În 2013, mai mulți studenți de la o universitate din Bălți au denunțat un profesor universitar și decan pentru că le cerea mită în schimbul unor note mai mari. Mai mult, acesta ar fi recurs și la gesturi de hărțuire sexuală. Deși au trecut zece ani de atunci, nu există, deocamdată, o finalitate pe acest caz. Dosarul încă se află pe rol în instanța de judecată. În lipsa unei decizii de condamnare definitivă, profesorul și-a continuat nestingherit cariera didactică și științifică. Mai multe detalii despre acest caz, aflați din următoarea investigație.  

Valeriu Capcelea este doctor habilitat în filosofie, iar din 2019 deține funcția de șef al Secției Nord al Academiei de Științe a Moldovei. Biroul lui se află în unul dintre blocurile Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, instituție la care Capcelea a fost, timp de 14 de ani, conferențiar universitar. Aproape un an a deținut și funcția de decan al Facultății Psihologie și Asistență Socială. În anul de studii 2013-2014, însă, nu-l mai regăsim printre profesorii de la Bălți. Asta, deoarece pe numele lui a fost pornit un dosar penal, fiind bănuit de corupere pasivă și hărțuire sexuală.

Reporter: Cum pledați dumneavoastră?

VALERIU CAPCELEA, doctor habilitat în filosofie, șef al Secției Nord a AȘM: Nevinovat.

Reporter: Care este poziția dumneavoastră pe acest caz? Care este poziția dumneavoastră referitor la acest dosar?

VALERIU CAPCELEA, doctor habilitat în filosofie, șef al Secției Nord a AȘM: Poziția e că a trecut zece ani, unsprezece. Așa că dați-mi pace! 

11 iunie 2013. Studenții anului I de la Facultatea de Economie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți își așteaptă notele la examenul la filosofie lângă biroul profesorului Valeriu Capcelea care, la acel moment, avea vârsta de 60 de ani. Printre studenți, Mihaela.

MIHAELA, fostă studentă: Am avut examen la dumnealui și era procedura în felul următor: astăzi examen, a doua zi ne punea să venim să obținem rezultatele, să ne spună notele. Și intra câte o persoană în biroul dumnealui. El era singur acolo. Ne așezam la masă. Dumnealui îți spunea, din start, că n-ai trecut examenul, ești la restanță și, în felul următor, vroia bani. Și eu atunci i-am spus că nu am bani și dumnealui a spus: „Hai, hai, caută prin buzunare, poate găsești acolo ceva!”. Și s-a așezat în banca unde eu eram așezată, lângă mine. A început să mă pipăie pe picioare, pe sâni pe… Și de la asta și s-a început. Eu am început a plânge, m-am speriat. Am început să-i spun: „Vă rog frumos, dați-vă de lângă mine! Examenul îmi puneți? Dacă nu, eu am nevoie să plec”.

A doua zi, Mihaela  a mers la poliție și a depus plângere pe numele lui Capcelea, acuzându-l de hărțuire sexuală și că a pretins bani în schimbul promovării examenului. Ulterior, alți 18 studenți au mărturisit oamenilor legii că i-au dat profesorului mită între 100 și 300 de lei. Am reușit să vorbim cu două colege de-ale Mihaelei, care ne-au răspuns la mesajele trimise prin intermediul unei rețele sociale.

Veronica: „Cred că multe informații nu vă pot oferi. A trecut, totuși, o perioadă mai îndelungată de atunci”.

Irina: „Totul se va termina și toți vor face așa ca de acest caz să uite. Eu, sincer, nu mai vreau să aud de acest caz și sunt dezamăgită în sistemul nostru de justiție”.

Urmărirea penală a durat aproximativ patru luni, dosarul fiind trimis în judecată în octombrie 2013. Însă, prima decizie pe acest caz a fost emisă abia pe 19 decembrie 2022, adică tocmai peste nouă ani. În consecință, chiar dacă Capcelea a fost găsit vinovat de hărțuire sexuală de prima instanță, acesta a fost eliberat de pedeapsa penală, pentru că a trecut termenul de prescripție. A primit, totuși, cinci ani de închisoare și amendă în sumă totală de 20 de mii de lei pentru corupere pasivă, însă, executarea pedepsei a fost suspendată pe un termen de doi ani de probă. Totodată, instanța a mai stabilit că profesorul poate să ocupe anumite funcții publice. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bălți care insistă ca profesorul să-și ispășească pedeapsa de cinci ani de închisoare și să fie privat de dreptul de a desfășura activitate didactică timp de cinci ani. În același timp, și avocatul lui Capcelea a contestat decizia, solicitând să fie pronunțată o sentință de achitare. De ce pentru pronunțarea unei decizii pe acest caz, în prima instanță, a fost nevoie de tocmai nouă ani? Am mers la Procuratura de circumscripție Bălți, unde mai multe detalii pe acest caz ne-a oferit procurora-șefă, Tatiana Ioniță.

TATIANA IONIȚĂ, procuroră-șefă, Procuratura de circumscripție, Bălți: Dosarul, în primă instanță, a fost tergiversat mult, deoarece el are câteva episoade de luare de mită de la studenți. Respectiv, studenții după ce au absolvit facultatea s-au împrăștiat peste hotare, și-au schimbat locul de trai și, respectiv, nu puteau să fie aduse așa-zisele părți vătămate în instanța de judecată. Din cauza aceasta s-a tergiversat. Și acum la Curtea de Apel eu consider că nu se tergiversează, deoarece dânsul este bolnav în spital. Asta este un motiv temeinic. 

Reporter: Dar astăzi l-am văzut la filiala Bălți a Academiei de Științe. Adică, dumnealui nu era internat, era la birou.

TATIANA IONIȚĂ, procuroră-șefă, Procuratura de circumscripție, Bălți: Posibil astăzi, dar la momentul când a avut loc examinarea am înțeles că era bolnav și se afla în spital. Acum da, poate a ieșit din spital. 

Reporter: Să ne spuneți despre pedeapsa pe care o cere procurorul. Pedeapsă mai dură pentru ce?

TATIANA IONIȚĂ, procuroră-șefă, Procuratura de circumscripție, Bălți: Pentru acțiuni de corupție.

Reporter: Dar cazul de hărțuire sexuală? 

TATIANA IONIȚĂ, procuroră-șefă, Procuratura de circumscripție, Bălți: Pe acela nu o să fie tras la răspundere, deoarece a intervenit prescripția. În opinia mea, nu este vina noastră. 

Următoarea ședință la Curtea de Apel este programată pentru 16 ianuarie 2024. Până la pronunțarea unei decizii definitive, Capcelea se prezumă a fi nevinovat. Respectiv, în toți acești ani, acesta și-a continuat cariera științifică. În 2020, Valeriu Capcelea a lansat, la Academia de Științe, volumul „Filosofia socială: curs universitar”. La eveniment, apare alături de ambasadori, cercetători științifici, profesori, inclusiv membrii prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, printre care Ion Tighineanu și Victor Moraru.

În 2022, Capcelea și-a lansat alte două cărți. În fotografiile făcute la evenimentul de lansare a celor două volume, Capcelea apare alături de conducerea Academiei de Științe, prim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, reprezentanți ai mai multor universități din țară, inclusiv primul prorector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Lidia Pădureac, care în octombrie 2022 i-a oferit „Diplomă de excelență” „în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea prodigioasă științifică, didactică și academică”. Am mers la conducerea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți pentru a afla dacă Capcelea mai ține cursuri studenților și dacă cazul a afectat imaginea instituției. Am discutat cu Natalia Gașițoi, rectora universității.

NATALIA GAȘIȚOI, rectoră, Universitatea de stat „Alecu Russo”, Bălți: Eu am intrat în funcţia de prorector, în general, în conducerea universităţii, în anul 2016, în a doua jumătate, aproape. Idee nu am ce să vă spun. Şi, la moment, dacă să discutăm, noi cu domnul Capcelea nu avem nicio legătură. Nu este angajatul nostru, nu are ore, nici prin cumul.

Nici fostul rector, Gheorghe Popa, care a deținut această funcție pe când Capcelea era decanul Facultății Psihologie și Asistență socială nu ne-a oferit mai multe detalii, acesta refuzând să răspundă la întrebări.

GHEORGHE POPA, fost rector al Universității de Stat „Alecu Russo”, Bălți: La revedere. Nu mai ofer nimănui niciun interviu.

Reporter: De ce?

GHEORGHE POPA, fost rector al Universității de Stat „Alecu Russo”, Bălți: Pentru că aşa presa se comportă cu mine. 

Reporter: Ne puteţi spune cum a afectat imaginea universităţii acest caz?

GHEORGHE POPA, fost rector al Universității de Stat „Alecu Russo”, Bălți: Nu vă pot spune nimic, nimic ceva concret.

De fapt, Valeriu Capcelea a continuat să se afle printre studenți, însă la alte universități din țară, inclusiv private. Până în decembrie 2022, a fost conferențiar la Facultatea relații internaționale de la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Într-un răspuns în scris, rectorul USEM, Iurie Sedlețchi, susține că Capcelea nu mai este angajatul USEM de la sfârșitul anului trecut, iar „privind problemele de integritate ale respectivei persoane, conducerea USEM nu a fost informată de instituțiile abilitate sau personal de către dl Capcelea Valeriu.” Mai mult decât atât, Capcelea a făcut carieră și în cadrul Academiei de Științe, fiind numit în 2019 șef al Secției Nord al Academiei de Științe a Moldovei. Am solicitat un interviu la acest subiect cu un reprezentant al conducerii Academie de Științe a Moldovei. A fost delegat vicepreședintele instituției, Victor Moraru.

VICTOR MORARU, vicepreședinte, Academia de Științe a Moldovei: Eu, de exemplu, prima dată am auzit de la dumneavoastră despre acest lucru. Posibil să fi fost, nu știu, nu pot să vă răspund la această întrebare. Dar bănuiesc că numirea domnului Capcelea în această funcție a fost precedată de o documentare a celor care au hotărât acest lucru. 

Reporter: Pentru Academia de Științe a Moldovei contează faptul că un angajat este vizat într-un dosar penal?

VICTOR MORARU, vicepreședinte, Academia de Științe a Moldovei: Sigur că contează, dar eu personal nu am fost informat despre aceste lucruri, așa că nu pot să spun că afectează Academia, nu s-a discutat despre aceste lucruri. Noi avem și un Consiliu de Etică care ar putea într-un fel să discute dacă există această problemă. Desigur, dacă este așa dosar despre care spuneți dumneavoastră, atunci sigur că e o chestie unică, care merită să fie luată în seamă și trebuie să ne documentăm, să ne informăm. 

Autoritățile nu au o statistică a cazurilor de hărțuire sexuală și corupție în universități. Din datele Centrului Național Anticorupție, aflăm că, în perioada 2013-2022, doar circa 180 de cazuri de infracțiuni de corupție în domeniul educației au fost documentate. De regulă, numărul condamnărilor este și mai mic.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.