Trei din cei cinci pretori ai Capitalei au venituri și proprietăți care valorează între unu și două  milioane de lei, iar doi pretori sunt săraci lipiți pământului. Nu au locuințe, terenuri, mașini și nici conturi bancare. Cel puțin asta arată ultimele declarații de avere și interese personale. Una e pe hârtie, alta e în realitate. Le-am căutat averile nedeclarate, și surpriză, am constatat că, de exemplu, unul dintre cei doi funcționari săraci locuiește, de fapt, în inima orașului, într-o casă cu două etaje, care aparține socrilor săi. Cât de integri și sinceri sunt pretorii de Chișinău, aflați în anchetă.

Vadim Hîncu este pretorul sectorului Centru al municipiului Chișinău din martie 2022. Noua funcție spune că i s-a potrivit mănușă, dar nu și biroul. 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Eu când am intrat încoace, în prima zi, tapetele erau rupte. Rupte-rupte. Podeaua, așa călcai.  Eu nu știu cum… Telefonul era galben-galben, murdar. 

Așa că s-a apucat să-l renoveze. A schimbat podeaua, tapetele, iar pe doi pereți care, erau placați cu lemn, a lipit deasupra o peliculă adezivă. 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Încleiam, încleiam, încleiam și nu mi-a ajuns o bucată. Și nu găsesc în vânzare acum. Deja, aștept să găsesc, să apară așa peliculă, să terminăm biroul. 

În biroul, schimbat acum la față, mai putem vedea un aparat de aer condiționat, o masă pentru ședințe și un televizor. 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Acesta este un televizor pentru prezentarea proiectelor, computer personal, fotoliu de trei mii de lei, computer de serviciu oferit de Pretura sectorului Centru.  

Înainte de a deveni pretor al sectorului Centru, Vadim Hîncu a fost, timp de trei luni, vicepretor al sectorului Ciocana, iar anterior – consilier al primarului general al Capitalei, Ion Ceban. De curând, a aderat și la partidul acestuia – Mișcarea Alternativă Națională (MAN).   

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Sunt membru al partidului MAN. Îmi face chiar o plăcere.

De fapt, Hîncu, și-a construit cariera, lucrând, în mare parte, la stat. A fost inspector la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției care, între timp, s-a reformat în Centrul Național Anticorupție. A fost angajat și la Calea Ferată din Moldova sau Serviciul Fiscal de Stat. Din 2018 până în 2020 a ocupat funcția de director al Loteriei Naționale a Moldovei, o afacere deținută de stat în domeniul jocurilor de noroc. La sfârșitul anului 2020, Procuratura Generală a anunțat că a pornit un dosar penal care ia în vizor „afacerea” Loteria Moldovei. Respectiv, mai mulți factori de decizie de la câteva instituții de stat au fost acuzați de abuz de serviciu. Aceștia, în urma semnării unui parteneriat public-privat, ar fi prejudiciat bugetul public cu sute de milioane de lei. 

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: Firmele cu „afacere privilegiată” achită milioane de lei pentru a-și face publicitate la posturile radio și TV, afiliate cetățeanului Plahotniuc.

Reporter: Dumneavoastră ce statut aveți în acest dosar? 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Mi se pare că sunt martor. Nu-s bănuit, nu-s învinuit, n-am niciun statut, n-am fost însoțit de avocat. Ca să înțelegeți, aceste contracte de parteneriat public-privat eu nu le-am semnat, nu sunt semnate de mine. Nu am participat la elaborarea lor, eu doar am implementat ceea ce era deja scris în contract. Nu am nici un statut.

Reporter: Cât de integru vă considerați dumneavoastră?

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: 10 din 10. La sigur pot să vă spun că 10 din 10. Acum tot CNA-ul, SIS-ul: „Amuș noi o să-ți arătăm 10 din 10”. Tot normal.   

Conform declarației de avere și interese personale, care reflectă situația din 2021, Vadim Hîncu este cel bogat dintre pretorii Capitalei. Acesta are venituri și bunuri în sumă totală de peste două milioane de lei. În 2019 și-a cumpărat un BMW X5, care valorează 500 de mii de lei, echivalentul a 24 de mii de euro.      

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Nu e de lux. E o mașină de șapte ani, o mașină de teren. Totul s-a primit foarte comic. Toată viața spuneam că nu vreau să am BMW și spuneam că nu vreau să am mașină de teren. Mi-a făcut o ofertă bună, tocmai am vândut mașina mea precedentă și am procurat această mașină.  

Iar în 2020, a declarat că și-a cumpărat un apartament de 109 metri pătrați, într-un bloc nou, pentru care a scos din buzunar 60 de mii de euro.  

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Am vândut, aveam un apartament. Primul apartament era cu living și o cameră și, deja, apartamentul acesta este living și două camere. Eu până acum plătesc pentru primul apartament pe care l-am vândut, plătesc două credite ipotecare lunar, fiindcă am luat un credit pe 20 de ani și unul pe 10 ani.

Tot din declarația de avere aflăm că Vadim Hîncu are o motocicletă care costă cinci mii de euro. De asemenea, el mai deține în proprietate un teren pentru construcții în satul Colonița, de unde se vede o panoramă frumoasă a Chișinăului. 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Acest teren era proprietatea socrului meu. Probabil e o investiție care ulterior o voi putea vinde mai scump, peste 10-15-20 de ani. La moment nu are sens nici de vândut, nici nu am posibilitate să construiesc ceva acolo.   

Reporter: Nu aveți planuri? 

VADIM HÎNCU, pretor al sectorului Centru, Chișinău: Planuri am, bani n-am.  

****

Sinilga Școlnic conduce Pretura Ciocana din august 2018. În acești patru ani și jumătate, de când se află la cârma instituției, a intrat în gura presei, fiind vizată într-un scandal de corupție. Mai exact, în 2020, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal, acuzând-o că, împreună cu doi polițiști, a organizat o schemă de extorcare de bani de la agenți economici, care activau în sectorul Ciocana, peste care este șefă. Sumele pretinse variau între cinci și zece mii de lei. 

Fragment interceptari, CNA, 2021

Polițist: Îl jupim oleacă mai tare? Cu o mie, două de lei mai mult. Înțelegi? Tu ai dus discuţii cu dânșii.

Sinilga Școlnic: Nu eu!  

Școlnic a fost reținută pentru 72 de ore în martie 2021, însă dosarul penal a fost, în scurt timp, închis pentru că „fapta nu întrunea elementele infracțiunii”, apoi redeschis 10 luni mai târziu de oamenii legii. În prezent, cazul se află pe rol la Judecătoria Chișinău, timp în care Școlinic a reușit să-și păstreze fotoliul de la Pretură. 

Până a ajunge în fruntea instituției, Școlnic a activat, mai bine de 22 ani, tot la Pretura Ciocana. A fost, pe rând: specialistă, șefă de secție, secretară și pretoră interimară. Cu alte cuvinte, a lucrat toată viața la stat. Potrivit ultimei declarații de avere, funcționara are venituri și bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei, fiind, astfel, al doilea cel mai bogat pretor de Chișinău. Casa în care locuiește se află în orașul Cricova, aflat la circa 15 km de Capitală. Are peste 150 de metri pătrați, este cu două niveluri, iar pe fațadă vedem zugrăvită litera „A”. Locuința impunătoare este amplasată pe un teren de șase ari. Alături, familia Școlnic, mai deține un teren pentru construcții cu aceeași suprafață, pe care sunt plantați mai mulți pomi fructiferi. În timp ce filmam casa funcționarei, l-am surprins ieșind afară pe soțul ei, Artur Școlnic. Acesta s-a arătat vădit supărat că îi filmăm proprietatea. 

ARTUR ȘCOLNIC, soțul Sinilgei Școlnic: Nu vreți să-mi spuneți și mie ce faceți? 

Reporter: Dumneavoastră sunteți soțul doamnei Sinilga Școlnic? 

ARTUR ȘCOLNIC, soțul Sinilgei Școlnic: Păi, în așa mod se vine și se filmează? Se intră în oficiu, se cheamă, se invită, se discută deschis, dacă vreți, dar nu așa potlogărește. Vă spun cum este. Eu nu știu cum să vă numesc altfel. 

Ulterior, bărbatul a urcat într-o mașină Hyundai Accent, care valorează 190 de mii de lei, după cum este indicat în declarația de avere a funcționarei, și a plecat. Am telefonat la Pretura Ciocana pentru a stabili un interviu cu Sinilga Școlnic. La numărul de telefon din anticameră ni s-a spus să lăsăm un număr de contact, iar pretora va reveni cu un apel. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, așa că am mers direct la Pretură.

MARIA CALANCEA, angajată a Preturii sectorului Ciocana, Chișinău: Dumneaei e la Primăria Municipiului Chișinău și mai departe nu știu ori se duce în teren cu lucrul, ori poate se întoarce.

Reporter: Am vrea un interviu la cameră, cum este posibil să stabilim cu dumneaei?

MARIA CALANCEA, angajată a Preturii sectorului Ciocana, Chișinău: Nu pot să spun eu pentru dumneaei, nu știu. La moment pur și simplu nu-i.

Am lăsat, din nou, datele noastre de contact, dar pretora așa și nu a mai revenit cu un apel. Am telefonat repetat, dar nu am găsit-o la telefon. 

****

Diana Guba se află la cârma Preturii sectorului Botanica din octombrie 2020. Biroul funcționarei este unul spațios. În loc de clasicul calculator staționar, are un laptop, dar și două televizoare. Pe unul spune că îl folosește pe post de monitor atunci când prezintă diferite proiecte, în ședințele de lucru cu colegii, iar pe celălalt susține că nu l-a conectat vreodată. 

Reporter: Ați făcut modificări de când ați venit în acest birou? 

DIANA GUBA, pretoră a sectorului Botanica, Chișinău: Nimic. Nu. Biroul acesta a fost reparat vreo zece ani în urmă, foarte demult. Nu am făcut nimic și nici nu am atins nimic, să zicem așa. M-ați întrebat de televizor, eu și am uitat că el stă acolo, nu-l observ.  

Înainte de a deveni pretoră, Diana Guba a lucrat, timp de 14 ani, la Agenția Servicii Publice. Iar începând cu luna ianuarie 2020, pe parcursul unui an și trei luni, a fost consiliera primarului Chișinăului, Ion Ceban, pe domeniul IT și monitorizarea preturilor. Guba este și membră a partidului condus de Ion Ceban. 

DIANA GUBA, pretoră a sectorului Botanica, Chișinău: Eu sunt membră a Partidului Mișcarea Alternativă Națională. Chiar singură, nu că mi-au propus, eu am fost cu inițiativa, fiindcă, cunoscând trei ani de zile echipa aceasta, chiar mă mândresc că fac parte din ea.

Guba se clasează pe locul trei, în topul celor mai bogați pretori de Chișinău, dacă pornim de la premisa că toți și-au completat declarațiile de avere și interese cu maximă acuratețe. Funcționara a indicat venituri și bunuri în valoare de aproape un milion de lei. În mai 2022, a vândut un apartament de 71 de metri pătrați și s-a mutat, împreună cu familia, în altul – de 86 de metri pătrați, cumpărat în baza unui credit ipotecar. Locuința se află în acest bloc nou din Chișinău. În aceeași clădire și-a cumpărat și un loc de parcare, asta deși nu a declarat nicio mașină în proprietate și nici în folosință. 

Reporter: Mașină nu aveți, utilizați mașina de serviciu? 

DIANA GUBA, pretoră a sectorului Botanica, Chișinău: În cazul când sunt la serviciu, da. Dar la noi așa-i regula bine expusă, mașina iese din garaj, mergem în sectorul Botanica unde avem nevoie și seara este încuiată în garaj.  

Soțul Dianei Guba, Alexandru, face afaceri. Acesta deține compania Paradis Media, pe care tot el o administrează. În 2021 a ridica de la firmă un salariu de doar 50 de mii de lei și dividente de 150 de mii de lei. 

DIANA GUBA, pretoră a sectorului Botanica, Chișinău: Este o firmă care se ocupă de tipografie, are undeva vreo 10-15 ani de activitate. Este un business mic. A început ca un hobby, hai să zicem așa, și mie mi-a plăcut. Atunci era în vogă că se tipărea, acum îi mai mult digitalizarea, cam mai puțin.  

Reporter: Cât de integră vă considerați?

DIANA GUBA, pretoră a sectorului Botanica, Chișinău: Nu am nimic. Pe parcursul a trei ani, sincer să vă spun, niciodată nu am fost chemată la Procuratură, la Poliție sau la CNA, sau într-un dosar, sau măcar ca membru sau ca martor. Nu avem așa ceva. Ne străduim să lucrăm transparent.   

****

Vasile Moroi este pretor al sectorului Buiucani din mai 2022. Până să ajungă într-o funcție de demnitate publică, a fost angajat, mai mulți ani, la alte două preturi: Botanica și Centru, dar și la Întreprinderea de Stat Moldtelecom. Deși muncește de 12 ani, în declarația de avere și interese personale bate vântul. Nu a indicat nicio locuință sau altă avere, declarând doar venitul anual al familiei sale, de 345 de mii de lei, în 2021. În realitate, funcționarul locuiește în această casă cu două niveluri, vizibil spațioasă, care se află pe un teren de peste patru ari din centrul Chișinăului. În acte, casa de 229 de metri pătrați aparține socrilor pretorului. Într-o dimineață am surprins-o ieșind din curte pe soția acestuia, Tatiana Moroi.

Reporter: Aici locuiește domnul Vasile Moroi?

TATIANA MOROI, soția lui Vasile Moroi: Eu nu ofer interviuri.

Am vrut să aflăm ce are de spus la acest subiect pretorul și să explice de ce nu a indicat în declarația de avere locul său de trai, așa cum spune buchia legii. Așa că l-am sunat la numărul de telefon de serviciu.

VASILE MOROI, pretor al sectorului Buiucani, Chișinău: Eu consider că e mai normal, mai ok, să vii, mai întâi, să vorbești cu omul și, apoi, du-te și filmează din spațiul public cât dorești. Dacă ați fost mai întâi și ați filmat, și după asta luați interviu, dați-mi [întrebările] în scris și eu o să vă dau răspuns la tot, inclusiv și despre averea mea.

Un răspuns la întrebările trimise în scris nu am primit. Am mers, totuși, într-o după-amiază la Pretura Buiucani pentru a discuta cu Vasile Moroi și ai oferi dreptul la replică, dar nu l-am găsit la birou.   

****

Vlad Melnic este pretor al sectorului Rîșcani din noiembrie 2019. El, la fel, nu a declarat vreo locuință, nici în proprietate, nici în chirie sau abitație. A raportat la Autoritatea Națională de Integritate doar venituri de peste 200 de mii de lei și un împrumut de 20 de mii de euro, fiind, cel puțin, pe hârtie, cel mai sărac dintre pretori, deși deține cote-părți în două companii – una înregistrată la Cluj-Napoca, România, alta – într-un apartament din Chișinău. De asemenea, funcționarul este și administratorul afacerii din Moldova, fapt interzis de lege. În declarația de avere explică că nu deține cvorum pentru a face modificări, cu alte cuvinte nu poate să renunțe la această funcție, care este incompatibilă cu cea de demnitate publică. Am mers la adresa firmei, să vedem pe cine găsim acolo. Am sunat la ușă, ne-a deschis mama funcționarului. 

Reporter: Cine este proprietarul acestui apartament? 

Mama lui Vlad Melnic: Eu. 

Reporter: Cum vă zice dumneavoastră?

Mama lui Vlad Melnic: Am dat eu permisiunea să faceți filmări? Eu așa informații nu dau.

Am fost pentru mai multe detalii la Pretura Rîșcani, unde am rugat secretara pretorului să-l anunțe că vrem să discutăm cu el. La scurt timp, aceasta a ieșit pe hol și ne-a spus că funcționarul, deși se află pe loc, nu vrea să discute cu noi. 

,Secretara Preturii Rîșcani: Îmi cer scuze dar dumnealui nu este disponibil să vă dea interviu sau să stea la discuții. Dumnealui este pe loc, are o ședință online și nu poate să vă dea interviu. 

Reporter: Noi putem să așteptăm, dacă dumnealui ar putea cinci minute să ne ofere după aceasta. 

Secretara Preturii Rîșcani: V-am dat răspuns deja.   

Nu am renunțat și l-am sunat tot atunci, direct din holul instituției, în speranța că vom reuși să-l convingem să iasă în fața presei. Funcționarul a fost de neclintit.

Reporter: Domnul Melnic, noi suntem la Pretură. Puteți să ieșiți, vă rog, să ne răspundeți la două întrebări?   

VLAD MELNIC, pretor al sectorului Rîșcani, Chișinău: Eu cu cine hotărăsc, cu acela discut. Eu nu sunt obligat să discut cu dumneavoastră.

Reporter: Domnule Melnic, de ce nu ați indicat în declarația de avere unde locuiți?

VLAD MELNIC, pretor al sectorului Rîșcani, Chișinău: Îmi dați întrebările în scris și eu vă răspund în scris. Vă zic o zi frumoasă. 

Deși i-am transmis întrebările în scris, așa cum a cerut, până la publicarea acestui subiect pretorul nu a răspuns.

****

Au sau nu ceva de ascuns funcționarii care evită să iasă în fața presei și cât de sinceri sunt atunci când își depun declarațiile de avere și interese personale trebuie să ne spună Autoritatea Națională de Integritate și procurorii. Până atunci, stați aproape pentru alte anchete și reportaje CU SENS.

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.