În Republica Moldova, o persoană din zece este hărțuită sexual la locul de muncă, conform unui studiului realizat, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre abuzuri, mai exact  60 la sută, nu sunt raportate, susțin autorii studiului. Cum îți dai seama dacă ești victima hărțuirii sexuale la locul de muncă, ce drepturi îți sunt încălcate și ce trebuie să faci în astfel de cazuri, află din acest subiect.

NINA LOZINSCHI, secretară generală, Platforma pentru Egalitate de Gen: Hărțuirea sexuală la locul de muncă este o manifestare a unui comportament, poate să fie fizic, poate să fie verbal, poate să fie non-verbal, folosirea diferitor imagini cu caracter sexual și care are ca scop a diminua și a leza demnitatea persoanei. Se manifestă prin avansuri sexuale, de regulă, de către coleg, colegă, dar poate să fie și prin folosirea unor imagini cu caracter sexual către un coleg sau colegă, prin diferite gesturi, aprecieri, fluierături, șuierături adresate persoanei, folosirea sau trimiteri de SMS-uri, imagini, mesaje, e-mail-uri sau, inclusiv, poze cu caracter sexual, cu anumite înclinații, indicații, inclusiv, invitații la o cafea sau la o întâlnire… insistente, de regulă, refuzate.

Hărțuirea sexuală la locul de muncă, de multe ori, nu se termină în spațiul în care a început, adică la oficiu, dar continuă și în afara lui. Nici nu se rezumă la încălcarea unui singur drept, ci crează un mediu propice pentru un lanț de abuzuri.

NINA LOZINSCHI, secretară generală, Platforma pentru Egalitate de GenSunt mai multe drepturi încălcate prin acest fenomen. În primul rând – integritatea sexuală a vieții private. Doi – siguranța personală, siguranța mentală și psihologică și dreptul de a avea un spațiu de muncă decent.

Hărțuirea sexuală la locul de muncă, potrivit experților, are trei forme de gravitate: forme subtile care  se manifestă prin limbaj cu o conotație sexuală, priviri și gesturi nepotrivite; forme medii care se referă la atingeri, săruturi fără permisiune sau invitații la întâlniri amoroase; și forme grave de hărțuire care avansează spre cerința de a întreține relații intime în schimbul unei recompense sau prin aplicarea forței și utilizarea amenințărilor. Victimele hărțuirii sexuale pot fi atât femeile, cât și bărbații. Totuși, femeile sunt mai des supuse acestui comportament cu caracter sexual, care lezează onoarea și demnitatea persoanei, constată experții.

NINA LOZINSCHI, secretară generală, Platforma pentru Egalitate de Gen: Fiecare a cincea femeie aflată într-un loc de muncă sau la serviciu, sau în învățământ a fost supusă unei forme de hărțuire sexuală. Doar că, foarte puține din ele vorbesc sau raportează acest lucru, pentru că efectul, de fapt, a acestui fenomen este că noi ne închidem în sine, noi credem că, de fapt, noi suntem, cele vinovate de cele întâmplate și acele avansuri care ni se oferă uneori sunt interpretate greșit. Și atunci noi, femeile, deseori preferăm, pur și simplu, să punem cererea de demisie și să plecăm de la lucru.

Conform legislației Republicii Moldova, hărțuitorul riscă pedeapsă penală sub formă unei amenzi de până la 32 500 de lei sau între 120 și 180 de ore de muncă în folosul comunității. Codul Penal mai prevede și privațiune de libertate pe un termen de până la doi ani. Aceeași acțiune săvârșită, însă, asupra unui minor, se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani. Totuși, ca să se ajungă la sancționarea abuzatorului, iată ce ar trebui să facă victima.

NINA LOZINSCHI, secretară generală, Platforma pentru Egalitate de Gen: Prima opțiune, cea mai simplă, ar fi să se adreseze șefului sau persoanei care se află într-o funcție superioară. Este o cerere în scris care descrie tot procesul. Apoi deja se începe acea anchetă internă în care se începe intervievarea unuia, altuia, părților, ca să se ajungă la un consens. Asta ar fi un pas care se rezolvă pe intern. Al doilea pas ar fi să se adreseze la Consiliul pentru Egalitate sau la Avocatul Poporului. Sau să sune direct la poliție, se deschide dosarul în care se semnalizează și aștepți care va fi decizia.

Cunoaște-ți drepturile și cere să fie respectate!

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.