Astăzi, aproape fiecare dintre noi are un cont pe cel puțin o rețea socială: Facebook, Instagram, Twitter sau TikTok. Mai sunt și altele. Dar oare câți dintre noi se gândesc la siguranța online, atât a informațiilor postate, cât și la datele cu caracter personal, vânate de infractorii cibernetici?
ANDREI FORNEA, expert în social media: Dacă ne referim la securitatea personală a noastră trebuie să știm că orice informație pe care o publicăm pe rețelele sociale este o informație publică pe care poate să o vadă oricine. Ce nu ar fi bine să postăm? Informațiile foarte personale. Dacă este un concurs pe Facebook și acolo se cere „Indicați datele dumneavoastră când v-ați născut, IDNP-ul și puteți să participați la concurs”, de exemplu. Fiecare cetățean trebuie, pur și simplu, să înțeleagă că atunci când face anumite acțiuni care sunt riscurile.
Unul din pericolele cu care ne putem întâlni pe social media sunt atacurile de tip phishing. Acestea pot fi declanșate printr-un mesaj online, în care infractorul cibernetic momește potențiale victime, încercând să le convingă să facă click pe un link sau să deschidă un document ataşat.
ANDREI FORNEA, expert în social media: În termeni foarte simplii aș spune că phishing este un atac asupra noastră cu scopul de a ne fura anumite informații. Pot fi informații personale, pot fi informații financiare sau oricare alt tip de informații pe care, cu siguranță, dacă o să ni le fure n-o să ne simțim bine și o să ne expunem la anumite chestii. Înainte de a da click pe un link trebuie să înțelegem ce link este acesta. Este un site popular din Republica Moldova sau este un site dubios? Dacă este un site dubios, cel mai bine să nu dăm click. Câteodată aceste linkuri foarte periculoase sunt mascate sub un fel de short link, adică linkuri scurte și noi nu știm unde se va duce mai departe link-ul. Eu aș sugera să nu riscăm, pentru că nu ne așteaptă niciun premiu la capătul acestui link.
De asemenea, mulți dintre noi postăm, de exemplu, imagini cu geolocații exacte în timp real, fără să conștientizăm faptul că unele pericole pot trece din spațiul online în cel real.
ANDREI FORNEA, expert în social media: În cazul meu, eu am preferat să-mi înregistrez aceste mișcări pentru mine, să știu ce locații am vizitat. Dar dacă cineva ar avea acces la aceste informații, probabil ar ști în timp real unde eu mă aflu. Respectiv, este un risc destul de mare atâta timp cât, mai ales, folosești asemenea instrumente și nu securizezi contul corespunzător.
Dar ce înseamnă, mai exact, să ai un cont securizat? În primul rând, vorbim de o parolă bună și modalitatea de autentificare sigură, care pot și trebuie să fie setate încă de la etapa de creare a contului.
ANDREI FORNEA, expert în social media: Ce înseamnă o parolă puternică? Înseamnă o parolă care are majuscule, de asemenea litere mici, cuvinte și, cel mai important, simboluri speciale. Deci o combinație din aceste patru tipuri de caractere ar fi un minim pe care ar trebui să respectăm. Trebuie să înțelegem că și platformele deja ne obligă să utilizăm așa tipuri de parole, dar deseori noi ne facem conturi pe site-uri pe care credem că nu o să mai intrăm niciodată. Al doilea pas este securizarea prin doi factori. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că atunci când accesem Facebook-ul nu punem doar parola, indicăm să ne vină un cod sms. Dacă cineva ar putea să aibă parola noastră de Facebook, Instagram sau oricare alta, neavând telefonul la el, nu o să poate să ne spargă contul.
Haideți să concluzionăm. Pentru un minim de securitate online: creează o parolă puternică, autentifică-te în doi pași, nu da click pe orice link pe care îl primești și nu îți expune datele personale online. Informează-te și navighează pe Internet în siguranță!
Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.
Comentarii: 0