Ai acceptat vreodată salariu în plic sau nu ți s-a dat bonul de plată la magazin? Ai declarat la Fisc un venit mai mic pentru a te eschiva de plata impozitelor? Dacă răspunsul e afirmativ, află că ai încurajat sau ai fost complicele economiei tenebre, care mai este cunoscută și ca economia subterană. Dar ce este, mai exact, economia tenebră și cum ne afectează? Vă explicăm în acest subiect.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Sub noțiunea de „economia tenebră” noi, de regulă, înțelegem acea parte a economiei care evită plata impozitelor și evită relațiile cu statul. De fapt, avem toți de suferit. Economia tenebră omoară economia legală și gravitatea economiei tenebră nu este evaziunea fiscală, dar este că omoară economia sănătoasă dintr-o societate.

Economia tenebră poate fi clasificată în trei categorii, în funcție de impactul pe care îl are asupra societății. Prin urmare, avem: economia neobservată, economia gri și economia neagră. Să le luăm pe rând.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Sub „economia neobservată” noi înțelegem acele relații economice care există în societate și asupra căruia statul nici nu pretinde să primească bani. Deci, cel care crește ceva pe lângă casă și vinde la piață sau dă undeva – nu mă interesează, nu iau niciun impozit. Aceasta este economia neobservată, când statul spune: „Nu mă interesează”.

Cea mai răspândită formă a economiei tenebre este cea gri și se deosebește de celelalte forme prin faptul că cei care o practică încearcă să ascundă de autoritățile fiscale o parte din activitate și venituri, pentru a plăti mai puține taxe și impozite la stat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Cea mai simplă formă, pe care o știm noi, este evaziunea la plata salariilor, atunci când o companie, pentru a-și optimiza impozitele, plătește o parte de salariu în plic. Cetățeanul, respectiv, nu beneficiază de protecție socială, protecție medicală, iar firma economisește aproape jumătate din bani: la 10.000 de lei economisește aproape 5.000 de lei, sub formă de impozite. În felul acesta, firmele își optimizează cheltuielile, iar bugetul de stat ratează banii.

Cea mai gravă, însă, este economia neagră și vorbim de cazurile în care activitatea este sută la sută ilegală și este orchestrată de grupuri criminale organizate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: „Economia neagră” vorbim [despre] vânzări de narcotice. Aici, deja, nu vorbim că el nu plătește niciun impozit, dar că și activitatea este criminală, vânzările ilegale de armament,  prostituția. Economie neagră este nu doar faptul că nu plătește impozitul, dar practică o activitate criminală, care este interzisă în principiu. Deci, așa ceva nu este permis în principiu în țară, dar oamenii oricum o practică.

Evaziunea și frauda fiscală, plățile în numerar sau cele ilegale, contabilitatea dublă și alte tertipuri la care apelează unii agenți economici ca să-și reducă cheltuielile sunt manifestări ale economiei tenebre. Acest lucru, atenționează experții, e posibil datorită gradului înalt al corupției din țara noastră.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice, IDIS „Viitorul”: Corupția din stat, funcționarii corupți – ei sunt cei care stimulează economia tenebră. Ei sunt cei care spun că, dacă  o să încerci să lucrezi legal – ai să falimentez, te încurajăm și te sfătuim să nu lucrezi legal și să ne plătești nouă mită. Deci, totuși, în opinia mea, izvorul corupției e în slăbiciunea instituțiilor și corupția instituțiilor. Eu cred că izvorul evaziunii fiscale e la stat și nu la populație.

Totuși, nu doar statul, dar fiecare dintre noi poate responsabiliza agenții economici să iasă din economia subterană. Cum? Pentru început, nu accepta salariul în plic și cere bonul de plată de fiecare dată. Dacă nu ești auzit, raportează cazul autorităților responsabile, cum ar fi: Fiscul – la numărul de telefon 0 8000 1525, Agenția pentru Protecția Consumatorilor – la numărul 0 800 28 0 28 sau organele de drept.

Fii un cetățean responsabil și bine informat!

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.