Vine iarna și te gândești că nu vei putea face față cheltuielilor pentru încălzire? Află că statul îți poate veni în ajutor, pe perioada rece a anului, cu o sumă de 700 de lei lunar, din noiembrie, până în martie. Tot ce trebuie să faci este să depui o cerere la Direcția asistență socială din localitatea ta. Înainte de asta, însă, numără-ți banii. Revezi care este venitul familiei tale. Trebuie să fie mai mic de 2.998 lei. Dacă, însă, suma venitului familiei este și mai mică, nu depășește cifra de 1.363 lei, poți primi și un ajutor social lunar pe durata unui an, care este calculat separat pentru fiecare caz în parte. 

LUDMILA SCUTARU, șefă de secție, Direcția asistență socială Ciocana, Chișinău: Ajutorul social este o prestație lunară în bani care se acordă familiilor defavorizate. De asemenea, pe lângă ajutor social, este și ajutor pentru perioada rece a anului, care, la fel, este o prestație lunară în bani și se acordă în lunile de iarnă. 

Doar un singur membru al familiei are dreptul să solicite ajutor social, inclusiv cel pentru perioada rece a anului. Solicitantul trebuie să se încadreze unor criterii, prevăzute de lege, care măsoară gradul de vulnerabilitate al familiei.  

LUDMILA SCUTARU, șefă de secție, Direcția asistență socială Ciocana, Chișinău: Solicitantul din familie trebuie să dețină una din următoarele situații: să fie pensionar pentru limita de vârstă, să fie persoană cu grad de dizabilitate, să fie șomer înregistrat la Oficiul forței de muncă, salariat, să îngrijească de un membru al familiei care necesită îngrijire specială. De asemenea, au dreptul să depună cerere femeile care se află în perioada dintre săptămâna 30 de sarcină și săptămâna 12 după naștere sau care îngrijesc un copil până la vârsta de trei ani.  

Care sunt pașii, pe care trebuie să-i urmezi, dacă vrei să beneficiezi de ajutor de la stat? Îți spunem imediat.

LUDMILA SCUTARU, șefă de secție, Direcția asistență socială Ciocana, Chișinău: În primul rând, este nevoie de un certificat despre componența familiei și copia buletinului. După care persoana, împreună cu asistentul social, îndeplinește cererea de acordare a ajutorul social, respectiv dacă în familie sunt alți membri salariați, atunci persoana respectivă ne prezintă certificatul de salariu pentru luna precedentă. În cazul persoanelor cu dizabilități, atunci pe lângă copia buletinului de identitate mai prezintă și certificatul de încadrare în grad de dizabilitate. În cazul șomerilor, ei doar ne declară că sunt șomeri. În cazul familiilor cu copii prezintă certificatele de naștere ale copiilor. 

Dacă persoana nu se poate deplasa la oficiul Direcției Asistență Sociale din motive de sănătate, de exemplu, poate contacta telefonic asistentul social și solicita ajutor. 

LUDMILA SCUTARU, șefă de secție, Direcția asistență socială Ciocana, Chișinău: De obicei, în aceste cazuri, merge asistentul și ia pachetul cu acte de la domiciliu. Avem cazuri când vecinii telefonează, rudele telefonează și atunci noi preluăm cazul. 

După ce are tot pachetul de documente la mână, asistentul social merge la domiciliul persoanei pentru a evalua la fața locului condițiile de trai, menționate în cererea pentru acordarea ajutorului. Dacă cererea este acceptată, suportul financiar va fi oferit timp de un an. La expirarea celor 12 luni, ai dreptul să depui repetat o cerere similară. Corectitudinea distribuirii ajutorului social este verificată de Inspecția Socială, pe care o poți sesiza despre abuzuri la telefonul – 022-999-239 și adresa de e-mail – office@iss.gov.md, afișate pe site-ul instituției. Totodată, Inspecția poate fi sesizată direct prin poștă. Din păcate, cazuri sunt destule, iar prejudiciul adus statului și, respectiv, nouă – cetățenilor acestei țări, sunt semnificative. De exemplu, în primele șase luni ale anului, inspectorii sociali au constatat mai multe nereguli, care însumează un prejudiciu de peste un milion de lei. 

ALINA DAȘCOV, șefă de direcție, Inspecția Socială: Suma acordată nejustificat este de 1.100.469, ceea ce constituie 18 % din totalul plăților achitate în baza cererilor respective. 18 % este o sumă considerabilă. Aici vorbim și de nereguli care țin de factorul administrativ, cât și de neregulile care sunt din vina beneficiarilor care au declarat date eronate la depunerea cererii sau nu au declarat modificările intervenite pe parcursul perioadei de plată. 

În cazul în care te consideri nedreptățit și crezi că ți s-a încălcat dreptul de a beneficia de ajutor social, te poți adresa instanței de judecată. Fii un cetățean informat, care își cunoaște drepturile. 

Acest subiect a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”. Conținutul materialului video aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.