Ce este contrabanda și cât de răspândită este aceasta în Republica Moldova?
VALERIA VASILIȚA, ofițeră de investigații, Direcția investigații speciale, IGPF: Contrabanda reprezintă o activitate ilegală de introducere sau scoatere de pe teritoriul Republicii Moldova, atât prin locurile stabilite pentru control vamal sau prin alte locuri decât cele stabilite, dar și prin ascunderea sau tăinuirea bunurilor materiale în locuri special pregătite sau adaptate în acest sens.
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic, IDIS „Viitorul”: Cea mai brutală formă de contrabandă este contrabanda cu marfă nedeclarată. A doua formă mai onorabilă de contrabandă este atunci când dumneavoastră aduceți marfa, dar nu-i declarați valoarea reală. Respectiv, în țară vine marfă, spre exemplu, de 100.000 de lei, iar dumneavoastră declarați la vamă – 50.000 de lei. Și ultima formă e când dumneavostră aduceți mărfuri interzise, evident ilegal, droguri.
Prin urmare, bunurile de contrabandă sunt introduse sau scoase din țară prin două căi: fie prin punctele de trecere ale frontierei de stat, fie prin zona verde, adică restul teritoriului de-a lungul hotarului dintre două țări. Totuși, cine sunt contrabandiștii?
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic, IDIS „Viitorul”: I-aș împărți în două grupe. Prima – sunt oamenii săraci care, cu mica contrabandă, încearcă să supraviețuiască. Și doi – sunt marii corupți, marii oameni care au scheme mari de corupție, unde implică autoritățile statului: Vama, Poliția de Frontieră, Serviciile Speciale. Deci, e o structură, să zicem așa, o caracatiță. Haideți să vă spun că acela care exportă țigările cu tirul sau care face importuri cu valoare nedeclarată, el nu poate să o facă fără ca să fie implicate autoritățile statului.
E nevoie de control și multă supraveghere la frontieră pentru a combate contrabanda. Iar când vorbim de teritorii care nu sunt controlate de autoritățile constituționale, cum este regiunea transnistreană, fenomenul ia și mai mare amploare, atenționează experții, inclusiv din cauza nivelului înalt de corupție.
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic, IDIS „Viitorul”: Să nu uităm că stânga Nistrului este un teritoriu necontrolat și noi, în mod normal, între stânga Nistrului și dreapta Nistrului nu avem vamă. Avem puncte vamale, da, deci cum ar fi puncte vamale interne. Dacă dumneavoastră mergeți pe partea stângă a Nistrului, în zonele controlate de noi, cum ar fi în raionul Dubăsari, când veniți încoace veți vedea că este vamă care poate să te oprească, să te verifice. Deci, foarte multă marfă poate veni de acolo. Un alt factor este corupția.
Potrivit Codului Penal, dacă nu declari mărfurile vameșilor te poți alege cu o amendă începând cu 125.000 de lei sau trei ani de închisoare. În cazul infracțiunilor mai grave, de exemplu, ești prins cu droguri sau arme, atunci amenda poate ajunge până la 600.000 de lei sau zece ani de închisoare. Cu toate acestea, fenomenul este greu de combătut.
VALERIA VASILIȚA, ofițeră de investigații, Direcția investigații speciale, IGPF: Lupta cu acest fenomen este în strictă interdependență cu noile tendințe, atât tehnice pentru că ofițerii de investigație sunt puși în situația să fie cu un pas înaintea tendințelor de dezvoltare a contrabandiștilor, ca să poată identifica și investiga cazurile de contrabandă. Cu siguranță, toate instituțiile de drept trebuie să aibă un aport la acest fenomen, dar primordial cele două instituții: Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră care se fac responsabili de investigarea și contracararea acestui fenomen, atât în punctele de trecere ale frontierei de stat, cât și pe frontiera verde.
VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic, IDIS „Viitorul”: Dacă ar fi comerțul nostru extern cu Uniunea Europeană, practic, contrabanda s-ar reduce drastic, dar atât timp cât noi avem comerț cu țări cu economie, ca și la noi, bolnavă, să eviți contrabanda, să eviți valorile neadevărate în vamă, este foarte greu.
Fii un cetățean responsabil și sesizează organele de drept despre posibile cazuri de contrabandă.
Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.
Comentarii: 0