În această ediție #Explicat vom încerca să lămurim ce este capacitatea de exercițiu. De ce unele persoane, îndeosebi cele cu boli mintale, sunt lipsite de această capacitate, dar, mai ales, cum și-o pot recăpăta? Vom analiza ce prevede, mai exact, legea și ce se poate face în cazul unor abuzuri.

Recent v-am arătat povestea unui tânăr care, acum nouă ani, a fost declarat incapabil de a decide printr-o decizie de judecată. În consecință, acesta nu a putut să se căsătorească, să voteze și nici să semneze acte. 

 MIHAIL GRECU: Când eu trebuia să ies din internat, să mă însor, să fac acte ceva, eu nu puteam face chestii de genul acesta. Nu puteam să mă duc la lucru, nu puteam să fac nimic. Și pentru mine a fost cam obijduitor treaba asta. 

În prezent, astfel de situații, ca cea în care s-a pomenit Mihai, sunt de domeniul trecutului. Asta deoarece, în anul 2018, legislația Republicii Moldova a fost modificată. Respectiv, o persoană care suferă de o boală mintală nu poate fi declarată incapabilă, ci i se instituie o formă de ocrotire juridică – tutelă sau curatelă. 

VALERIAN MAMALIGA, avocat IDOM: De exemplu, o persoană cu dizabilități mintale nu poate cumva să-și gestioneze mijloacele financiare și atunci ar putea fi limitată doar în dreptul de a încheia acte de tranzacție, de vânzare-cumpărare a imobilului pe care îl are, de exemplu. Adică, e foarte îngust așa, individualizat. Restul drepturilor rămân a fi intacte – dreptul de vot, dreptul de căsătorie.

Mai mult, dacă până în anul 2018 o persoană putea fi lipsită de capacitatea de exercițiu pentru toată viața, acum măsura de ocrotire juridică este instituită pe o perioadă determinată.

Legea are menirea de a proteja persoanele cu dizabilități mintale severe pentru a nu le pună în pericol viața și sănătatea. Din păcate, în trecut au existat și abuzuri. 

VALERIAN MAMALIGA, avocat IDOM: Cel mai des scopul lipsirii de capacitatea de exercițiu a fost de a gestiona cumva mijloacele financiare ale persoanei, declarate incapabile. De exemplu: casă, mașină, bani, conturi bancare, pensii, salarii.

În cazul în care ați fost lipsit de capacitatea de exercițiu sau cunoașteți persoane care s-au pomenit într-o situație similară, aflați că, prin intermediul unei decizii de judecată, pot fi restabilite o bună parte din drepturi. Pentru asta, aveți nevoie de serviciile unui avocat. 

Acest subiect este un cadou al Guvernului Statelor Unite. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO Proiectul media “Cu Sens” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Guvernului SUA.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.