Am analizat rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală de formațiunile politice care și-au lansat candidații în cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023 și vă spunem cât costă un fotoliu de primar, raportând bugetele electorale la numărul de primării câștigate. Am făcut calculele pornind de la premisa că partidele au direcționat cam jumătate din bugetele electorale pentru a-și promova primarii, iar cealaltă jumătate pentru a-și promova consilierii. Așa am ajuns la concluzia că în timp ce unele partide au cheltuit doar câteva mii de lei pentru un mandat câștigat de primar de sat, oraș sau municipiu, altele au fost nevoite să scoată din buzunarul electoral și câteva sute de mii de lei. În total, cele 23 de partide ai căror candidați s–au ales cu funcții de primari, dar și consilieri locali au pus la bătaie circa 31 de milioane de lei, bani adunați din cotizații, alocații de la stat și donații, dar și surse financiare sau bunuri proprii. Mai multe detalii, aflați din ancheta ce urmează.

Miza lui Ion Ceban, liderul formațiunii Mișcarea Alternativă Națională (MAN), pentru scrutinul electoral din 5 noiembrie 2023 a fost, indiscutabil, un nou mandat pentru funcția de primar general al Capitalei. Nu în zadar, MAN a cheltuit, în mare parte, bugetul său electoral de circa 3 milioane de lei pentru a promova doar 13 candidați la funcțiile de primari, toți înscriși în cursa pentru Chișinău și suburbiile lui. Respectiv, important pentru acest partid a fost să obțină și cât mai multe mandate de consilieri locali. Pentru a-și face campanie, partidul a luat un credit fără dobândă de la stat în valoare de 50 mii de lei, iar restul banilor au fost adunați din donații de la persoane fizice și juridice. MAN a reușit să câștige primăria Capitalei, dar și din alte trei suburbii ale Chișinăului: orașele Cricova și Vatra, și satul Colonița, cheltuind, astfel, pentru un fotoliu de primar aproximativ 370 de mii lei. Prin urmare, Mișcarea Alternativă Națională e cap de listă în topul formațiunilor cu cele mai scumpe fotolii de aleși locali din acest scrutin. Totodată, un calcul simplu arată că un vot a costat partidul, în medie, 11 lei. De menționat, însă, că majoritatea formațiunilor politice care s-au ales cu primari în urma acestui scrutin, inclusiv partidul de guvernământ, au cheltuit cele mai mari sume pentru campania candidaților care au concurat la Chișinău.

NATALIA IXARI, membră a Biroului național al MAN: Toate rapoartele financiare sunt conform legii, depuse public la CEC. Pe marginea acestor rapoarte, care au fost depuse de către partidul MAN, nu au fost obiecții. Fiecare partid în campanie electorală are un buget, pe care îl cheltuie în funcție de necesitățile pe care le are un partid. Așa se întâmplă la toate partidele în toate campaniile electorale.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, fondat de foștii comuniști Marc Tkaciuk și Iurie Muntean, a reușit la aceste alegeri locale să-și înscrie candidați în majoritatea localităților din Republica Moldova. Cei mai mulți bani i-a cheltuit pentru a-și promova candidații din municipiile: Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul și Orhei. Cu toate acestea, a reușit să obțină voturile câștigătoare doar într-o singură localitate – în satul Elizavetovca din raionul Dondușeni. Respectiv, acest fotoliu a costat formațiunea peste 111 mii lei, clasându-se, astfel, pe locul doi, după Mișcarea Alternativă Națională. Iar pentru un vot care i-a adus victoria, Congresului Civic a cheltuit 825 de lei, acesta fiind și cel mai scump vot din acest scrutin. 

Formațiunea politică Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi, fostul primar al municipiului Bălți, a cheltuit în campania electorală pentru alegerile locale aproximativ 2,7 milioane de lei și s-a ales cu 17 edili, dintre care cinci au ajuns primari de municipii și centre raionale, mai exact la: Bălți, Rîșcani, Drochia, Glodeni și Cantemir. Prin urmare, un primar a costat formațiunea circa 79 de mii de lei, clasându-se pe locul trei în topul partidelor cu cele mai scumpe fotolii câștigate în urma scrutinului din toamnă. Totodată, un vot a costat partidul, în medie, 41 lei. Două milioane de lei din bugetul electoral al formațiunii reprezintă alocații de la stat, iar cealaltă parte a fost adunată, în mare parte, sub formă de donații de la persoane fizice și juridice.

Partidul Național Liberal, condus de ex-primarul de Chișinău și fost ministru în mai multe Guverne – Mihail Severovan, a reușit să obțină două fotolii de primar: unul în satul Tănătari din raionul Căușeni și altul în satul Stolniceni din raionul Hîncești, având la dispoziție un buget electoral de 310 mii de lei. Iar Partidul „Renaștere”, conectat la politicianul fugar, Ilan Șor, a învins în 27 de localități, printre care două sate din Autonomia Găgăuză: Congaz și Cazaclia, dar și în Naslavcea din raionul Ocnița, și în satul Palanca din raionul Ștefan Vodă. Bugetul formațiunii a fost de 2,5 milioane de lei. Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condus de Igor Munteanu, ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA și fost deputat din partea blocului ACUM, a câștigat fotoliul de primar în orașul Durlești, dar și în alte nouă sate din țară, cu un buget total de 883 mii de lei. Partidul Schimbării în frunte cu avocatul Ștefan Gligor a obținut șapte primării, printre care și cea a orașului Rezina, cheltuind pentru promovarea candidaților săi 509 mii lei. Asta înseamnă că Partidul Național Liberal a cheltuit pentru un fotoliu de primar circa 77,6 mii de lei, „Renaștere” – 47 mii de lei, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare – 44 mii de lei, iar Partidul Schimbării – 36 mii de lei. Totodată, un vot le-a costat pe cele patru formațiuni politice între 42 și 182 de lei.

Reporter: Cât v-a costat fotoliul de primar?

VASILE BOLEA, deputat neafiliat, candidatul PR la funcția de primar al mun. Chișinău: Noi nu am calculat lucrurile date.

Reporter: Dar un vot al alegătorilor? 

VASILE BOLEA, deputat neafiliat, candidatul PR la funcția de primar al mun. Chișinău: Noi n-am calculat lucrurile date. Pentru noi orice vot e binevenit și noi nu calculăm în bani cât costă votul alegătorilor. Asta poate să o facă doar partidul de guvernare. Luând în considerare faptul că înainte de campanie și pe parcursul campaniei nouă ni s-au creat mai multe impedimente, inclusiv închiderea conturilor bancare și multe alte lucruri, per general, rezultatul este unul bun. 

În clasamentul celor mai scumpe fotolii de primar urmează Partidul Liberal, condus de fostul deputat și președinte interimar al țării, Mihai Ghimpu. Formațiunea s-a ales cu trei edili, câștigând în comuna Cruzești din municipiul Chișinău, satul Corjova din raionul Criuleni și comuna Morozeni din Orhei, iar un fotoliu de primar a costat partidul  circa 30 mii de lei. Voința Poporului condus de Ștefan Urîtu, ex-președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, a câștigat o singură primărie, pe cea din orașul Sîngera din municipiul Chișinău și a costat formațiunea peste 27,7 mii de lei. Aproximativ același preț pentru un fotoliu de primar a cheltuit și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), al cărei președinte este fostul deputat Dinu Plîngău. Platforma DA s-a ales cu 20 de primari, cu un buget de campanie de aproximativ 1,1 milioane de lei. O funcție i-a costat peste 27 de mii de lei. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), al cărui secretar executiv este fostul președinte al țării, Igor Dodon, a cheltuit aproximativ 6  milioane de lei în această campanie electorală, dintre care 3,4 milioane de lei constituie alocații de la stat, iar restul sumei – din donații de la simpatizanți. Formațiunea s-a ales cu 145 de primării câștigate în toată țara, fiind pe locul doi, după Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) care a obținut cele mai multe fotolii de primari la nivel național. Respectiv, un fotoliu de primar i-a costat peste 20 de mii de lei, iar un vot, în medie – 35 de lei. 

Cei mai mulți bani, peste 1,5 milioane de lei, socialiștii i-au cheltuit pentru promovarea celor 14 candidați la funcțiile de primari și consilieri în municipiul Chișinău, în frunte cu deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu. Formațiunea a reușit să câștige doar fotoliul de primar al orașul Vadul lui Vodă. Pe locul doi este municipiul Bălți, unde PSRM a cheltuit peste 620 de mii de lei, obținând fotoliul de primar al satului Sadovoe. Pentru candidații săi din raioanele Drochia, Soroca și Cantemir, PSRM-ul a alocat din bugetul de campanie între 144 și 160 de mii de lei. Cei mai puțini bani au fost cheltuiți, însă, în raioanele Cimișlia, Șoldănești și Nisporeni – peste 70 de mii de lei. Formațiunea a reușit să obțină funcții aproape în toate raioanele din țară, excepție fiind Hîncești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești. Cei mai mulți primari sunt în localitățile din raioanele Briceni și Soroca, 13 și, respectiv, 14 la număr. De fapt, formațiunea conduce detașat topul primarilor de orașe cu statut de municipiu și centre raionale, câștigând alegerile la Anenii Noi, Basarabeasca, Criuleni, Florești, Ocnița, Șoldănești și Vulcănești. 

VLAD BATRÎNCEA, membru PSRM, vicepreședinte al Parlamentului: Eu știu că ultima campanie electorală a fost, la socialiști, foarte modestă. Toți banii i-am declarat. A fost o campanie în care, practic, am câștigat în mai multe localități cu un ziar în mână și nu am avut careva finanțări ascunse sau finanțări nedeclarate. Evident că fiecare partid vrea rezultate mai bune. Evident că noi era aproape să câștigăm în mai multe localități, dar, din păcate, nu toți candidații noștri au reușit.  

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de fostul premier Vladimir Filat, are primari în 34 de localități pentru care a cheltuit în campania electorală 1,2 milioane de lei. Pentru un fotoliu de primar, PLDM-ul a cheltuit 18,7 mii de lei. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa a cărei președintă este Arina Spătaru, fostă deputată a blocului ACUM, s-a ales cu patru funcții: în satul Rădeni din raionul Călărași, în satele Izbiște și Slobozia-Dușca din raionul Criuleni și satul Cazangic din raionul Leova. Formațiunea politică a cheltuit pentru un fotoliu peste 17 mii de lei, respectiv un vot i-a costat 39 de lei. 

Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea în Legislativ și e condus de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, este formațiunea politică care a cheltuit cei mai mulți bani electorali pentru a-și promova candidații la funcțiiile de primari și consilieri în cadrul alegerilor locale din toamna anului 2023, mai exact, peste 9,4 milioane de lei. Din cei 702 de candidați la funcțiile de primari, care s-au înscris în cursă din partea formațiunii, o treime, adică 291 dintre ei, au obținut victorie. Astfel, PAS s-a ales cu cel mai mare număr de primării câștigate la nivel național. În medie, un fotoliu de primar PAS a costat formațiunea 16 mii de lei, clasându-se pe locul 14 în topul celor mai scumpe fotolii de edili locali. 

Cei mai mulți bani, o treime din bugetul de campanie, mai exact – 3,2 milioane de lei, PAS i-a cheltuit pentru candidații la funcțiile de primari și consilieri din municipiul Chișinău în frunte cu deputatul Lilian Carp, dar a reușit să câștige fotoliile de primari în doar cinci primării din suburbiile municipiului, pierzând capitala. Pe locul doi se află municipiul Ungheni. Campania electorală de aici a costat partidul 632 de mii de lei sau 7% din bugetul electoral și a obținut 14 fotolii de primari, nu și pe cel al orașului Ungheni. Pentru candidații săi din municipiile Orhei, Cahul și Hîncești, PAS a alocat din bugetul de campanie între 330 și 335 de mii de lei și a obținut, în schimb, între 11 și 13 primării. Cei mai puțini bani au fost cheltuiți, însă, în raioanele Basarabeasca, Dubăsari și Dondușeni – în jur de 210 mii lei. Regiunea în care partidul de guvernământ nu a cheltuit niciun leu pentru campania electorală și nu a avut niciun candidat este Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Dacă tragem linie, PAS a obținut primării în majoritatea raioanelor din țară, cu excepția Taracliei unde nu a câștigat vreun fotoliu de primar. Formațiunea politică nu a câștigat alegerile în niciun oraș municipal. În schimb, cinci orașe, centre raionale: Cimișlia, Nisporeni, Ialoveni, Călărași și Sîngerei vor fi conduse de primari PAS. Restul edililor sunt din sate și comune. 

Din cei 291 de primari PAS, unul este fost deputat. Este vorba despre Gheorghe Agheorghiesei care a renunțat la fotoliul de parlamentar în schimbul celui de edil în satul Vărzăreşti din raionul Nisporeni.

Pentru toți candidații PAS la nivel național și-au dat votul aproape 180 de mii de alegători sau aproximativ 29 la sută dintre persoanele a căror opțiune politică a fost validată. Astfel, un vot a costat PAS-ul, în medie, 27 de lei, fiind cu opt lei mai ieftin decât al PSRM-ului și de 31 de ori mai ieftin decât votul Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, care s-a dovedit a fi cel mai scump vot. Totodată, dacă comparăm cu Mișcarea Alternativă Națională, atunci votul partidului de guvernământ este de 2,5 ori mai scump. Aproape jumătate din cei 9,4 milioane de lei, cheltuite în campanie, sunt din alocații primite de la stat și din surse proprii ale partidului, iar altă jumătate – din donații colectate de la persoane fizice și juridice. 

MIHAIL POPȘOI, vicepreședinte PAS: Cheltuielile au fost acelea pe care ni le-am putut permite. Din păcate, nu am putut colecta mai multe fonduri pentru a avea o campanie mai amplă, cu mai multe spoturi publicitare, cu mai multe activități care costă bani. Unde avem mai multe voturi, acolo costul per vot, așa cum analizați dvs., este mai mic pentru că noi am oferit organizațiilor noastre un număr comparabil de resurse. Și acolo unde au fost rezultate mai bune, respectiv mai multe voturi cu aceleași resurse ca și în altă parte cost-beneficiu, dacă doriți. E o logică matematică elementară. 

Partidul Acțiune și Solidaritate își mai adaugă în palmares încă 19 primari independenți care au avut susținerea formațiunii în campanie electorală, dar pentru care nu au cheltuit niciun leu. 

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin deputat și fost președinte al țării, a obținut șapte fotolii de primari: în satul Grigorievca și Grădinița din raionul Căușeni, satul Popeștii de Jos din raionul Drochia, satul Prodănești din raionul Florești, comuna Lencăuți din raionul Ocnița, comuna Coșcodeni și satul Dobrogea Veche din raionul Sîngerei. Un fotoliu de primar a costat formațiunea circa 16 mii  de lei, iar votul unui alegător – 45 de lei. Următorul pe listă este Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu, care a câștigat  48 de primării, dintre care un singur centru raionul – Hîncești, iar restul edililor fiind din sate și comune. Asta înseamnă că Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, având un buget de 1,4 milioane de lei, a cheltuit pentru un fotoliu de primar – circa 15 mii de lei, iar pentru un vot – 31 de lei. Democrația Acasă, în frunte cu Vasile Costiuc, are doi primari, unul în satul Ruseștii Noi din raionul Ialoveni și altul în comuna Cosăuți din municipiul Soroca, iar fiecare a costat partidul aproximativ 13 mii de lei. Următoarea formațiune politică din clasament este Mișcarea Respect Moldova, la șefia căreia se află ex-deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc, care s-a ales cu 19 primari, jumătate fiind în localități din raionul Florești. Bugetul campaniei electorale a fost de aproape jumătate de milion de lei, ceea ce înseamnă că un fotoliu de primar a costat 13 mii de lei, iar un vot – 30 de lei. 

DIANA CARAMAN, deputată BCS, candidata PCRM la funcția de primar al mun. Chișinău: Desigur că noi am făcut o ședință, am făcut totalurile rezultatelor. Le considerăm nesatisfăcătoare. Cu toate acestea, menționăm că din 2019 observăm o creștere, o creștere care trebuie întărită prin lucru între campaniile electorale.

Partidul Verde Ecologist, al cărui președinte este Anatolie Prohnițchi, a avut în acest scrutin un buget de aproximativ 20 de mii de lei. Formațiunea a obținut un singur fotoliu de primar, pe cel al orașului Biruința din raionul Sîngerei. Astfel, un fotoliu de primar i-a costat 9 mii de lei, iar un vot – 20 de lei. Liga Orașelor și Comunelor, al cărui candidat la șefia capitalei, Mihail Bagas, prietenul politicianului fugar Ilan Șor, a fost reținut, fiind suspectat de spălare de bani și de pregătirea finanțării ilegale a partidelor politice, a câștigat 16 primării: trei – în centrele raionale Edineț, Ștefan Vodă și Leova, iar restul – în sate și comune. Astfel, un fotoliu de primar a costat formațiunea, în medie, 8 mii de lei, iar un vot doar 8 lei.  

Partidul Social Democrat European (PSDE), succesorul Partidului Democrat din Moldova condus în trecut de politicianul fugar, Vladimir Plahotniuc, a câștigat 103 primării în toată țara, clasându-se pe locul trei după numărul de fotolii obținute în urma scrutinului, după PAS și PSRM. Pentru asta a cheltuit peste 1,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un fotoliu de primar a costat, în medie, doar 7 mii de lei, adică de aproape trei ori mai puțin decât un fotoliu de primar socialist sau din partea partidului de guvernământ. Un vot i-a costat 16 lei, de două ori mai puțin decât un vot pentru candidații PAS sau ai PSRM. 

Cei mai mulți bani, 14 la sută din bugetul de campanie, formațiunea politică i-a cheltuit în municipiul Chișinău, unde nu a luat niciun fotoliu de primar. Peste 193 de mii de lei au fost cheltuiți în raionul Ungheni, unde șase candidați de la PSDE au devenit edili. Circa 147 de mii de lei a costat campania electorală din raionul Edineț, unde a câștigat cinci fotolii de primari. Pe locul patru este raionul Hîncești unde PSDE a câștigat șefia a tocmai 16 primării, deși a cheltuit pentru campania electorală puțin peste 112 mii de lei. Formațiunea politică nu a câștigat alegerile în niciun oraș municipal, centru raional sau oraș. Toți edilii lor sunt din sate și comune.

Jumătate din cei 1,4 milioane de lei cheltuiți în campanie sunt din alocații primite de la stat, iar altă jumătate – din donații colectate de la persoane fizice.

ION SULA, președintele PSDE: Vreau să menționez că Partidul Social Democrat European a avut un buget simbolic în cadrul acestor alegeri. Adevărul este că în acest scrutin am luat un număr mai puțin sau colegii noștri nu au fost reprezentați în orașele sau în municipiile din Republica Moldova.

Reporter: Sunt printre acești 103 primari foști edili PDM?

ION SULA, președintele PSDE: Sigur că da, pentru că Partidul Social Democrat European este succesorul de drept al Partidului Democrat din Republica Moldova. Majoritatea din ei sunt foști primari, colegii ai Partidului Social Democrat European. 

Partidul Democrat Modern din Moldova, condus de fostul membru al Partidului Democrat, Boris Foca, a investit tot bugetul său electoral de circa 200 de mii de lei în municipiul Cahul și a obținut 14 primării, cheltuind pentru un fotoliu peste 7 mii de lei, iar pentru un vot – aproximativ 18 lei. 

Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei, în frunte cu Alexandru Beschieru, care este conectat la Ilan Șor, a obținut trei edili și toți trei sunt din municipiul Orhei: satele Pohorniceni și Crihana, dar și orașul Orhei. La Orhei, fotoliul de primar îl ocupă Tatiana Cociu, jurnalistă de profesie, care, în ultimii ani, a lucrat la fostul Partid „ȘOR” și face parte din Comitetul executiv al Partidului „Șansă”. În rapoartele financiare depuse la CEC, Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei a indicat că a cheltuit 11 mii de lei în campania electorală. Astfel, fotoliul de primar, dar și votul acestei formațiuni sunt și cele mai ieftine – 1 800 de lei și, respectiv – 75 de bani. 

Restul fotoliilor, mai exact, 97 la număr, sunt câștigate de primari independenți care nu s-au afiliat politic cu niciun partid. Printre aceștia se regăsește Nina Costiuc, unul dintre cei mai longevivi primari din Republica Moldova, care a obținut al optulea mandat, cheltuind în această campanie doar 18 mii de lei. În cei 27 de ani, perioadă în care a condus localitatea Budești, Costiuc a schimbat mai multe partide politice. 

În campania electorală din 5 noiembrie 2023 au fost și candidați scoși din cursă printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, care a invocat pericolele la adresa securității naționale în contextul războiului hibrid din Republica Moldova. Este vorba despre 652 de candidați la funcțiile de primari și peste 9 000 de candidați la funcțiile de consilieri ai Partidului „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu și afiliat politicianului fugar, Ilan Șor. În cele cinci săptămâni de campanie, formațiunea a cheltuit peste 3,7 milioane de lei, 99% din această sumă provenind din donații.

Până în prezent, patru mandate de primari încă nu au fost validate de Comisia Electorală Centrală și instanțele de judecată. Mai exact, mandatul candidatului independent din comuna Calfa, raionul Anenii Noi și candidatului PDMM din satul Alexandru Ioan Cuza, municipiul Cahul, dar și a candidatului de la CUB în comuna Țibirica, raionul Călărași și mandatul candidatului PSRM al satului Nicoreni, raionul Drochia. Totodată, în comuna Bubuieci din municipiul Chișinău rezultatele alegerilor au fost declarate nule, respectiv pe 11 februarie va avea loc votarea repetată. Iar în satul Sagaidac din raionul Cimișlia și în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia vor avea loc alegeri parțiale pe 19 mai 2024.

Acest subiect a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Conținutul și opiniile exprimate în video aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.