Știai că votul prin Internet ar putea deveni o metodă alternativă de votare, folosită în cadrul scrutinelor electorale în Republica Moldova? Comisia Electorală Centrală a primit, deja, din bugetul de stat 8 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale.

ALEXANDR BERLINSCHII, secretar al Comisiei Electorale Centrale: Mai întâi urmează să fie elaborată soluția tehnică. Apoi urmează să fie pilotată această soluție tehnică și, în baza rezultatelor, urmează să fie operate modificări la cadrul legal. Noi ne-am trasat ca până în septembrie – octombrie 2023 să fie pilotat votul prin internet.

Dacă la etapa de pilotare, votul prin Internet va avea succes, atunci această metodă are șanse să se regăsească în lege și să fie folosită, în rezultat, la următoarele scrutine electorale. O soluție potrivită, mai ales, pentru cozile interminabile și sutele de kilometri parcurși de alegătorii din diasporă până la cea mai apropiată secție de votare, cu riscul de a nu putea vota.

Cu toate acestea, în jurul votului prin Internet planează mai multe mituri. Primul ar fi că această metodă alternativă de votare nu este sigură. Adică, cineva, cu rea intenție, ar putea sparge sistemul, printr-un atac cibernetic, pentru a prelua controlul sau a-l distruge. Aceste cazuri, însă, pot fi prevenite, ne dau asigurări experții.

NICOLAE PANFIL, director de programe, Promo-LEX: Desigur că provocările, astăzi, odată cu evoluția tehnologiilor, evoluează și tehnologiile de spargere a diferitor sisteme informaționale. Sunt sigur că specialiștii care vor elabora aceste sisteme vor ține cont și de aceste riscuri pentru viitor, pentru că un sistem elaborat astăzi trebuie să fie unul care va servi zeci de ani și trebuie să reziste testului timpului și tehnologiilor.

O altă temere ar fi că votul prin Internet va anula metoda clasică, cea din secțiile de votare. Cu alte cuvinte, nu va fi acel buletin de vot cu lista concurenților electorali, pe care aplicăm manual ștampila Votat în dreptul favoritului nostru și care ajunge, direct, în urna de vot.

VICTOR GUZUN, expert în politici de digitalizare: Toată lumea spune într-un fel sau altul, atunci când nu se explică, că uitați-vă: vor să ne digitalizeze, să ne robotizeze și noi toți vrem să votăm online. Nu este corect. Nimeni nu insistă pe acest lucru. Votul prin aruncarea buletinului de vot în urna de vot va rămâne întotdeauna și conform conceptului acesta specifică modalitatea preferată și privilegiată.

ALEXANDR BERLINSCHII, secretar al Comisiei Electorale Centrale: Unul dintre riscuri la această etapă este frica de necunoscut a alegătorilor. Asta nu înseamnă că noi vom renunța. Va fi o metodă alternativă de vot. Deci, ca să fie clar, votul tradițional, el nu va fi anulat odată cu votul prin Internet.  

Un mit, promovat mai ales de unii politicieni, este că votul prin Internet va fi ușor viciat și influențat de persoanele din anturajul alegătorului – risc care poate fi diminuat, însă, susțin experții.

ALEXANDR BERLINSCHII, secretar al Comisiei Electorale Centrale: Eu, în calitate de alegător, voi putea vota de sute de ori. Ultima opțiune va fi luată în calcul, celelalte vor fi anulate. Să admitem că, la o anumită etapă, persoana este influențată și presată să facă o opțiune cu care nu este de acord. Poate s-o facă, dar ulterior poate merge într-un mediu sigur sau controlat și poate să-și exprime dreptul la vot. Dacă nu va avea posibilitatea aceasta, noi îi oferim posibilitatea să vină la secția de votare. Intrând în secția de votare, oferind actul de identitatea operatorilor, votul prin Internet este anulat.

Printre îngrijorări este și faptul că va apărea o piață neagră de tranzacționare a semnăturilor digitale ale alegătorilor. În rezultat, aceste date ar putea fi folosite pentru fraudarea alegerilor în favoarea unui anumit candidat. Cu alte cuvinte, votul prin Internet va putea fi ușor de cumpărat.

VICTOR GUZUN, expert în politici de digitalizare: Asta ipotetic este imposibil, care face nonsens această afirmație. Chiar să admitem ipotetic că îți va confisca, te va ruga să-i dai opțiunea ta electronică de a se autentifica, semnătura digitală, vei merge în ziua alegerilor și vei vota. Mai mult, conceptul presupune foarte clar și pedepse penale pentru faptul că cineva va utiliza abuziv certificatele de autentificare ale altor persoane sau dacă cetățeanul va da cuiva certificatele corespunzătoare altcuiva.

Sunt și voci care nu dau nicio șansă votului prin Internet în Republica Moldova. De ce? Pentru că acesta a eșuat în alte state, prin urmare nu ar avea vreo șansă nici la noi.

VICTOR GUZUN, expert în politici de digitalizare: Noi locuim în secolul XXI și noi trebuie cumva să ne debarasăm de această idee că doar votul pe hârtie este cel care este posibil.

ALEXANDR BERLINSCHII, secretar al Comisiei Electorale Centrale: Votul prin Internet va fi o realitate pentru Republica Moldova atâta timp cât noi ne vom dori să evoluăm, să digitalizăm procesul electoral. Noi, Comisia Electorală Centrală, vom depune tot efortul pentru a fi realizabil acest aspect și pentru a convinge alegătorii.

Subiect realizat cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.