Milioane de lei au adunat din donații mai multe formațiuni politice care s-au ales cu fotolii de primari în toată țara, în urma scrutinului pentru alegerile locale din toamnă. Am vrut să vedem cine sunt, mai exact, sponsorii partidelor. Așa că am analizat lista donatorilor și am constatat că circa jumătate dintre persoanele care au contribuit cu bani în buzunarul electoral al unor formațiuni politice, sunt angajați la stat. Adică, bugetari. Cum explică aceștia generozitatea față de exponenții politici care își mențin puterea în instituțiile statului, aflați din anchetă.
Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condusă de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care în urma scrutinului s-a ales cu al doilea mandat, a avut un buget electoral de circa 3 milioane de lei pentru alegerile locale din toamna lui 2023. Pe lângă cei 50 000 de lei luați în credit, formațiunea a adunat circa 2,8 milioane de lei sub formă de donații în cash și numerar de la 400 de simpatizanți ai partidului. Mai mult de jumătate dintre ei sunt angajați ai Primăriei municipiului Chișinău și ai instituțiilor subordonate, iar 91 sunt și membri de partid.
Printre cei mai generoși sponsori ai MAN este liderul formațiunii, Ion Ceban, care a virat partidului 10 500 de lei. Câte 10 000 de lei au donat partidului șefa cabinetului primarului și membră a biroului național MAN, Elena Panuș, dar și patru consilieri ai primarului Ceban, cu excepția Olesei Sîrghi care a făcut o donație ceva mai mică – de 8 000 de lei. Toți și-au păstrat funcțiile după scrutinul din 5 noiembrie 2023. Am mers la primăria municipiului Chișinău pentru a discuta cu ei. Dintre toți, am reușit să vorbim doar cu Natalia Ixari, consiliera și purtătoarea de cuvânt a primarului general.
NATALIA IXARI, consiliera primarului general al mun. Chișinău: Am făcut o donație absolut legală. Eu nu înțeleg care e problema?
Reporter: Cu ce scop ați făcut această donație?
NATALIA IXARI, consiliera primarului general al mun. Chișinău: Scop, care scop? Pentru că este ceva legal? Chiar nu văd…
Reporter: V-a asigurat această donație o funcție în cabinetul lui Ion Ceban?
NATALIA IXARI, consiliera primarului general al mun. Chișinău: Eu lucram și până la donația făcută, și până la partid. Eu am venit în 2019.
Donații la fel de generoase au făcut partidului MAN și cei patru viceprimari ai Capitalei, care sunt și membri de partid. Ilie Ceban, Angela Cutasevici și Irina Gutnic au donat câte 10 000 de lei, iar Olga Ursu – 9 500 de lei. Toți au rămas în funcții după alegerile din toamnă. Tot câte 10 000 de lei au donat și patru foști consilieri municipali pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care au obținut un nou mandat deja pe lista MAN. Aceștia au fost excluși în decembrie 2022 din rândurile socialiștilor și s-au alăturat formațiunii conduse de Ion Ceban.
Reporter: Ați făcut o donație de 10 000 de lei pentru partidul Mișcarea Alternativă Națională. Ne puteți spune de ce?
EUGENIA CEBAN, consilieră MAN, Consiliul Municipal Chișinău: Asta e problema mea.
Reporter: Din ce sursă de bani ați făcut această donație?
EUGENIA CEBAN, consilieră MAN, Consiliul Municipal Chișinău: Din indemnizația de la Consiliul municipal.
Reporter: Ați făcut o donație pentru Mișcarea Alternativă Națională în campania din noiembrie 2023. De ce?
LIUDMILA POLODIUC, vicepreședinta fracțiunii MAN, Consiliul Municipal Chișinău: Desigur pentru partid, pentru dezvoltare, care e problema? De la PAS n-au făcut? Întrebați și la PAS. Care e problema?
Reporter: Din ce sursă de venit ați făcut această donație?
GRIGORE BEJENARU, consilier MAN, Consiliul Municipal Chișinău: Din venitul pe care îl primesc din salariu și din toate veniturile pe care le am. Ele toate sunt publice, din declarație le puteți verifica.
Reporter: V-a asigurat această donație o nouă funcție în Consiliu?
GRIGORE BEJENARU, consilier MAN, Consiliul Municipal Chișinău: Nu, n-are nimic donația cu funcția din Consiliu. Nu cred că are vreo tangență sau la cineva are ceva.
Direcţia generală Educație, Tineret și Sport Centru, municipiul Chișinău. O căutăm pe Victoria Ghețiu, contabilă în cadrul instituției. Numele femeii apare în rapoartele financiare depuse de MAN la Comisia Electorală Centrală în dreptul a două donații a câte 6 000 de lei fiecare.
VICTORIA GHEȚIU, contabilă, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău: Recunosc că este o donație foarte mare pe care din propria inițiativă am binevoit să o donez.
Reporter: Ați făcut două donații, 12 000 de lei cât reprezintă aproximativ din salariul dumneavoastră?
VICTORIA GHEȚIU, contabilă, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău: Sursa aceasta de bani dumneavoastră credeți… Este o chestie personală, eu nu pot să spun că anume din salariul meu am donat. Salariul… știți cum e salariu la stat. De aceea am donat pentru lucruri mai bune și salarii mai mari. Avem încredere într-un partid care o să schimbe lucrurile în țara aceasta.
Contabila nu este singura angajată a Direcției Educație Tineret și Sport Centru care a făcut donații electorale pentru MAN. Alți patru colegi de-ai ei au virat partidului între 6 000 și 10 000 de lei. Printre ei – șefa instituției, Natalia Străjesco, care a donat 8 000 de lei.
NATALIA STRAJESCO, șefa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău: A fost o decizie, a fost o donație unică din propria dorință.
Reporter: Des faceți donații pentru partide politice?
NATALIA STRAJESCO, șefa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău: Eu nu știu, nu mai țin minte dacă am făcut donații. Donațiile pot fi intelectuale și financiare.
La Centrul Psiho-Socio-Pedagogic, o altă instituție din subordinea Direcției Educație Tineret și Sport a primăriei municipiului Chișinău, activează patru persoane care au donat pentru MAN sume între 8 000 și 10 000 de lei. Am reușit să vorbim cu secretara instituției, Alla Ștafenco, care a contribuit la bugetul electoral cu 8 000 de lei.
Reporter: Dumneavoastră ați donat vreodată bani pentru partidul Mișcare Alternativă Națională?
ALLA ȘTEFANCO, secretară, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic, mun. Chișinău: Da.
Reporter: Ce sumă ați donat?
ALLA ȘTEFANCO, secretară, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic, mun. Chișinău: Opt mii [de lei].
Reporter: Cu ce scop?
ALLA ȘTEFANCO, secretară, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic, mun. Chișinău: Pur și simplu, cu niciun scop. Pentru a contribui cumva la…, pentru ajutor.
Discuția a fost întreruptă de șefa interimară a instituției, Lilia Maximenco care, între timp, a renunțat la funcție în favoarea celei de consilieră municipală. Și aceasta este membră de partid. Numele ei apare în lista sponsorilor MAN în dreptul unei donații de 10 000 de lei.
LILIA MAXIMENCO, psiholoagă, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic,mun. Chișinău: Este un centru pentru copii. Noi avem ședință. Dumneavoastră veniți, n-ați coordonat cu ce subiect, de ce îmi deranjați angajații?
Reporter: Ne-au spus că sunteți într-o ședință.
LILIA MAXIMENCO, psiholoagă, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic,mun. Chișinău: Care este urgența, doamnă, vă întreb?
Reporter: Am vrut să aflăm dacă sunteți donator al MAN.
LILIA MAXIMENCO, psiholoagă, Centrul Psiho-Socio-Pedagogic,mun. Chișinău: Este zi de luni. Sunt la volantă, suntem un centru care prestează servicii pentru copiii în situații de risc. Dumneavoastră veniți cu niște subiecte care mă vizează personal și în afara orelor de muncă. Punct.
Direcţia generală Educație Tineret și Sport este una dintre direcțiile din subordinea Primăriei Chișinău, unde sunt angajați cei mai mulți sponsori electorali ai MAN. Pe listă se regăsesc circa 55 de directori de școli și grădinițe, cadre didactice din toate sectoarele orașului, dar și 20 de angajați ai Direcție și ai instituțiilor din subordinea acesteia, care au donat sume între 300 și 12 000 de lei. Printre donatori este și fostul șef, în prezent, șef-adjunct al direcției, Andrei Pavaloi, care a transferat în bugetul electoral al MAN 10 000 de lei.
Reporter: Cum explicați că mai mulți angajați care se subordonează direcției se regăsesc pe lista donatorilor partidului Mișcarea Alternativă Națională?
ANDREI PAVALOI, șef-adjunct, Direcția generală Educație, Tineret și Sport, mun. Chișinău: Nu vă supărați, suntem în program, suntem în orele de activitate. După orele 17:00 îi puteți contacta pe toți colegii mei și dumnealor o să vă dea explicații. Acum, vă rog, să părăsiți direcția. Ori aveți întrebări legate de serviciu. Dacă nu aveți întrebări legate de serviciu vă rog să părăsiți direcția, în caz contrat eu chem poliția.
Și 50 de persoane care muncesc în cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană și întreprinderile municipale din subordinea acesteia au donat formațiunii politice aproape 300 de mii de lei. Printre ei – șeful Direcției, Vitalie Mihalache, care a donat 10 000 de lei.
Reporter: Am analizat rapoartele financiare ale partidului MAN și am depistat pe listă mai multe persoane angajate în cadrul direcției sau din instituții care se subordonează direcției și am vrut să vă întrebăm…
VITALIE MIHĂLACHE, șef, Direcția Generala Mobilitate Urbană, mun. Chișinău: Activitatea la care dumneavoastră vă referiți nu ține de serviciul prestat de angajații Direcției Generale Mobilitate Urbană la moment. Sunt activități extra program. Vă rog să vă adresați către angajații direcției cu întrebări personale în afara orelor de muncă.
De la câțiva subalterni ai lui Mihalache, care au donat partidului câte 10 000 de lei fiecare, am primit răspunsuri similare.
Reporter: De ce ați decis să faceți o donație pentru partidul Mișcarea Alternativă Națională?
SERGIU ANDONI, specialist superior, Direcția Generala Mobilitate Urbană, mun. Chișinău: E o decizie proprie. Cred că și în timpul serviciului nu am timp să răspund.
Reporter: S-a început pauza de masă.
SERGIU ANDONI, specialist superior, Direcția Generala Mobilitate Urbană, mun. Chișinău: Atunci după pauza de masă.
Reporter: Ați făcut o donație pentru partidul Mișcarea Alternativă Națională?
VALENTIN ȘVAGA, șef DME, Direcția Generala Mobilitate Urbană, mun. Chișinău: Da, dar nu mă filmați. Vă rog mult să nu mă filmați.
Și angajații Regiei „Exploatarea drumurilor şi podurilor”, pe scurt „Exdrupo”, 17 la număr, au donat formațiunii conduse de Ion Ceban între 2 000 și 10 000 de lei. Am mers la sediul instituției, unde am reușit să discutăm cu șeful Regiei, Sergiu Tomiță.
SERGIU TOMIȚĂ, membru al Biroului Național MAN, șeful Regiei „Exdrupo”, mun. Chișinău: Eu, donația personală pe care am făcut-o, am făcut-o de 10 000 de lei.
Reporter: Care reprezintă aproximativ cât din salariul dumneavoastră?
SERGIU TOMIȚĂ, membru al Biroului Național MAN, șeful Regiei „Exdrupo”, mun. Chișinău: Iarăși, conform legii, se raportează la un an de zile. Așa că, îmi permite salariul să fac așa donații.
Reporter: Dumneavoastră, posibil, dar angajații?
SERGIU TOMIȚĂ, membru al Biroului Național MAN, șeful Regiei „Exdrupo”, mun. Chișinău: Dacă au făcut aceste donații, înseamnă că le permite salariul.
De asemenea, și 15 angajați ai Parcului Urban de Autobuze, o altă instituție din subordinea Direcției Generale Mobilitate Urbană, au virat în buzunarul partidului sume între 2 000 și 10 500 de lei. Clădirea instituției de pe strada Sarmizegetusa din Chișinău are accesul restricționat. În scurt timp s-a apropiat șeful serviciului de pază, care nu ne-a permis să intrăm, chiar dacă este o instituție publică.
GHEORGHE IACOVLEV, șeful serviciului de pază, PUA, mun. Chișinău: Noi respectăm regimul de acces așa cum este la orice întreprindere. Dumneavoastră doar știți de asta. Și dacă o să fie coordonat, întrebări nu o să fie, o să aveți acces, o să fiți asigurați cu personalul necesar.
Am reușit să vorbim doar cu șefa serviciului control din cadrul Parcului Urban de Autobuze, Mariana Palai, care a donat 3 500 de lei.
MARIANA PALAI, specialistă, Serviciul control, PUA, mun. Chișinău: Este propria mea inițiativă și ce fac eu nu este un subiect public. Este inițiativa mea proprie. Eu pot să fac donații unde vreau, la orice mișcare și nu este un subiect public.
Alte 32 de persoane angajate în cadrul Direcției generale Locativ-Comunală și Amenajare, dar și întreprinderile care i se subordonează, sunt printre sponsorii electorali ai partidului condus de Ion Ceban. Donațiile lor variază între 1 000 și 10 000 de lei. Printre sponsori electorali, angajați ai acestei Direcții, este Natalia Blajinschi, care a făcut o donație de 9 500 de lei. Am întâlnit-o în curtea instituției.
NATALIA BLAJINSCHI, șefă de Direcție în cadrul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare, mun. Chișinău: Noi avem purtător de cuvânt și am să mă sfătuiesc cu purtătorul de cuvânt și am să vă răspund la întrebare.
Colegul ei, Victor Antoci, specialist principal la Serviciul securitate și control intern din cadrul Direcției, a făcut și el o donație de 10 000 de lei.
VICTOR ANTOCI, specialist principal, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare, mun. Chișinău: Nu vă supărați, dar în timpul orelor de lucru nu putem să răspundem la întrebări.
În timp ce realizam filmările, la volanul acestei mașini de model Skoda a venit la muncă șeful Direcției, Ion Burdiumov. Acesta are carnet de partid, iar numele lui apare în lista sponsorilor electorali ai MAN în dreptul unei donații de 10 000 de lei.
ION BURDIUMOV, șef, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare, mun Chișinău: Am făcut donație, dar vă răspund în afara orelor de serviciu și gata. În afara orelor de serviciu vă răspund la oricare întrebare la care o doriți dumneavoastră. Îi bine? Nu vă zic că nu vă răspund, dar răspund la toate în afara orelor de serviciu.
Donatori ai partidului Mișcarea Alternativă Națională am întâlnit și la Regia „Autosalubritate”, mai exact, zece la număr.
Reporter: Am găsit numele dumneavoastră în lista donatorilor partidului Mișcarea Alternativă Națională.
VEACESLAV PÎNZARU, șef pază, Regia „Autosalubritate”, mun. Chișinău: Da, eu am răspuns la întrebări. La toate întrebările eu am răspuns.
Reporter: Cui ați răspuns?
VEACESLAV PÎNZARU, șef pază, Regia „Autosalubritate”, mun. Chișinău: Am răspuns la organele competente.
ALINA STRATULAT, specialistă contracte, Regia „Autosalubritate”, mun. Chișinău: Eu îmi cer scuze, eu acum sunt foarte ocupată cu serviciul. Toate întrebările…
Reporter: Două minute.
ALINA STRATULAT, specialistă contracte, Regia „Autosalubritate”, mun. Chișinău: Nu, toate întrebările la sediu…
Reporter: Vrem să aflăm dacă într-adevăr ați făcut o donație pentru partidul MAN.
ALINA STRATULAT, specialistă contracte, Regia „Autosalubritate”, mun. Chișinău: Da, a fost o donație, da.
Reporter: Ce donație ați făcut?
Cum explică generozitatea subalternilor săi, care se regăsesc în număr atât de mare în lista sponsorilor campaniei electorale din toamnă, care i-a asigurat un nou mandat de primar general al municipiului Chișinău? L-am întrebat pe Ion Ceban.
ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: A fost cea mai transparentă campanie făcută de un partid în ultimii 30 și ceva de ani. De asta, nu știu care este sensul, scopul în continuare a acestor afirmații sau întrebări.
Reporter: Cum ați reușit să-i convingeți să doneze?
ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: N-am convins pe nimeni. Am zis, în toate circumstanțele există libera asociere și libera contribuție, exact cum prevede legislația națională și internațională.
Reporter: Vi se pare normal ca 60% din donatorii MAN să fie angajați ai Primăriei Chișinău și ai instituțiilor din subordine?
ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: Repet, dacă ar exista ceva care ar contravine legii am putea discuta despre aceste lucruri. Atâta timp cât acest lucru nu există, nu văd în continuare de ce ar trebui să dezbatem subiectul.
****
Din capitală ajungem la Hîncești – municipiu în care Alexandru Botnari, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în frunte cu fostul prim-ministru, Ion Chicu, a fost reales primar pentru a șasea oară. Întâmplător sau nu, subalternii lui Botnari din cadrul Primăriei municipiului Hîncești, șase la număr, se regăsesc în lista sponsorilor electorali ai PDCM. Aceștia au virat partidului între 3 000 și 5 000 de lei. Printre ei, perceptorul fiscal, Nicolae Marian, care a făcut o donație de 5 000 de lei.
NICOLAE MARIAN, perceptor fiscal, Primăria mun. Hîncești: Am vrut să dau, să donez. Am avut cândva premii. Eu trăiesc singur, soție n-am. Și am vrut. De ce trebuie să mă întrebați pentru ce? Eu nu vă întreb, de-o pildă, a dat sau nu a dat alt partid: PAS, MAN, alt partid. Eu am vrut, aceștia-s banii mei proprii. Și eu ce vreau aceea fac. Da n-ai văzut să intru și eu acolo prin Parlament? Glumesc, desigur.
Încercăm să discutăm cu Svetlana Dănuță, contabila primăriei, care a donat partidului 3 000 de lei, dar femeia a refuzat să vorbească cu noi. Și intendentul Primăriei Hîncești – Nicolae Talmaci – a susținut cu 5 000 de lei formațiunea politică la scrutinul din toamnă. L-am întâlnit în fața clădirii.
Reporter: Ați făcut o donație pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei?
NICOLAE TALMACI, intendent, Primăria mun. Hîncești: Da, am făcut o donație.
Reporter: Ce donație?
NICOLAE TALMACI, intendent, Primăria mun. Hîncești: 5 000 de lei.
Reporter: Cât ar reprezenta asta din salariul dumneavoastră?
NICOLAE TALMACI, intendent, Primăria mun. Hîncești: Chestia e întru-aceea că salariul, ei, salariul e salariu. Mai am pământ, mai am gospodărie acasă. Am grămădit bani până acum. Am fost peste hotare la muncă mulți ani. Nu-i chestiunea de salariu. Salariu, mulțumesc, da am strâns bani până acum.
Angajații de la Primăria nu sunt singurii sponsori electorali ai PDCM din Hîncești. 11 persoane care activează în cadrul Întreprinderii Municipale „Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare”, de la șoferi, până la șefi de sector, au făcut donații între 3 000 și 5 000 de lei. Printre aceștia – Gheorghe Ungureanu, șofer în cadrul întreprinderii.
Reporter: Des faceți astfel de donații?
GHEORGHE UNGUREANU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Odată. Nu o să mai am bani. Când o să mai strângem, o să mai facem dacă va mai trebui.
Reporter: Da cu ce scop ați făcut donația?
GHEORGHE UNGUREANU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Să mai schimbăm ceva poate și atât. Poate va fi ceva mai bine.
Reporter: La ce vă referiți – mai bine?
GHEORGHE UNGUREANU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Să fie slariu mai mare, mai ușor de trăit. Nu vezi ce-i scump. Poți să mori de foame în țara asta. Atâta-i.
Reporter: 3 000 de lei cât reprezintă din salariul dumneavoastră?
GHEORGHE UNGUREANU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Vreo jumate de salariu. Ei, nu tăt odată. Mai era pus de-o parte, era ascuns. Atâta-i și poate să mai fie. Mai este soția la Israel, mai trimete câte o rublă. Când da, când nu. Așa-i.
Reporter: Știți cum au fost cheltuiți acești bani de către partid?
GHEORGHE UNGUREANU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Cred că nu s-au îmbogățit, au făcut ceva.
Pe aceeași stradă, mai la vale, tăind crengile uscate ale copacilor, l-am găsit pe un alt șofer, Nicolae Moraru, și el sponsor electoral al PDCM.
Reporter: Ați făcut o donație pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei?
NICOLAE MORARU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Da.
Reporter: Ce sumă?
NICOLAE MORARU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: 3 000 [de lei].
Reporter: Cu ce scop ați făcut această donație?
NICOLAE MORARU, șofer, Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare, mun. Hîncești: Pentru ajutor, poate va fi ceva schimbări în țara asta. Totul e scump, nu-i nimic stabil, toți pleacă din țară. Cu ce să trăiești, cum să trăiești? În loc la aceștia care lucrează la curățenie să le dea un salariu bun, ei dau 6 000 – 5 000 [de lei] la lucrători. N-ai ce face cu banii aceștia. Îi drept, ceva măcar ajutor la aceștia care lucrează la deservirea orașului. Se scoală la șase dimineața, fac curățenie prin oraș, dar salariul e mic de tot.
Soția acestuia, Viorica Moraru, care este directoarea grădiniței „Andrieș”, amplasată peste drum de Primărie, a făcut o donație de 5 000 de lei.
VIORICA MORARU, directoarea Grădiniței „Andrieș”, Hîncești: Eu vă zic, vă rog frumos să părăsiți instituția. Nu aveți dreptul să filmați în instituție.
Pe directorul stadionului municipal Hîncești, Petru Buca, l-am găsit îngrijind de terenul sportiv. Numele bărbatului apare și el în lista donatorilor PDCM, în dreptul sumei de 5 000 de lei.
Reporter: Care ar fi venitul dumneavoastră lunar?
PETRU BUCA, directorul Stadionului Municipal Hîncești: Lunar e, amuș vă spun, 6 000 [de lei].
Reporter: Și ați donat practic tot?
PETRU BUCA, directorul Stadionului Municipal Hîncești: Ei tot.
Reporter: V-au rămas 1 000 de lei.
PETRU BUCA, directorul Stadionului Municipal Hîncești: Stați oleacă, eu mai primesc pensie. Dar nu-i vorba într-asta, mă ischitiți așa, eu am strâns, eu mai strâng și eu la buzunar. Mai am și eu acolo o copeică, de-o vorbă, să mă duc să cumpăr un costum, să mai cumpăr… Și a venit vremea că, da, am făcut și eu ceva bun, când trebuie. Eu n-am murit de foame.
Și Serghei Morari, directorul tehnic al „Apă-Canal Hîncești”, este sponsor electoral. Bărbatul are carnet de partid și a donat 5 000 de lei pentru PDCM.
SERGHEI MORARI, director tehnic, SA „Operator Regional Apă Canal Hîncești”: Nu suntem noi persoanele pe care cineva să poată să ne manipuleze așa de ușor cum vă închipuiți dumneavoastră. Dacă suntem persoane care am rămas în țară, înseamnă că vrem un viitor, în primul rând decent. Nu cred că avem anii pe care cineva poate să ne conducă. Avem viziuni de dezvoltare economică, financiară, plus, minus bunișoare.
În rapoartele depuse la Comisia Electorală Centrală, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a indicat că a adunat din donații un buget electoral de circa 1,3 milioane de lei de la peste 170 de persoane. Circa 50% din ele sunt angajate la stat. Iată ce explicații are primarul ales, Alexandru Botnari, care este și vicepreședintele PDCM.
ALEXANDRU BOTNARI, primarul municipiului Hîncești: Sunt în funcție de primar de 20 de ani și foarte multe persoane din anturajul meu sunt membri ai echipei mele. La noi orașul e mic, asta nu-i Chișinău. Și, ca să înțelegeți, atunci când ai în jurul tău colegi, normal că îi ai în echipa partidului, de la grădinițe, școli, primărie, întreprinderi municipale. Cine poate să meargă cu tine în echipă? Cei care-ți sunt alături ani de zile. Este o problemă în asta sau încălcarea legislației? Nu. Eu, în general n-am vrut să mai candidez. Foarte mult am stat pe gânduri, că m-am săturat nu așa, dar așa. Însă mulți din jur mi-au zis, „Domn’ primar, vă rugăm, altfel pierdem orașul, nu vor fi investiții”.
****
Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea în Legislativ și e condus de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a avut un buget electoral de 9,4 milioane de lei. Din acești bani, 2 milioane de lei au fost adunați din donații de la 434 de persoane. Jumătate dintre sponsorii PAS sunt angajați la stat, iar 155 sunt și membri de partid.
Reporter: Domnule Grosu, cum explicați că 50% din donatorii Partidului Acțiune și Solidaritate sunt angajați la stat?
IGOR GROSU, președintele Parlamentului, președintele PAS: Dar unde trebuie să fie angajați? Oamenii sunt în afaceri, sunt la stat. Sectorul public la noi e mare. Atâta timp cât respectă legea, e dreptul lor să o facă liber și nestingherit. Dar este o proporție care trebuie să fie, nu mai mult de atâția donatori trebuie să fie de la stat, atâția din business, atâția din cultură?
Contribuții financiare generoase la campania pentru alegerile locale a formațiunii au făcut și 22 din cei 62 de deputați, ajunși în Parlament pe lista PAS. Aceștia și-au donat, în mare parte, cam jumătate de salariu. Printre sponsorii electorali – vicepreședinta PAS, Ina Coșeru, care a făcut o donație de 13 000 de lei, dar și pe Mariana Lucrețeanu și Eugeniu Sinchevici, cu donații de 10 000 de lei și, respectiv, 9 200 de lei.
INA COȘERU, deputată PAS: Partidul Acțiune și Solidaritate este un partid care s-a format pe cotizațiile de la oameni și asta facem, asta vom face permanent. Vom susține prin cotizațiile noastre o activitate transparentă a partidului și eu sper că așa vor funcționa toate partidele care se numesc pro-europene. Dar în general, toate partidele din Republica Moldova.
Reporter: Suma pe care ați donat-o reprezintă jumătate din salariul dvs. lunar?
MARIANA LUCREȚEANU, deputată PAS: Da, a fost un efort. De când sunt în această funcție, presiunea financiară este foarte dură. Eu câștigam mult mai mult în domeniul privat. De când am venit aici a trebuit să renunț la stilul meu de viață și-mi este foarte dificil cu acest salariu.
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: Eu cred în candidații PAS la alegerile locale. Eu cred că schimbarea trebuie să pornească de la nivel local. Și eu cred că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci într-o campanie electorală este să donezi. Eu am donat în anul 2023, eu voi dona și în anul 2024, voi dona și în anul 2025.
În total, 32 de primari de sate, comune și orașe din toată țara, 28 dintre care s-au ales cu un nou mandat de primar pe lista PAS, au făcut donații pentru campania electorală pentru alegerile locale din toamnă. Printre ei – Violeta Hîncu, primărița satului Manta din raionul Cahul. Aceasta a virat în bugetul electoral al PAS 10 000 de lei.
VIOLETA HÎNCU, primărița satului Manta, Cahul: La moment, s-a majorat salariul. Avem la moment 17 000 de lei. Dar până acum am primit, cât aveam eu, 7 000 de lei, 7 500 de lei.
Reporter: Atunci toamna aveați 7 000 de lei?
VIOLETA HÎNCU, primărița satului Manta, Cahul: Da, da.
Reporter: Deci ați donat mai mult decât un salariu de primar?
VIOLETA HÎNCU, primărița satului Manta, Cahul: Păi, vă spun că noi mai avem suplimentar, mai am fiul care mă ajută. Eu nu văd 10 000 de lei chiar atât de mult. Sunt de profesie contabil, economisesc banii, nu cheltuiesc banul așa în stânga și-n dreapta. Cât de cât îmi gestionez foarte bine bugetul. Atât al meu, cât și bugetul local, dacă e să vorbim de buget local.
Dar și Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi, care a donat partidului 5 000 de lei.
ILIE LEAHU, primarul comunei Băcioi, mun. Chișinău: Am fost candidat și am avut și echipă de consilieri. Evident că am cotizat anumite donații pentru, inclusiv, că am beneficiat de mai multe materiale cu care ne-a asigurat partidul, partea logistică, de documentare, de tiraj, de bannere și așa mai multe, pliante electorale.
Reporter: De ce ați decis să faceți anume această sumă donație? Adică de ce nu mai mult sau mai puțin?
ILIE LEAHU, primarul comunei Băcioi, mun. Chișinău: Nu știu, atât am considerat de cuviință.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului, președintele PAS: Păi, primarii, ei contribuie la campania electorală. Ei ne reprezintă pe noi ca partid. Ei trebuie să aducă contribuția la campanie electorală. Altfel cum, vii și spui, domnule, eu sunt frumos și deștept, dragă partid finanțează-mi campania? Nu fiecare are… Da, trebuie pliante, trebuie combustibil, să ne deplasăm, să închiriem săli, așa se face campania.
****
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a avut un buget electoral pentru alegerile locale din toamnă de 5,9 milioane de lei. Pe lângă alocațiile de la stat, socialiștii au adunat 1,6 milioane de lei de la 129 de simpatizanți, 50 dintre ei fiind angajați la stat, unii dintre ei fiind și membri de partid. Soroca este orașul în care socialiștii au cei mai mulți donatori electorali, cu salarii de la stat, mai exact, 13 la număr. Unul dintre ei este Veaceslav Rusnac, președintele consiliului raional Soroca, care a donat 500 de lei.
VEACESLAV RUSNAC, președintele Consiliului raional Soroca: Sunt membru a partidului și trebuie să susținem formațiunea politică. Nu poate activa fără susținere. Și contribuim cu cotizații.
Rusnac este partenerul de viață al deputatei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Pilipețcaia, care a donat partidului 10 000 de lei. Mai mult decât atât, mama vitregă a deputatei, Lilia Pilipețchi, a câștigat al doilea mandat de primar la Soroca. Întâmplător sau nu, 12 angajați ai Primăriei Soroca, cât și ai Consiliului raional, dar și ai instituțiilor subordonate, au donat pentru campania electorală a PSRM sume între 500 și 5500 de lei. Printre ei – viceprimărița municipiului Soroca, Anna Ojog, care a contribuit la bugetul electoral al socialiștilor cu 500 de lei.
ANNA OJOG, viceprimăriță a mun. Soroca: În primul și în primul rând, atunci când m-am decis să fiu membru al acestui partid, eu l-am susținut fără a fi membru ceva timp. Am văzut o echipă sinceră, cinstită și corectă, în viziunea mea.
Reporter: Care este poziția dumneavoastră în privința faptului că mai mulți angajați din diverse direcții și instituții care se subordonează primăriei sunt donatorii partidului?
ANNA OJOG, viceprimăriță a mun. Soroca: Orașul Soroca nu este Moscova sau Roma. Este un oraș unde suntem toți undeva angajați, nu avem întreprinderi o sută, avem câteva întreprinderi. Și e echipa noastră. Normal că din echipa noastră cineva activează, cinci persoane activează într-o instituție. Și asta e ceva normal.
Soțul funcționarei, Mihail Ojog, este directorul „Regiei Apă Canal Soroca” și se numără și el printre donatorii PSRM. Bărbatul a făcut două donați mai generoase – de 3 000 și, respectiv, 500 de lei. Împreună, cei doi soți au scos din buzunarul familiei 4 000 de lei.
MIHAIL OJOG, administrator, Regia Apă Canal Soroca: Înțeleg și eu că fac parte dintr-un partid care, în fine, asta e. Eu cred că fiecare membru, după posibilitatea financiară, așa cum la noi în țară posibilitățile nu-s prea mari, dar când este, facem și noi, ne străduim să fie bine.
Și trei subalterni ai lui Ojog au făcut donații pentru PSRM. Printre ei, Denis Pasincovschii, mecanic în cadrul instituției. Numele lui apare în dreptul a două donații de 4 000 și, respectiv, 500 de lei.
DENIS PASINCOVSCHII, mecanic, Regia Apă Canal Soroca: Așa mi-a venit ideea, așa am decis, adică să particip și eu cu ceva. Adică cu ce am putut, cu aceea am participat. Cum s-ar spune, o mână de ajutor. Clar, că n-am dat ultimul bănuț. Am avut așa cum fiecare om are câte ceva, pentru zile negre, cum s-ar spune.
Potrivit rapoartele depuse la CEC, soția bărbatului – Verginia Pasincovschii, specialistă resurse umane în cadrul Întreprinderii municipale „Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale”, a făcut o donație mai modestă de 500 de lei.
VERGINIA PASINCOVSCHII, specialistă resurse umane, ÎM Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca: Nu este o sumă considerabilă. Adică mi-am permis din salariul meu, de exemplu, ca acești bani să-i achit împreună cu soțul. Adică ne permitem, că nu facem asta în fiecare zi.
Și Andrei Baiura, administratorul întreprinderii municipale „Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale” a donat formațiunii 5 500 de lei.
Reporter: Ați făcut vreo donație pentru Partidul Socialiștilor?
ANDREI BAIURA, administrator, ÎM Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca: Da, da.
Reporter: Ce donație ați făcut?
ANDREI BAIURA, administrator, ÎM Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca: Păi, asta e confidențial, a mea părere, eu n-am să spun care este.
Reporter: Dar de ce ați decis să deveniți sponsor electoral al partidului?
ANDREI BAIURA, administrator, ÎM Direcția Gospodăriei Locativ-Comunale Soroca: De aceea că în oraș s-au făcut multe lucruri cu ajutorul partidului.
Directoarea Centrului Raional pentru Tineret, Natalia Tonofa, este un alt sponsor electoral al PSRM. Femeia a virat partidului 500 de lei.
NATALIA TONOFA, directoare, Centrul Raional pentru Tineret, mun. Soroca: Este un partid care mă reprezintă pe mine ca valoare, ca naționalitate, ca personalitate și ca o cetățeană a Republicii Moldova.
Vlad Batrâncea, membrul Comitetului Executiv al PSRM și deputat BCS, explică rolul echipei din Soroca.
VLAD BATRÎNCEA, membrul Comitetului Executiv al PSRM: Pot să vă spun că echipa din Soroca, de exemplu, este astăzi cea mai puternică echipă a socialiștilor din teritorii. Este echipă care în premieră a câștigat orașul Soroca din turul întâi. Și este o echipă care lucrează foarte sistemic, care a realizat mai multe proiecte, inclusiv și în municipiul Soroca au fost realizate zeci de proiecte bune.
****
Un sfert din cei 483 de sponsori ai partidului „Șansă”, de la care formațiunea a adunat un buget electoral de 3,1 milioane de lei sunt bugetari. Cei mai mulți donatori, angajați la stat, sunt la Orhei.
Primăria orașului Orhei, etajul doi. În biroul 8, îl găsim pe Oleg Maevschi, arhitectul-șef al orașului. Acesta a făcut o donație de 3 000 de lei și este unul din cei 21 de angajați ai instituției care, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, au finanțat campania electorală a partidului „Șansă”.
OLEG MAEVSCHI, arhitect-șef, Primăria mun. Orhei: La conducere, vă rog frumos. Aveți pe serviciu, dați întrebări pe serviciu. Acestea-s în orele de serviciu.
Discuția este întreruptă de secretara instituției, Nicoleta Colun.
NICOLETA COLUN, secretară, Primăria mun. Orhei: Vă rog frumos, legal trebuie să mergeți la primul etaj și să scrieți cerere în formă scrisă. Dacă noi vrem să vă dăm răspunsuri la întrebările voastre sau nu.
În schimb, femeie de serviciu la Primăria Orhei, Ana Garștea, care a donat formațiunii 1 000 de lei, are o explicație.
Reporter: De ce ați decis să susțineți Partidul „Șansă”?
ANA GARȘTEA, femeie de serviciu, Primăria mun. Orhei: De aceea că cu dânsul e bine de trăit.
Reporter: Ce aveți în vedere e bine de trăit?
ANA GARȘTEA, femeie de serviciu, Primăria mun. Orhei: Ne dă oleacă de ușurință.
Reporter: Prin ce?
ANA GARȘTEA, femeie de serviciu, Primăria mun. Orhei: Ce nu vedeți ce-i la noi în oraș? Ce frumusețe la noi în oraș s-a făcut. Dar până acum ce a fost? N-a fost nimic, nimic n-a fost. Nimeni n-a făcut nimic, în afară de partidul nostru.
La Direcției generale de asistență socială și protecție a familiei din subordinea Consiliului raional Orhei, am discutat cu Tatiana Uncu, care a virat partidului „Șansă” 7 000 de lei.
TATIANA UNCU, inspectoare superioră, Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Consiliul raional Orhei: Nu dau declarații. Eu am dat declarații unde a trebuit.
Reporter: Unde?
TATIANA UNCU, inspectoare superioră, Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei, Consiliul raional Orhei: Ei, unde m-au chemat. Nu dau eu așa declarații.
Două etaje mai sus, o găsim pe Iuliana Josanu, specialist principal în cadrul Consiliului raional Orhei. Femeia a donat 5 000 de lei.
IULIANA JOSANU, specialistă principală, Consiliul raional Orhei: Se poate eu să nu comentez.
Reporter: Dar ați făcut o donație?
IULIANA JOSANU, specialistă principală, Consiliul raional Orhei: Hai, lăsăm fără comentarii mai bine.
Reporter: De ce?
IULIANA JOSANU, specialistă principală, Consiliul raional Orhei: Că nu vreau să dau comentarii.
Nici șefa serviciului Arhivă a Consiliului raional Orhei nu a vrut să discute cu noi. Femeia a donat partidului 9 000 de lei.
AURICA ROJNEVSCHI, șefa Serviciului Arhivă, Consiliul raional Orhei: Doamnă, eu am fost la poliție. Am fost chemată acolo am dat explicații destul de clar și de lămurit. Nu-s obligată să vă răspund dumneavoastră.
Stația de salvare pe apă din orașul Orhei. Șapte angajați ai instituției, aflată în apropiere de parcul de distracții „Orhei Land”, au făcut donații de 2 000 de lei fiecare pentru partidul „Șansă”. La muncă îl găsim pe unul dintre donatori, salvamarul Efrem Zagorodniuc.
Reporter: Dar cum se explică că ați donat sume identice ca și colegii dumneavoastră?
EFREM ZAGORODNIUC, salvamar, Stația de salvare pe apă Orhei: Cu colegii ne-am hotărât, am făcut. Ca un fel de adunare am făcut și am hotărât să facem donații.
Reporter: Ați mers toți împreună?
EFREM ZAGORODNIUC, salvamar, Stația de salvare pe apă Orhei: Nu, pe rând.
Reporter: De ce anume 2 000 de lei?
EFREM ZAGORODNIUC, salvamar, Stația de salvare pe apă Orhei: Da, așa am socotit după cum e leafa noastră. Mai mult n-avem de unde.
Reporter: Dar cât ar reprezenta aceasta din veniturile dumneavoastră?
EFREM ZAGORODNIUC, salvamar, Stația de salvare pe apă Orhei: Cât? Cam vreo… Dacă leafa pe lună e undeva vreo, cât acolo, acum e vreo 5 000 de lei și ceva, socotiți dumneavoastră.
Peste un timp, de noi s-a apropiat șeful stației de salvare, Alexandru Sințov, care de asemenea este sponsor electoral al partidului.
ALEXANDRU SINȚOV, șeful Stației de salvare pe apă Orhei: Noi la muncă, suntem o echipă. Aici, unul e pentru toți și toți sunt pentru unul, de aceea nu mai am ce să vă spun. Celelalte întrebări, la primărie, vă rog.
Reamintim că Partidul „Șansă” a fost scos din cursă cu două zile înainte de scrutinul din 5 noiembrie 2023 printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale care a invocat pericolele la adresa securității naționale în contextul războiului hibrid din Republica Moldova. Am mers la sediul din Chișinău unde partidului „Șansă” închiriază spații pentru a cere explicații de la liderul formațiunii, Alexei Lungu, dar acesta a refuzat să discute cu noi. L-am contactat telefonic, în repetate rânduri, însă Lungu nu ne-a răspuns la apel.
****
Potrivit Codului Electoral, cetățenii de rând pot face donații electorale care nu depășească 30% din venitul lor anual. În schimb, în cazul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcționari publici, dar și angajații din organizațiile publice, valoarea donațiilor nu trebuie să depășească 10% din venitul anual al acestora.
MARIANA FOCȘA, analistă, Asociația Promo-LEX: Important este ca această finanțare să fie efectuată benevol, neforțat, neșantajat sau neimpus de nimeni în cazul în care sunt angajați la stat. Cetățenii trebuie benevol să participe la finanțarea politică și electorală. Pot fi calificate ca ilegale în cazul în care au depășit cele 10% din venitul legal obținut de angajații în sectorul public pentru anul precedent, dacă au depășit plafoanele stabilite pentru donații efectuate de persoane fizice sau dacă se demonstrează că aceste donații nu au fost făcute de facto de persoana fizică respectivă. Misiunea de a verifica dacă corespunde prevederilor legale a donațiilor făcute de funcționarii publici revine Comisiei Electorale Centrale. CEC trebuie să verifice dacă donațiile efectuate de funcționarii publici nu au depășit 10% din veniturile legale obținute pe parcursul anului precedent.
Iată ce zice la acest subiect președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
ANGELICA CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale: Nu poți să interzici simpatizanților să susțină un partid politic. Doar să fie respectată cerința despre mărimea acestor donații, modul de a dona și cel mai important ca acest lucru să fie transparent. Deci să fie reflectat în raport de către partid cine a obținut donații și în ce mărime a obținut aceste donații. Amintesc ce spune Legea 199, dar zic, omul dacă vrea să facă o donație nu poți să-i interzici.
Este important să știm cine sunt sponsorii partidelor și care e sursa banilor cheltuiți pentru a-și face campanie electorală. Mai multă transparență a finanțării partidelor, înseamnă mai multă corectitudine, dar și mai puține riscuri de fraudare a alegerilor.
Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.
Comentarii: 0