În multe școli din Moldova încă se mai practică colectarea banilor de la părinți pentru diferite ocazii, cum ar fi „Ziua profesorului” și alte sărbători, dar și pentru hârtie igienică, detergenți sau rechizite. Practica dată este atât de înrădăcinată, încât puțini înțeleg că dreptul la educație gratuită, garantată de stat, nu trebuie condiționată. Oficial, aceste colectări sunt benevole, dar mulți părinți se simt obligați s-o facă pentru binele copilului lor, deși nu sunt de acord cu astfel de practici.Mai mult, în unele instituții de învățământ de stat, înmatricularea copiilor se face doar după ce părintele își ia angajamentul să achite o taxă de studii. Este și cazul Liceului Teoretic „Academia copiilor” din Chișinău unde părinților li se spune din prima zi în care vor să-și înmatriculeze copilul că, pentru a fi acceptați, trebuie să achita o taxă care, pentru clasele primare, depășește suma de 10 000 de lei pe an. Astfel, se adună în jur de 5 milioane de lei anual, care ajung pe conturile unei Asociații Obștești. Din acești bani, anterior, au fost achitate ajutoare materiale directoarei școlii și altor angajați. De exemplu, în cazul directoarei, suma ajutorului se ridică la 380 000 de lei.

DANIELA (prenume schimbat), părinte: Nouă ni s-a spus: „În cazul în care doriți să fie înmatriculat copilul, dumneavoastră veți achita un contract pentru studierea limbii engleze”. Vorbim de o instituție publică, de stat, unde nu ar trebui să achităm nimic, dar, iată așa, s-au găsit modalități de a mai sustrage niște surse financiare de la părinți. 

Femeia din imagine este Daniela, mama unui elev care își face studiile la Liceul Teoretic „Academia Copiilor” din Chișinău. A acceptat să vorbească doar dacă îi protejăm identitatea ca să nu aibă de suferit copilul ei.  

DANIELA (prenume schimbat), părinte: Am înmatriculat copilul în această instituție anume pentru acest fapt, că este engleza și, doi la mână, pentru că mi s-a promis că niciodată nu vor fi colectate, solicitate alte surse financiare. 

După ce câțiva ani la rând a achitat o taxă de studii pentru programul educațional de alternativă „School of Tomorrow”, în traducere „Școala Zilei de Mâine”, Daniela a refuzat să mai achite vreun ban, fiind nemulțumită de calitatea studiilor și că se adună și alți bani de la părinți.

DANIELA (prenume schimbat), părinte: Exact în prima lună de studii o mămică a venit pe intern, pe grup, cu solicitarea de colectare pentru ziua profesorului, cum se face la noi în Republica Moldova. Părinții mai adună bani, fiindcă se vine cu solicitarea de a aduna. Vă zic, se adună, respectiv, bani la început de an pentru toate sărbătorile din an. Se adună bani pentru a procura produsele igienice pentru copii: hârtie, mai știu eu, tot felul de produse igienice, toate care sunt necesare în baie, în veceu. Eu nu cunosc care este rezultatul acestor cursuri la alți copii, căci copii sunt diferiți, unii iau mai ușor acest lucru, unii nu. Copilul meu nu prea știe engleza. Deci, iese că am achitat acești bani fără a avea un rezultat dorit.  

Banii adunați de la părinți sub forma unor taxe de studii ajung pe conturile Asociației Obștești „Învățământul”, membrii căreia sunt, în mare parte, părinții elevilor Liceului „Academia Copiilor”. Sediul asociației este chiar în incinta instituției de învățământ. Am reușit să aflăm că în perioada 2017 și până în 2022 sumele colectate de la părinți variau între 5 000 și 12 800 de lei pe an. Cel mai mult achitau, și continuă s-o facă, părinții claselor primare, cel mai puțin – părinții elevilor de-a XII-a. Beneficiază de reduceri copii profesorilor sau cei cu diplome. În această școală studiază în jur de 650 de copii. Un calcul simplu arată că taxa medie în perioada anilor 2017-2022 ar fi fost de circa 9 000 de lei, respectiv suma totală primită de la părinți pentru un an academic ar depăși cifra de 5 milioane de lei anual. 

Am discutat și cu alți părinți, pe care i-am întâlnit în fața liceului, pentru a vede în ce măsură știu cum sunt cheltuiți banii pe care îi achită anual.

„Aceasta a fost și scopul nostru, de a-l da pe copilul nostru la o instituție unde nu se colectează bani, unde totul este transparent. Noi aveam un contract, da. – Și ce prevede acest contract? – Nu știu, servicii școlare. Trebuie să mă uit. Chiar nu mi-am dat interesul.”

„Este o asociație de părinți în care se discută diferite probleme, dar nicio taxă nu am achitat.”

„Conform contractului 10 000 lei anual. – Dar pentru ce sunt cheltuiți acești bani? – Cheltuielile ceea ce țin de învățământ, pentru cărți, pentru mai multe.”

Deși Codul de etică al cadrului didactic, aprobat de Ministerul Educației în 2015, interzice „primirea sau solicitarea de la părinți sau asociații părintești (sau orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și a altor avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii), indiferent de destinația declarată a acestora”, profesorii Liceului „Academia Copiilor”, unii dintre ei, au acceptat bani de la asociația părinților. Într-o înregistrare audio, publicată parțial, în august 2019, pe pagina asociației „Părinți solidari”, despre care nu știm unde și în ce an a fost făcută, o profesoară de la acest liceu se arată indignată de faptul că directoarea instituție, Nina Horjan, a primit sume mai mari decât cadrele didactice implicate în programul educațional de alternativă „School of Tomorrow”. 

Înregistrare audio de pe site-ul Parinti.md:

Nina Horjan: Dragi colegi, nu doar Horjan are salariu de la Asociație, dar și alți colegi din administrație. A fost decizia părinților.  

Profesoară: Asta nu a fost decizia tuturor părinților, au fost puși în fața faptului împlinit. 8 500 [de lei] în fiecare lună, cu ce sunteți mai bună decât un simplu profesor? […] Ce faceți, mai exact, dumneavoastră de primiți 8 500 [de lei]? 

Nina Horjan: Să întrebăm părinții și eu consider că am meritat, comparativ cu dumneavoastră care în acest liceu lucrați, câți ani? 

Mai multe detalii despre suma primită de Nina Horjan de la asociația de părinți aflăm dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate, din 27 februarie 2023, în care este menționat că în perioada anilor 2017-2020 „nu au fost declarate mijloace financiare în mărime de 380 000 lei primite de Nina Horjan de la Asociația Obștească „Învățământul” sub formă de ajutor material”. Despre ce ajutor material este vorba, mai exact? Am vrut s-o întrebăm pe directoarea liceului. Aceasta a venit la muncă la volanul unei mașini pe care a parcat-o în curtea liceului.

Reporter: Dumneavoastră ați primit remunerări de la asociație?

NINA HORJAN, directoarea LT ,,Academia Copiilor”: Nu, absolut. În afară de salariul meu și ca profesor de română. Asta-i tot.

Reporter: Dar ajutoare financiare?

NINA HORJAN, directoarea LT ,,Academia Copiilor”: Nimic, absolut. Deci și toate zvonurile astea sunt niște zvonuri care nu corespund adevărului.

Reporter: Într-un act de constatarea al ANI aflăm că în perioada 2017-2020 ați primit de la Asociația ,,Învățământul” ajutor material în sumă de 380 000 de mii de lei.

NINA HORJAN, directoarea LT ,,Academia Copiilor”: Dânșii au hotărât să-mi facă un ajutor, deci ca la om, nu ca la director. Și ajutoare materiale au primit o perioadă și colegii mei, nu numai eu, dar asta a fost foarte demult.

Asociația de părinți a fost creată în 1998 și este administrată, în ultimii șapte ani, de Inna Alovațkaia, mama unui copil care a absolvit Liceul „Academia copiilor”. Deși asociația își are oficiul în clădirea liceului, nu am fost invitați înăuntru, din motiv că am putea perturba procesul educațional.

INNA ALOVAȚKAIA, administratoarea AO „Învățământul”: Atunci a fost o situație mai specială. Decedase ambii părinți ai doamnei director și părinții au hotărât să-i oferim un mic ajutor. Așa se întâmplă oriunde. Până la urmă suntem oameni.

Reporter: Dar celorlalți angajați ai liceului, pentru ce li se oferea acel ajutor material?

INNA ALOVAȚKAIA, administratoarea AO „Învățământul”: La moment, nu pot să vă spun. Putea să fie pentru orice, poate cineva dintre profesori a participat la un concurs cu copiii noștri și a obținut locuri și prin acest fel părinții au vrut să spună un mulțumesc. Asta a fost foarte mulți ani în urmă. Nu pot să țin minte toate chestiile astea. Au fost astfel de ajutoare, dar ele au fost făcute absolut conform legislație. 

În 2020, liceul condus de Nina Horjan a intrat sub lupa auditorilor Curții de Conturi care au stabilit că „programul alternativ de studii „School of tomorrow” nu a fost aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, iar taxa de studii pentru acest program este neregulamentar stabilită”. În urma auditului, autoritățile municipale au sancționat-o pe Horjan și au emis un ordin prin care au interzis acumularea de bani. Și procurorii au pornit un proces penal, însă în ianuarie 2021 l-au clasat. Pe de altă parte, abia la sfârșitul anului 2020, Liceul a primit aprobarea din partea Ministerului pentru Curriculum opțional la limba engleză „School of tomorrow”, unul dintre autorii documentului fiind Nina Horjan.

ALA REVENCO, directoarea executivă a AO „Părinți Solidari”: Este un caz foarte strigător la cer. Un caz care încalcă toate normele etice care există în sistemul educațional. În primul rând, fiindcă el afectează dreptul la educație al copiilor. Într-o instituție de stat copilul trebuie să aibă acces necondiționat. Și într-al doilea rând, pentru faptul că managementul acestei instituții, foarte conștient, cu bună știință, a creat o sursă de venit personal pentru ei. Și acest fapt trebuie să menționăm că este strict interzis de Codul Educației și de Codul de Etica al Cadrului Didactic.  

Ala Revenco este președinta asociației „Părinți solidari” organizație care monitorizează domeniul educației, în special felul cum este respectat dreptul la învățământ a copiilor. Asociația a sesizat în luna august Ministerul Educației despre pretinsele încălcări admise de directoarea liceului, anexând la sesizare și actul de constatare al ANI. Ministerul a redirecționat sesizarea către Direcția generală educație, tineret și sport din cadrul Consiliului Municipal Chișinău în subordinea căreia se află liceul.

ALA REVENCO, directoarea executivă a AO „Părinți Solidari”: Direcția din municipiul Chișinău ne-a răspuns că au expirat termenele de prescripție și nu poate să-i facă nimic.

Am contactat Direcția responsabilă de educație a municipiului Chișinău, dar și Ministerul Educației și Cercetării pentru un interviu la acest subiect. A acceptat să vorbească cu noi doar persoana delegată din cadrul Ministerului. 

RODICA BRAGUȚA, șefa Direcției Juridice și Resurse Umane, Ministerul Educației și Cercetării: Noi nu verificăm asociațiile, pentru că ele sunt organizații non-guvernamentale. Pe noi ne interesează corectitudinea activității instituției de învățământ, care trebuie și este obligată prin lege să coopereze corect cu sectorul asociativ. Fiecare școală și-a stabilit într-un fel propriile reguli referitoare la: periodicitatea, frecvența, mărimea contribuțiilor, felul în care se colectează acești bani. Într-un fel, în timp, acest fenomen s-a înrădăcinat, cu părere de rău, destul de mult și el se manifestă diferit în diferite instituții. Ceea ce pot eu să zic la sigur, nu putem să avem bani colectați forțat. Nu putem să avem bani cheltuiți netransparent. Nu putem să avem bani care dublează banii bugetari. Nu putem să avem implicarea copiilor în colectări de bani. Sunt niște reguli care țin de etică profesională, sunt niște reguli care instituția de învățământ este obligată să le respecte. 

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.