, beneficiază doar de o alocație socială.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.