Igor Dodon operează cu falsuri atunci când vorbește despre intenția Moldovei de a se retrage din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Acesta susține că denunțarea unor acorduri cu CSI va lovi foarte dur asupra economiei moldovenești. Asta în timp ce pe piața CSI exportăm doar 5% din produsele agroalimentare.

IGOR DODON, secretarul executiv al PSRM: Ieșirea din CSI sau oprirea unor acorduri din cadrul CSI va lovi foarte dur asupra economiei moldovenești. 

FALS: Va lovi foarte dur asupra asupra economiei moldovenești.

IGOR DODON, secretarul executiv al PSRM: Noi, deja, avem probleme mari cu produsele noastre agroalimentare, de exemplu, zeci de mii de tone de legume și fructe și sute de mii de tone de mere nu pot fi exportate. Orientarea doar spre Vest va duce la crearea unei „republici bananiere”, economia căreia va fi în totalitate dependentă de granturile și creditele partenerilor noștri din Vest. 

FALS: Va duce la crearea unei „republici bananiere”.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: Ieșirea din CSI nu înseamnă că noi murim. Deci, în mod normal, uniunea aceasta CSI, vrem – suntem membri, vrem – nu suntem membri. Asta nu înseamnă că nu vom avea comerț cu ei. Polonia nu este membru a CSI-ului, dar cu succes vinde mere în CSI, în special, în Federația Rusă. Vindea, acum cu toate interdicțiile care se întâmplă. Dar este o piață politizată, a fost, este și va fi politizată. 

IGOR DODON, secretarul executiv al PSRM: Vreau să-i întreb pe cei de la guvernare: „Ei au calculat efectul economic de la ieșirea Moldovei din CSI? Ce vor face zecile de mii de gospodării țărănești, sutele de mii de angajați în sectorul agricol, produsele cărora ca piață de desfacere, în proporție de 70-80%, este piața din țările CSI?”. 

Datele oficiale arată că, în 2022, doar ponderea exportului total de mere pe piața CSI a fost de 71,5%.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: Vorbim despre cei care se ocupă de agricultură, trebuie să înțelegem că, de-a lungul anilor, anume din motivul că relația a fost extrem de politizată, dar extrem de politizată, s-a redus până la 5% din valoarea totală a exporturilor Republicii Moldova spre această piață. Deci, dintr-o 100%, vorbim despre 5%. Este infim de puțin. Și lucrul acesta, atenție, nu că au fost introduse interdicții din partea Republicii Moldova. Noi nu am făcut absolut nimic ca să-i împiedicăm pe agricultorii din Moldova, dar acesta este rezultatul embargourilor, fără număr deja, că nici nu mai ținem minte câte au fost în total: că împotriva vinurilor, că împotriva fructelor. Din acest considerent, politizarea excesivă a dus la reorientarea naturală a comercianților spre alte piețe. 

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: Relațiile economice ale Moldovei cu CSI-ul au fost cât de cât până în ‘98, după aceasta criza din Federația Rusă, că Rusia era motorul de bază. Din ‘98 ne-a redus puternic comerțul cu Federația Rusă. Doi – a fost conflictul, pe care l-am avut noi cu Federația Rusă, din 2006, atunci când noi am spus că dorim să devenim membri ai Uniunii Europene. În 2005 noi prima dată am formulat-o. Rusia ne-a pedepsit cu interdicția exporturilor de vinuri. Apoi, a urmat Acordul de Asociere din 2013 și interdicțiile din 2014. Și războiul din Ucraina. Deci, am avut patru lovituri așa puternice. În general, dacă să ne luăm după cifre, noi putem să spunem gata, uitați de CSI. 5% asta e nimic. Noi, deja, în CSI nu suntem. 

Pe 15 mai 2023, speakerul Igor Grosu a anunțat inițierea procedurii de retragere a Moldovei din CSI.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Retragerea Republicii Moldova din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași. Este un proces care durează. 

Procedura de retragere presupune anularea a circa 400 de acorduri.

RUSLAN BOLBOCEAN, secretar de stat, Ministerul de Externe: Noi examinăm minuțios toate acordurile, încheiate în cadrul CSI de către Republica Moldova și încercăm să nu fie aduse niciun prejudiciu cetățenilor Republicii Moldova sau statului Republicii Moldova. În caz, dacă unele sectoare nu au acoperire pe bilaterală, noi suntem atenți și nu purcedem la denunțarea acestor acorduri. În caz, dacă vedem că este necesar de a modifica, noi putem să propunem partenerilor noștri și acorduri bilaterale. Dar, repet, deocamdată suntem la etapa de examinare. 

CSI a fost creată în decembrie 1991 de 11 țări care au fost parte a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.