Circa 260 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19 au ajuns deșeu,în ciuda eforturilor imense de a aduce serul salvator și în țara noastră. Vorbim de vaccinuri care fie au expirat, fie nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor. La aproape doi ani de când s-a dat startul campaniei de vaccinare, rata de imunizare abia de a atins cifra de 32 la sută. Asta, deși am avut suficient ser pentru a vaccina cu două doze mai mult de jumătate din populație. În timp ce autoritățile din Sănătate ne dau asigurări că pierderile de vaccin sunt o normalitate, altceva arată un audit al Curții de Conturi. Mai multe detalii, în ancheta ce urmează.  

IRINA ROGACIOV, auditoră, Curtea de Conturi: Auditul a constatat înregistrarea administrării a circa 7 mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat, ceea ce creează suspiciuni privind utilizarea lor. Până pe 15 noiembrie [2021] au fost trecute la pierderi, în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii de doze de vaccinuri, în valoare de 1,6 milioane de lei.

Asta arăta un audit al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2021. Irina Rogaciov a făcut parte din echipa de auditori care a constatat neregulile. 

IRINA ROGACIOV, auditoră, Curtea de Conturi: Din informațiile totale despre vaccinare, auditul a analizat practic 31% care au fost introduse în registrul vaccinării. La momentul efectuării auditului în țara noastră – 75% din dozele disponibile de vaccin au intrat cu titlu gratuit, alte 25% au fost procurate din fondurile bugetului de stat, fondurile de urgență ale Guvernului, fondurile de asistență obligatorie medicală în medicină. Toate în valoare de 188,3 milioane de lei.

Peste doar câteva luni, mai exact, în martie 2022, Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că un lot cu peste 96 de mii de doze de vaccin Moderna, donate de guvernul francez, a fost nimicit, deoarece i-a trecut termenul de valabilitate. Alte loturi de Moderna, dar și Pfizer au expirat în luna mai anul trecut. 

Angajații Centrului de vaccinare din satul Costești, raionul Ialoveni, ne explică cum distrug vaccinurile expirate.  

IRINA MEREACRE, asistentă superioară, Centrul de Sănătate Costești, Ialoveni: Aici sunt deșeurile periculoase, deșeurile care prezintă pericol infecțios. Se golesc de vaccin și le punem în soluție. La un litru de apă punem o pastilă, 3% de clor și le afundăm sticluțele în soluția asta. Le ținem timp de o oră, vărsăm soluția, le împachetăm în săculețe galbene și le dăm la deșeuri. Pe urmă, domnii vin și le iau, și le distrug.

Potrivit asistentei superioare a Centrului, până în primăvara anului 2022, de exemplu, au aruncat circa 200 de doze de vaccin.

IRINA MEREACRE, asistentă superioară, Centrul de Sănătate Costești, Ialoveni: Anume dozele de Moderna și Moderna era cea mai scumpă, păcat… Dacă să fi fost din start Modena, când erau foarte mulți când s-a început vaccinarea, foarte mulți doritori au vrut anume Pfizer, Moderna. Dar atunci, din păcate, a fost numai AstraZeneca. Lumea a mai pierdut interesul, au mai căzut restricțiile și asta e. Lumea încă îi suspicioasă față de vaccin. Citesc foarte multe informații de pe Internet, Facebook, toate site-urile și e foarte greu de convins lumea.  

ELENA BIVOL, asistentă medicală, Centrul de Sănătate Costești, Ialoveni: Ar fi de dorit ca populația să fie mai responsabilă și să se adreseze la medici, la specialiști. Banii publici se risipesc în vânt pentru că populația nu este sensibilizată și informată probabil destul.

La fel se procedează și în satul Horești din Ialoveni.

LILIANA ZGÎRCU, angajată a Centrului de Sănătate Horești, Ialoveni: A expirat termenul pe 26, luna a 5-a, 2022. Ne-au rămas șapte flacoane, 98 de doze. Am pus în acest vas 100 ml de apă, am pus trei pastile, din toate flacoanele am extras serul într-o seringă și l-am introdus aici. Le-am ținut 12 ore.

Reporter: Unde le aruncați? 

LILIANA ZGÎRCU, angajată a Centrului de Sănătate Horești, Ialoveni: În canalizare.

Dar și la Băcioi, o suburbie a municipiului Chișinău. 

ADRIANA MIHALACHE, șefă interimară, Centrul de Sănătate Băcioi, Chișinău: Am avut 200 de doze de vaccin, 20 de flacoane de Moderna. Conform protocolului, au fost nimicite. Este o modalitate întreagă pentru nimicire prin care trece vaccinul pentru a fi distrus.  

Prin sat, părerile despre vaccin sunt împărțite. În timp ce unii localnici s-au imunizat, inclusiv cu doza booster, alții spun că le este frică să-și introducă serul.

„Ne-am vaccinat de două ori. A treia încă nu am făcut-o.”

„M-am vaccinat pentru că încă sunt tânără, am abia 92 de ani. De trei ori m-am vaccinat. Dacă doctorul a spus atunci trebuie să faci.”

„A intrat frica în mine și nu pot și gata. Vaccinul este  bun pentru oameni sănătoși, dar eu am și diabet zaharat și tensiune. Mi-e îmi trebuie doar oleacă și gata.”

„Nu zic că nu este, dar nu este chiar până într-atât că trebuie de vaccinat.”

Primul lot de vaccin a ajuns la noi în țară în luna februarie 2021. De atunci și până spre sfârșitul anului trecut, sistemul de sănătate a avut la dispoziție aproape trei milioane de doze. Mai puțin de o treime, adică peste 800 de mii de doze de vaccin, au fost cumpărate din bani publici, iar restul au fost donate de alte state, inclusiv prin platforma COVAX.

4 martie 2021:
PETER MICHALKO, fost ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova: Republica Moldova este prima țară din Europa unde ajung vaccinul anti-COVID-19 prin platforma COVAX. Aceste 14.400 de vaccinuri sunt o expresie de solidaritate și vor fi utilizate pentru a proteja medici și personal medical din prima linie. 

7 decembrie 2021:
MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: Din prima clipă când am aflat că vaccinul a apărut în lume am început să bat la toate ușile pentru a-l aduce și în Republica Moldova. Am fost auziți și am fost ajutați 

În ciuda eforturilor autorităților și ale partenerilor de dezvoltare de a aduce vaccinul în țară, datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că, până în octombrie 2022, de exemplu, numărul dozelor expirate și a celor pierdute, deoarece nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor, este de circa 260 de mii. Asta înseamnă aproape 9 la sută din toate vaccinurile fie cumpărate, fie primite gratuit. Cea mai mare rată a dozelor pierdute, de tocmai 55%, este în cazul vaccinului Moderna. 

VEACESLAV GUȚU, medic epidemiolog, ANSP: Vina nu o poartă nimeni, din considerentul că pierderile de vaccin se încadrează în recomandările date, inclusiv de instituțiile internaționale. Acest proces este reglementat. Noi din start am prevăzut faptul că există riscul ca anumite doze de vaccin să fie pierdute, inclusiv deoarece vaccinul anti-Covid-19, în comparație cu vaccinurile care sunt în programul de imunizări, au un termen scurt de valabilitate.

Centrele de vaccinare primesc serul Moderna în flacoane a câte 10 – 14 doze. Odată deschis, acesta trebuie utilizat în următoarele ore. În caz contrar, vaccinul ajunge deșeu.

VEACESLAV GUȚU, medic epidemiolog, ANSP: Flaconul este valabil șase ore, adică este imposibil să-l deschizi și să vaccinezi peste trei zice tot din acel flacon, nu se admite. Deci este un proces destul de bine reglementat, astfel că lucrătorul medical este obligat ca în ziua aceea să adune 14 persoane să se vaccineze. Dacă nu sunt 14 persoane, noi am spus, este procesul reglementat ca în jur de 20% măcar, adică 20% este permis ca să fie trecut la pierdere. Adică în cazul în care nu este numărul maximal de persoane.

De la sfârșitul lunii iunie 2022, o parte din serurile expirate nu au mai fost aruncate. Este vorba de un lot de vaccinuri Pfizer. Printr-o dispoziție, semnată de Secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, care face referire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, acest vaccin, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate, mai poate fi utilizat timp de trei luni. Este valabil doar pentru flacoanele care nu au fost deschise și care au fost păstrate la o temperatură de -90 și -60 de grade.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: În primul rând Ministerul Sănătății nu are nicio atribuție pentru a prelungi de sine stătător termenul unui vaccin. Aceste vaccinuri, de fapt, Pfizer – termenul lor a fost prelungit de către producător. Ei au trimis o scrisoare de confirmare că vaccinurile cu seria cutare și cutare, care expiră pe data de cutare și cutare, se prelungește cu trei luni.  

Decizia nu a fost trecută, însă, cu vedere de opoziția parlamentară, care a cerut audierea ministrei Sănătății la acest subiect.

28 iulie 2022:
INGA SIBOVA, deputată BCS: Cu părere de rău, tot mai multe semnale vin din partea oamenilor, cadrelor medicale că Ministerul Sănătății a dat indicații de prelungire a termenului de valabilitate pentru vaccinurile expirate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită audierea doamnei Ala Nemerenco, ministra Sănătății. 

Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Constatările Curții de Conturi au ajuns pe masa procurorilor, care ne-au spus că nu au găsit „fapte ce ar impune declanșarea unor investigații sub aspect penal”. Totodată, auditorii au venit cu un șir de recomandăripentru a îmbunătăți procesul de imunizare, pe care responsabilii din Sănătate trebuie să le pună în aplicare până la sfârșitul lunii iunie 2023.

ALA NEMERENCO, ministra Sănătății: Nu totul a depins de Ministerul Sănătății, dar de multe alte entități. Nu este vorba doar despre Republica Moldova. Pandemia a fost un eveniment global și s-au întâlnit cu foarte multe probleme țări mai bogate decât noi, cu sisteme de sănătate mult mai bogate, mai dezvoltate. Per general, pot spune că, desigur cu foarte multe deficiențe la diferite capitole, ne-am descurcat. Țara s-a descurcat.

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.