Unii dintre noi sărbătoresc Crăciunul în baza calendarului gregorian sau pe stil nou, în timp ce alții – pe stil vechi, în baza calendarului iulian. Tu când sărbătorești Crăciunul? Pe 25 decembrie sau 7 ianuarie?
IOAN MOȘNEGUȚU, episcop de Soroca, Mitropolia Moldovei: Biserica decide când se celebrează această frumoasă sărbătoare creștină și nu statul. Biserica Ortodoxă din Moldova ține canonic, jurisdicțional, de Biserica Ortodoxă rusă, iar Biserica Ortodoxă rusă, Biserica Ierusalimului și cea a Serbiei, de asemenea, și sfintele mănăstiri de la Muntelui Athos prăznuiesc, țin calendarul iulian. La anul 1923 a avut loc un congres interortodox la Constantinopol, unde au participat reprezentanții tuturor bisericilor ortodoxe. Și la acel congres s-a decis corectarea calendarului. Însă, sinodul, congresul a recomandat ca fiecare biserică ortodoxă, autocefală, adică independentă, să corecteze calendarul, să accepte calendarul îndreptat gregorian atunci când timpul va fi oportun.
VIOREL COJOCARU, preot, Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel”, Mitropolia Basarabiei: Trebuie să spunem clar și răspicat că problema aceasta este foarte politizată. Ea, de fapt, nu există în biserică și zic de ce. Biserica Ortodoxă a demonstrat că avem sfinți și cei care au trăit: preoți, monahi, ierarhi, mulți sfinți care s-au jertfit și s-au mântuit, având sărbătorile pe stilul nou. Foarte mulți cuvioși sau foarte mulți duhovnici români, de exemplu: părintele Ilie Cleopa, Arsenie Boca, părintele Dumitru Stăniloae, sfinții din închisori – deci, toți aceștia au trăit, au prăznuit sărbătorile pe stilul nou. Ceea ce aș fi vrut, să atrag atenția creștinului – să lăsăm politica pentru politicieni, iar noi ca și credincioși să ne focusăm: dacă ținem pe stilul nou – ținem tot pe stilul nou toate sărbătorile, dacă ținem pe stilul vechi – ținem tot pe stilul vechi.
OCTAVIAN MOȘIN, preot, profesor de istoria religiilor: Aceste două stiluri n-ar trebui să se bată cap în cap. Atâta doar că noi trăim într-o zonă unde este o dublă influență, pe de o parte și a estului, și a vestului. Avem lumea împrăștiată în toată lumea încât unii revin la sărbători și, deci, în această perioadă când sunt sărbătorile pe nou. Dar la mijloc mai este și o sărbătoare laică care e Revelionul și care, cumva, rupe această liniște a postului și rugăciunea firească. De aceea se suprapun mai multe lucruri. Noi nu așteptăm atât data de 25 sau data de 7, așteptăm Nașterea Domnului.
Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.
Comentarii: 0