Un camion plin cu circa 14 tone de brichete din biomasă pentru foc a încins spiritele în centrul satului Cotova, raionul Drochia. În prag de sezon rece, oamenii se înghesuie să-și ia fiecare câte zece saci cu brichete, oferiți gratuit de un ong local.
ALEXEI VASCAUȚAN, beneficiar al proiectului: Suntem pensionari și nu avem cu ce face focul. Iată, ne-o scris la primărie cu lemne și ne-am dus la pădure. Și nu mai dă la pensionari, dar numai la invalizi. Deja, am venit măcar aici, să apucăm ceva. Pe vreo două luni ne ajunge, cred că.
ELENA CATAN, locuitoare a comunei Cotova: Eu n-am primit. Eu, pur și simplu, numai l-am ajutat pe cuscrul meu. El are peste 80, dar eu peste 80 n-am și mie nu mi-o dat. Nici anul trecut, nici acum. Le dă doar celor care sunt bolnavi, care stau la pat.
În mulțime, se remarcă această femeie care e nemulțumită că nu a fost inclusă în listă.
TECLA ȚIGAI, locuitoare a comunei Cotova: Eu sunt din 2008 operată și cu cancer, și numai eu știu ce am tras. Și de când am viză de reședință aici, nu am nimic. Văd dau pachete, văd că dau, poate, ajutor de bani, cărbuni, dar de mine, știți, le e indiferent de mine.
Femeia a așteptat până în ultimul moment, dar nu a primit nici măcar un sac. Responsabilă de distribuirea brichetelor este Aurica Morcov, administratoarea AO „Ilenuța”
AURICA MORCOV, administratoarea AO „Ilenuța”: În cadrul întregului proiect, ajutor au solicitat peste o sută și ceva de beneficiari. La prima distribuție, am acordat ajutor pentru 48 de beneficiari și acum, iarăși, urmează 55 de beneficiari în cadrul evenimentului de azi. Total, per proiect, 100 de beneficiari din comuna Cotova la o populație de circa 3.000 de oameni.
Brichetele au fost cumpărate de la o firmă din Bălți. Prețul brichetelor în acest sezon rece s-a dublat, susține proprietara firmei.
LUDMILA ABRAMCIUC, administratoare, Ecobricheta SRL: Noi, primăvara și la începutul verii, am vândut brichete cu 3.000, 3.500 [de lei]. Acum, pot să vă spun că atât costă materia primă și de asta și s-a dublat prețul. Noi putem să producem mai multe feluri de brichete. Noi putem să producem brichete și din rumeguș de lemn, noi putem produce brichete din paie, din coajă de floarea-soarelui, putem din amestecuri, dar în ziua de azi, când materia primă este foarte scumpă, noi facem ceea ce iese mai ieftin pentru oameni.
AURICA MORCOV, administratoarea AO „Ilenuța”: Acesta e un prim proiect pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor social vulnerabile și a fost axat, în special, pentru persoane vârstnice și persoane care sunt la pat, în scaune cu rotile și cu grad avansat de dizabilitate.
Ana Grecu, 94 de ani, este cea mai vârstnică localnică din Cotova. A primit brichete pentru că nepoata ei a depus o cerere în acest sens.
DIANA RĂILEAN, nepoata Anei Grecu: Am auzit, din bătrâni, că la doamna Aurica, la poștă, să ne ducem să scriem cerere și o să primească și ea.
Efim Lența, 85 de ani, și-a pus sacii cu brichete lângă lemnele cu care se va încălzi la iarnă.
EFIM LENȚA, beneficiar al proiectului: Mi-am luat zece cuburi de lemne, mi-am luat zece saci de cărbuni din aceștia și cu acești 20 de saci poate să-mi ajungă pentru două luni, dar te-ai mira.
Iar în această casă modestă locuiește singură Lidia Bîrnaz, de 80 de ani.
LIDIA BÎRNAZ, beneficiară a proiectului: Dacă va viscoli, va ninge și va fi ger, am cu ce face focul. Sunt mulțumită.
Ajutorul a fost posibil grație unui proiect, în valoare de 9.000 de euro, implementat de PIN Moldova, cu sprijinul financiar al UE.
TOMAS DURANA, director de programe, PIN Moldova: Obiectivul proiectului este de a atenua efectele crizei energetice în Moldova. Am dat startul proiectului în decembrie anul trecut, când prețurile la gaze și energie electrică au crescut vertiginos. Bineînțeles că suntem conștienți de faptul că nu putem acoperi toate nevoile. Încercăm să oferim suport celor care au cele mai limitate și mai puține resurse. Cu siguranță, nu este suficient ca toți să supraviețuiască pe timp de iarnă, fără un sprijin suplimentar.
De cealaltă parte, autoritățile locale dau din umeri și spun că nu au suficienți bani pentru a face față situației.
ION BERLADEAN, primarul comunei Cotova, Drochia: Primăria nu dispune de aceste surse financiare ca să putem ajuta fiecare om în parte. Oamenii primesc ajutoare de la bugetul de stat. Care sunt invalizi, au indemnizații de invaliditate, pensia pe vârsta. O parte dintre oameni, care se străduie, totuși, fac diferite, nu cum, procură din timp. Nu mai rămân, întotdeauna, pe spatele primăriei, că primăria nu dispune de așa surse. Noi nu avem buget.
Contribuția primăriei, în cadrul acestui proiect, a fost de 30.000 de lei.
Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
Comentarii: 0