ALEXANDR KORȘUNOV, președintele așa-numitului soviet suprem al rmn: De la 1 ianuarie 2024, cu încălcarea tuturor acordurilor procesului de negociere și sub masca unor sloganuri despre integrarea europeană, autoritățile de la Chișinău au introdus noi restricții.

FALS: Cu încălcarea tuturor acordurilor procesului de negociere, au introdus noi restricții. 

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-viceprim-ministru pentru Reintegrare: Nu au intrat în vigoare reglementări specifice pentru regiunea transnistreană. E vorba de intrarea în vigoare a noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care reglementează toate operațiunile de import și export pentru toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv pentru cei de pe malul stâng. Nu există acorduri între Chișinău și Tiraspol, cu atât mai mult pretinse acorduri internaționale, care ar fi contrazise sau cărora le-ar contraveni ceea ce a început Chișinăul să aplice începând cu 1 ianuarie 2024. Trebuie să înțelegem foarte bine că adevăratele pretenții ale regiunii transnistrene nu sunt la aceste plăți, care nu sunt în stare să afecteze situația macroeconomică a regiunii. De fapt, pe ei îi sperie precedentul de reintegrare economică graduală a acestei regiuni.  

ALEXANDR KORȘUNOV, președintele așa-numitului soviet suprem al rmn: La desfășurarea activităților economice externe, companiile și întreprinzătorii individuali ai republicii moldovenești nistrene (rmn) sunt obligați să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova. 

MANIPULARE: Companiile și întreprinzătorii individuali ai rmn sunt obligați să plătească taxe vamale.

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-viceprim-ministru pentru Reintegrare: Din punct de vedere operațional, pentru aceste companii nu s-a schimbat nimic. Și până la 1 ianuarie 2024, la fel, declarau la Serviciul Vamal al Republicii Moldova toate importurile cu perfectarea tuturor procedurilor, cu toate verificările de rigoare. Singurul lucru care s-a schimbat e că acele mărfuri, repet, care nu cad sub incidența acordurilor de liber schimb pe care le are Republica Moldova, mai achită și taxe vamale la import. Sunt taxe pe care le plătesc companiile de pe malul drept și nu există niciun motiv de ce nu ar putea să le plătească și cele de pe malul stâng. În continuare nu plătesc TVA, în continuare nu plătesc accize, în continuare nu plătesc impozit pe venit aici pe malul drept, doar acolo pe malul stâng. Deci situația lor, de fapt, este una privilegiată în continuare. 

ALEXANDR KORȘUNOV, președintele așa-numitului soviet suprem al rmn: În acest context, sume uriașe din taxe nu vor merge la bugetul regiunii transnistrene. Astfel, decizia autorităților Moldovei poate fi numită o tâlhărie nu numai a antreprenorilor, dar și a tuturor cetățenilor din regiunea transnistreană. 

FALS: O tâlhărie nu numai a antreprenorilor, dar și a cetățenilor din regiunea transnistreană.

ALEXANDRU FLENCHEA, ex-viceprim-ministru pentru Reintegrare: Plata impozitelor nu este o tâlhărie, nu poate fi o tâlhărie. Atunci când se crează condiții uniforme pentru toți, asta și înseamnă echitate.  

Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au adoptat o rezoluție și o declarație prin care cer intervenția Federației Ruse și a unor organizații internaționale. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.