Tatiana Afanas, din Chișinău, a decedat în 2018, la vârsta de 58 de ani, în urma unui infarct miocardic acut. Familia femeii acuză medicii, care trebuiau să-i acorde primul ajutor, de tratament incorect și neglijent.  

AFINOGHEN AFANAS, soțul victimei: În data de 18 decembrie 2018, seara, după serviciu, am venit acasă și împreună cu soția mea, Tatiana, am mers la o persoană să cumpărăm un covor mare pentru holul nostru din apartament. În blocul domnului nu lucra ascensorul. Și ne-am pornit a ridica la 11-lea etaj pe jos. Tatiana suferea de niște dureri la genunchi. Și așa, încet, încet, ne-am ridicat până la etajul 11. Tatiana s-a așezat pe un scaun și, la un moment, îmi spune că se simte rău. Și eu zic să chemăm urgența. Ea zice: Da, cheamă. 

Au așteptat ambulanța în fața blocului, în frig, timp de 30 de minute. Echipajul medical ar fi ignorat simptomele unui infarct miocardic și ar fi diagnosticat femeia cu o boală neurologică. Ambulanța a dus pacienta la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, unde peste o oră a decedat. Mai mult, medicii de la unitatea de primire urgențe a spitalului i-ar fi administrat preparate contrar protocolului de resuscitare. 

AFINOGHEN AFANAS, soțul victimei: Eu n-am crezut. Am intrat acolo, în camera aceea, ea era pe masă și am văzut-o fără mișcare. 

MARINA AFANAS, fiica victimei: Om sănătos, om care a fost la serviciu toată ziua, a venit acasă, s-a simțit ok, nu era nimic grav, are niște simptome pe care voi nu le puteți depista și la un moment dat, pur și simplu, i se oprește inima. Dacă, știți, dacă atunci, măcar să ne spună nouă: Ne pare rău că s-a întâmplat asta. Să recunoască la nivel de la om la om că, uite, am greșit, uite ce s-a întâmplat, n-am putut să vă ajutăm. Poate noi și ne mai gândeam dacă depunem plângere la poliție, în general. Înțelegeți? 

Abia peste cinci luni, în mai 2019, procurorii au pornit o cauză penală pentru lăsare în primejdie, soldată cu deces. Peste un an, procurorii decid să pornească încă un dosar penal pentru încălcarea regulilor de acordare a asistenței medicale, soldate cu deces. 

MAXIM BELINSCHI, avocatul rudelor victimei: Sunt două expertize care au răspuns la o întrebare ce s-a întâmplat. Expertiza din 25 iulie 2019, efectuată de Centrul de expertiză medico-legal de pe strada Korolenco, care spune clar că nu a efectuat ECG obligatorie, ecografia în cazul de față, care e obligatorie. În toate cazurile solicitării AMU, nu a stabilit corect diagnosticul, nu a spitalizat-o în Cardiologie, în rezultatul cărora a survenit decesul pacientei care este în legătură directă cu calitatea asistenței medicale a echipei AMU, adică a asistenței medicale de urgență. Medicii, atât de internare, cât și de la Secția de terapie intensivă de la Neurologie au administrat cu totul alt tratament care nici nu este prevăzut de protocolul național. Și în afară de astea mai este o altă expertiză, din 3 martie 2020, în care este indicat expres că decesul care a survenit este mai mult în legătură directă cu calitatea asistenței medicale acordate de echipa medicală AMU. 

Cazul ajunge pe masa judecătorilor în 2021, singurul învinuit fiind medicul de pe ambulanță care riscă închisoare. La cinci ani de la deces, în decembrie 2023, judecătoria Chișinău decide încetarea cauzei penale. Motivul: există circumstanțe care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale.  

Reporter: De ce a fost nevoie să deschideți două cauze penale pe același caz?

FELICIA MÎȚU, procuroră, Procuratura Chișinău: Uitați-vă care este situația, eu nu cunoasc că au fost două sau unul, nu pot să vă spun. Eu am condus urmărirea penală într-o singură cauză, care a fost expediată în instanța de judecată. Mai mult decât atât nu pot să vă comunic, trebuie să mă uit, să verific dacă au fost două.

Reporter: Faptul că au fost deschise două dosare pe același caz, pe aceeași persoană, adică pe medicul de la ambulanță, a fost calificat de către Judecătoria Chişinău, în decembrie 2023, drept un abuz. Cum comentați dumneavoastră decizia instanței? 

FELICIA MÎȚU, procuroră, Procuratura Chișinău: Doamnă, dar nu pot să comentezi nicicum. În primul rând, unu, nu am făcut cunoștință cu decizia și nici nu cunosc. Și doi, nu eu am participat în instanța de judecată ca să pot să vă explic care a fost, ca să pot să vă dau un răspuns sau o replică la ceea ce mă întrebați dumneavoastră. 

MAXIM BELINSCHI, avocatul rudelor victimei: Noi nu suntem de acord cu această sentință. Părerea noastră este că s-a comis un abuz și urmează a fi reparat acest abuz de către instanța de apel. 

Reporter: În cazul dat ce drept i s-a încălcat femeii decedate? 

MAXIM BELINSCHI, avocatul rudelor victimei: Evident că dreptul la viață.  

La una dintre ședințele de la Curtea de Apel, l-am  întâlnit pe medicul de pe ambulanță, care pledează nevinovat.   

OLEG MARȚIN, medic de urgență, IMSP CNAMUP: Poziția este foarte clară, eu nu sunt vinovat de nimic. La etapa de prespital pentru a pune un diagnostic corect, accentuez, la etapa de prespital nu la etapă de spital, de a pune un diagnostic corect tot timpul este imposibil. Noi punem un diagnostic prezumtiv. Cu diagnosticul acesta noi internăm pacienta și în secție de internare discutăm cu medicii de la internare, concretizăm încă o dată diagnoza, situația, după aceea vedem care este mai departe situația.

Cum explică medicul, cu peste 20 de ani de experiență, că a dus pacienta la un spital cu profil neurologic în loc de unul cardiologic? 

OLEG MARȚIN, medic de urgență, IMSP CNAMUP: S-a efectuat investigațiile necesare, s-a măsurat tensiunea arterială, pulsoximetria, s-a efectuat electrocardiograma, dar electrocardiograma nu s-a putut printa din cauză că afară era -4 sau minus -3 grade Celsius, deci era frig. Împreună cu soțul, domnul Afanas, deoarece domnul Afanas a spus că pacienta deseori prezenta dureri de cap, de spate, am luat decizie să internăm pacienta la Institutul de Neurologiei și Neurochirurgie.

Reporter: Deseori se întâmplă ca acest aparat, din cauza frigului, să nu lucreze?

OLEG MARȚIN, medic de urgență, IMSP CNAMUP: Multe automobile erau vechi. Mașinile de tip T4 aveau crăpături mari, deteriorări, intra aerul rece. În salonul automobilului era foarte frig. Mai mult de 5-7 grade Celsius nu se ridica temperatura în salon. Dacă transportam pacientul și aveam nevoie să facem investigații oricare, era foarte dificil. Și eram nevoiți să plecăm în secția de internare a spitalului, a oricărui spital. N-are importanță că e Spitalul nr. 1, Spitalul de Cardiologie, de Neurologie, la internare efectuam investigațiile pe care nu putem să le facem în autosanitară. Asta pe timpurile acelea. Din păcate, s-au întâmplat cazuri de acestea multe pe timpurile acelea.

Pe acest caz nu există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, respectiv, medicul se prezumă a fi nevinovat. Conducerea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, unde activează în continuare medicul, a refuzat să comenteze cazul. Argumentarea: cazul dat este în vizorul organelor de drept, iar instituția păstrează informații despre pacienți doar un an. Am mers pentru o reacție la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, unde a decedat femeia.     

Într-un răspuns în scris institutul ne-a informat că nu a inițiat nicio anchetă internă și își exprimă regretul pentru cele întâmplate. Potrivit ANSP, în Moldova, în jur de 1700 de persoane decedează anual de infarct miocardic acut. Asta înseamnă că, zilnic, la fiecare cinci ore, o persoană moare din această cauză. 

  

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.