Criza energetică și explozia prețurilor din acest an ne va da mari bătăi de cap, mai ales în perioada rece a anului. Trebuie să învățăm să fim mai cumpătați și să ne gestionăm mai bine banii. Ușor de zis – greu de făcut, ar spune unii. Am discutat la acest subiect cu expertul în politici economice Veaceslav Ioniță ca să aflăm, totuși, cum depășim mai ușor efectele acestei crize.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Noi avem două tipuri de cheltuieli: cheltuielile strict necesare și cheltuielile de plăcere. Deci, eu când intru la magazin, eu cumpăr anumite lucruri din simplu motiv că îmi satisfac anumite emoții. De multe ori, asta ne costă scump. Procurarea unui imobil este o chestiune – 95% emoții și 5% rațiune economică. De multe ori, majoritatea procurărilor, care le facem noi, nu sunt sub raționamentul economic, dar sunt sub raționamentul emoțiilor. Eu nu sunt contra emoțiilor, din contra, emoțiile sunt un lucru important în viața noastră, dar să-mi lase, spre exemplu, 10% din lucruri se le iau pe baza emoțiilor, nu știu, o ciocolată sau ceva se dau pentru buget, pentru emoții, dar restul să fie cheltuieli optime.

Totodată, încearcă pe cât posibil să nu te îndatorezi. Iar dacă ești, totuși, nevoit s-o faci, evită companiile de microfinanțare. Povara dobânzilor va fi copleștitoare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Noi, în prezent, avem, cetățenii noștri au datorii undeva vreo 10 miliarde de lei la companii de microfinanțare, care sunt cele mai scumpe comparativ cu băncile, dar tot vreo 10 miliarde de lei oamenii au împrumuturi de la rude și prieteni. Recomandarea, pe care o dau eu în această iarnă, pe lângă economia care trebuie să o fac și oamenii o vor face, își vor optimiza costurile, în măsura maximă a posibilităților, să se împrumute de la rude și prieteni.

Sunt și persoane care au un venit lunar extrem de mic. Pentru ei, soluția ar fi să ceară și să primească ajutor social de la stat, inclusiv pentru perioada rece a anului. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a beneficia de ajutor, urmărește un alt episod al rubricii #Explicat la acest subiect.

Pentru cei care gestionează o afacere, provocări nu sunt mai puține, atenționează experții. Și în cazul dat vorbim de cumpătare și de o gestionare mai bună a resurselor. O altă soluție ar fi optimizarea cheltuielilor prin externalizarea serviciilor.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Un sfat care l-aș da la companii – la maxim posibil să facă outsourcing. Ce înseamnă lucrul acesta? O firmă nu are nevoie de contabil, trebuie să încheie contract cu firme de contabilitate. Firmele micuțe nu au nevoie de oficii, trebuie să încheie contracte cu firme ca să aibă așa-numitele „oficii virtuale”. Eu am nevoie de trei-patru ori pe lună de oficiu, mă duc acolo, nu are sens să-mi iau oficiu.

De asemenea, atât companiile, cât și statul trebuie să se preocupe, din ce în ce mai mult, de sursele alternative de energie.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Criza energetică ne învață două lucruri: antreprenorii trebuie să facă investițiile și statul ar trebui să ajute prin subvenții în eficiența energetică. Noi suntem risipitori de resurse energetice și costurile vor fi enorme. Și doi, să-și creeze acum, și noi deja avem companii unde îi sfătuiesc, ceea ce ei de fapt fac, să se conecteze la resurse alternative. Deci, noi deja avem companii care își pun panouri fotovoltaice. Eu cred că aceasta este cea mai mare provocare. Criza din acest an, în opinia mea, ne va face deștepți și noi vom începe a gândi deștept în privința eficienței energetice și producției proprii de energie.

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.