Circa 11 000 de euro – aceasta ar fi mita destinată unui magistrat de la Judecătoria Soroca pentru a emite o sentință mai blândă într-un un caz de circulație ilegală a drogurilor, pusă la cale de un grup criminal organizat. Banii i-ar fi fost transmiși prin intermediul soției acestuia, care, la rândul ei, este angajata Consiliului Raional Soroca. Doi dintre participanții în schema de dare de mită, fiind nemulțumiți de sentința magistratului, au depus denunțuri în acest sens. Respectiv, acum, soția judecătorului riscă pedeapsă penală pentru trafic de influență. În schimb, judecătorul nu deține niciun statut în acest dosar și nici nu este anchetat pentru luare de mită. Cine este magistratul vizat, dar și alte detalii despre acest caz, aflați în anchetă.
Noiembrie 2023, Judecătoria Bălți. Magistrații examinează un caz de corupție. Pe banca acuzaților – Alina Mîțu, șefa Serviciului Arhivă din cadrul Consiliului raional Soroca. Potrivit procurorilor anticorupție, în ianuarie 2021, femeia ar fi făcut trafic de influență. Mai exact, ar fi pretins și, respectiv, ar fi primit, ilegal, circa 11 000 de euro. În schimbul banilor, soțul ei, judecătorul Ghenadie Mîțu, care activează la Judecătoria Soroca, ar fi urmat să emită o sentință favorabilă într-un caz de circulație ilegală a drogurilor.
Iată cum s-ar fi întâmplat totul. În iulie 2019, un bărbat pe nume Calin Furdui, membru al unui grup criminal organizat, specializat în comercializarea de hașiș pe teritoriul raionului Soroca, dar și în localitățile din apropiere, este reținut de oamenii legii. În cadrul grupării, bărbatul avea rolul de a dobândi, din surse necunoscute procurorilor, substanțe narcotice, pe care le repartiza, ulterior, celorlalți membri pentru a fi puse în vânzare.
Peste aproape șase luni de la reținere, în decembrie 2019, dosarul de trafic de droguri ajunge în instanță și este repartizat pentru examinare judecătorului Ghenadie Mîțu. Ulterior, mama învinuitului, Aliona Furdui, care se afla în Grecia, revine în țară și apelează la cumătra fiului său, Liudmila Celac, care lucra la în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei a Consiliului Raional Soroca, ca să-i facă cunoștință cu soția judecătorului, Alina Mîțu. Toate trei s-ar fi întâlnit de mai multe ori în orașul Soroca, inclusiv în biroul soției judecătorului, din cadrul Serviciului Arhivă a Consiliului Raional Soroca. Așa s-ar fi pus la cale schema de dare de mită. Conform actului de învinuire, în ianuarie 2021, Aliona Furdui ar fi transmis, cu ajutorul fiicei sale, Mihaela Furdui, în două tranșe, suma de 11 050 de euro Liudmilei Celac. Aceasta își oprește 50 de euro, iar restul, 11 000 de euro, i-ar fi dat Alinei Mîțu. Peste trei luni, la mijlocul lui aprilie 2021, judecătorul Ghenadie Mîțu emite sentința și îl condamnă pe Calin Furdui la patru ani și opt luni de închisoare. Decizia instanței nu a fost pe placul rudelor, care în decembrie 2021 au scris două denunțuri, care ajung pe masa procurorilor anticorupție. Aceștia pornesc o cauză penală pe numele Liudmilei Celac și Alinei Mîțu, pentru trafic de influență. Liudmila Celac și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată. Cazul Liudmilei Celac a ajuns până la Curtea de Apel, aceasta fiind condamnată. În schimb, dosarul în care este vizată soția judecătorului, Alina Mîțu, se află încă pe rol în prima instanță, după ce ședința a fost amânată de mai multe ori.
Reporter: Doamna Mîțu, dumneavoastră sunteți acuzată de trafic de influență. Vă recunoașteți vina?
Reporter: Care este poziția dumneavoastră pe acest caz?
Reporter: Ce urma soțul dumneavoastră, judecătorul Ghenadie Mâțu, să ofere în schimbul acestor bani? O sentință mai blândă? Povestiți-ne cum s-a întâmplat totul?
Reporter: Cum ați făcut cunoștință cu Aliona Furdui? Dar cu Ludmila Celac?
Nici avocata Alinei Mîțu nu a vrut să ne ofere un comentariu la acest subiect.
ADRIANA EȘANU, avocata Alinei Mîțu: Nu vă supărați, nu am împuternicirea clientului pentru a comunica cu presa. Îmi cer scuze.
Reporter: Dumneaei își recunoaște vina?
ADRIANA EȘANU, avocata Alinei Mîțu: Nu am împuterniciri de la client să comunic cu presa. Îmi cer scuze.
La Judecătoria Bălți, l-am întâlnit și pe acuzatorul de stat din cadrul Procuraturii Anticorupție, Dorin Burlacu, care, la fel, a fost scump la vorbe.
Reporter: De ce este învinuită Alina Mâțu și ce probe aveți?
DORIN BURLACU, procuror, Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord: Eu vă propun să luați legătura cu serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție și toată informația e la dumnealor.
Reporter: De ce a fost disjunsă cauza Alinei Mâțu într-o procedură separată de cea a Ludmilei Celac?
Precizăm că, până la publicarea acestui subiect, nu a fost pronunțată o sentință pe marginea învinuirii aduse Alinei Mîțu. Prin urmare, până la emiterea unei decizii definitive și irevocabile, aceasta se prezumă a fi nevinovată. În schimb, Liudmila Celac, cea care ar fi transmis suma de circa 11 000 de euro soției judecătorului, și-a recunoscut vina în instanță și a fost condamnată de Judecătoria Bălți la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Femeia a atacat decizia la Curtea de Apel Bălți, care pe 22 martie 2023 o eliberează din arest, aplicându-i pentru aceeași faptă de corupție o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 125 000 de lei.
Reporter: Dumneavoastră ați transmis suma de 11 000 de euro?
LIUDMILA CELAC, fostă angajată a DASPF, Consiliul Raional Soroca: Nu, nu, nu. Am transmis un pachet. Eu nu știam ce era în el și gata. Eu nu știu. Doamna aceea care mi-au dat mie, mi-a dat așa pachet, dar eu nu știu, n-am văzut. M-au presat să zic că era o… Cum se cheamă? Corupția. M-au presat să zic că erau bani. Eu nu am văzut. Doamna care mi-a dat mie n-are document. Și eu document nu i-am dat că am luat bani. Gata.
Reporter: În instanță dumneavoastră v-ați recunoscut vina.
LIUDMILA CELAC, fostă angajată a DASPF, Consiliul Raional Soroca: Că am dus un plic și gata. Că am dus un pachet eu am recunoscut vina. Eu am recunoscut că am dus un pachet și gata.
Reporter: De unde vă cunoașteți cu…
LIUDMILA CELAC, fostă angajată a DASPF, Consiliul Raional Soroca: Nu mă întreabă nimeni ce am tras eu cât am stat închisă patru luni de zile. Nu a venit nimeni să mă întrebe. Dar acum de ce veniți? Acum ce rost are deja?
Am vrut să discutăm la acest subiect și cu Calin Furdui, care își ispășește pedeapsa pentru trafic de droguri în unul dintre penitenciarele din Moldova. Potrivit unui răspuns din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, acesta a refuzat să ne ofere un interviu. Nu am reușit să luăm legătura nici cu mama acestuia, Aliona Furdui, care a făcut denunțul împotriva Liudmilei Celac și Alinei Mîțu, deoarece se află în Grecia. În schimb, la telefon, am găsit-o pe fiica acesteia, care a depus un denunț similar.
MIHAELA FURDUI, sora lui Calin Furdui: Eu nu pot să vă ofer acum niciun fel de informații, din păcate, din cauză că judecata este încă în vigoare, procesul nu este închis și eu nu vă pot da nicio informație.
Reporter: În denunț ați menționat că dumneavoastră ați transmis banii.
MIHAELA FURDUI, sora lui Calin Furdui: Eu sunt doar simplu martor. Eu nu sunt persoana care a dat banii și gata. Toate informațiile pe care am oferit-o, am oferit-o doar la judecată. Și asta e tot. Alte detalii eu nu pot să vă deschid acum parantezele.
Am mers pentru o reacția la Judecătoria Soroca unde activează soțul Alinei Mîțu, magistratul Ghenadie Mîțu.
Reporter: Realizăm un subiect despre cazul în care soția dumneavoastră, Alina Mițu, este învinuită de trafic de influență. Ar fi luat circa 11 000 de euro ca să emiteți o sentință mai blândă.
GHENADIE MÎȚU, magistrat, Judecătoria Soroca: Asta e întrebarea? Am înțeles, la revedere.
Reporter: Cum comentați acest caz?
GHENADIE MÎȚU, magistrat, Judecătoria Soroca: Nu comentez prostologiile cuiva. La revedere. Nu comentez.
Reporter: Ce s-a întâmplat cu banii, cu cei 11 000 de euro?
GHENADIE MÎȚU, magistrat, Judecătoria Soroca: Nu au fost luați 11 000 de euro.
Ghenadie Mîțu este magistrat în cadrul Judecătoriei Soroca din decembrie 2003 și până în prezent, adică de peste 20 de ani. Soția acestuia, Alina Mîțu, este din anul 2017 șefa Serviciul Arhivă din cadrul Consiliului raional Soroca.
Anterior, timp de aproape zece ani, Alina Mîțu a fost specialistă principală în problemele Adopției, Tutelei și Curatelei din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Soroca. Cu alte cuvinte, cel puțin în ultimii 15 ani, lucrează în sectorul bugetar. Prin urmare, soții Mîțu au trăit, în mare parte, din salariile de la stat. Magistratul a avut, din 2012 și până în prezent, un venit lunar între 5 mii și 25 de mii de lei, iar soția acestuia între 3 mii și 10 mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2023, familia Mîțu deține două apartamente de 75 de metri pătrați fiecare, trei garaje și alte două averi imobiliare, dar și un autoturism Land Rover cumpărat în 2021 cu 8 600 de euro. În 2022, magistratul a intrat și în vizorul Autorității Naționale de Integritate pentru că nu ar fi declarat trei imobile. Mîțu a explicat că este vorba despre un garaj, o odaie de la subsol și coridorul subsolului. Cu toate acestea, inspectorii de integritate nu au constatat atunci vreo abatere de la norma legală.
Am întrebat Procuratura Anticorupție de ce judecătorul Ghenadie Mîțu nu este anchetat penal pentru luare de mită și nu deține niciun statut în dosarul de corupție în care este vizată soția lui. Am fost informați că nu s-au acumulat suficiente probe care ar demonstra comiterea infracțiunii de către magistrat.
Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED.
Comentarii: 0