Masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile închise și transportul public, de rând cu alte măsuri anti-Covid-19, cum ar fi: respectarea distanței sociale, dezinfectarea constantă a mâinilor sau izolarea în cazul apariției unor simptome. O decizie în acest sens a fost luată, la mijlocul lunii aprilie, de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, care a anulat starea de urgență în sănătate. Oamenii au păreri împărțite referitor la această decizie.

„Cred că este o decizie corectă, pentru că, deja, majoritatea nu le respectau și oricum virusul, cât de cât, s-a liniștit”.

„Pur și simplu, ne-a înnebunit la cap, așa, moldovenește să vorbim, cu pandemia asta, să ne lipească cu pământul: și economic, și financiar, și în toate domeniile”. 

„Unde sunt oameni mai mulți – da. Dar, așa, ne străduim fără mască. Deja, ne-am săturat și noi, măcar puțin să respirăm aer curat”.

„Oricum noi trebuie să fim atenți. Nu trebuie să spunem că, gata, s-a finalizat tot. Eu cred că, totuși, încă este”. 

Tu ce părere ai despre decizia autorităților de a lăsa la discreția fiecăruia dintre noi dacă e bine sau nu să purtăm masca de protecție? Răspunde în comentarii. Iar dacă vrei să afli care sunt argumentele pro, contra, dar și cele neutre, stai aproape.

CONSTANTIN SPÎNU, șef, Direcția cercetare și inovare, ANSP: Aceasta este o hotărâre a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, bazată pe dovezi și acolo se întrunesc un șir de specialiști în sănătate publică. Fiecare s-a dat cu părerea, dar temeiul de bază servește indicatorul de 26 de cazuri la o sută de mii populație, care ne demonstrează că avem un indicator jos, care ne demonstrează că suntem în zona verde și avem tot dreptul să mergem la aceste recomandări. Comisia a făcut un pas corect, drept. Totuși, rămân în vigoare recomandările. Deci, nu sunt cu statut de restricții, dar recomandări. 

MIHAIL PÎSLA, conferențiar universitar, Școala de Management în Sănătate Publică: Prematur s-au ridicat toate, absolut brusc, nu treptat, dar brusc toate restricțiile. Practica ne arată că nouă ne-a fost foarte greu să convingem populația să respecte măsurile antiepidemice când ele erau obligatorii, dar în momentul când ele au devenit recomandabile, asta este și mai complicat. Plus la aceasta, nouă ni s-a prezentat această anulare ca o victorie asupra Covid-ului. Noi n-am biruit Covid-ul! El încă este și noi am avut situații, când noi am avut o incidență și mai joasă ca în prezent, dar după aceea au urmat valuri destul de înalte. Ultimul, Omicron, știți că a fost cel mai înalt val.

ANGELA PARASCHIV, șefă, Disciplina de epidemiologie, USMF „Nicolae Testemițanu”: Scopul este, desigur, ca să ajungem la o morbiditate foarte redusă, dar acest lucru este necesar prin continuarea supravegherii epidemiologice a virusului, inclusiv a subvariantelor care circulă, pentru a determina precoce riscul de a avea un nou val în țară. Societatea, în continuare, trebuie să respecte acele măsuri. În primul rând – vaccinarea. Să nu le fie frică de vaccinare pentru că ea este cea mai sigură și cea mai eficientă măsură, la moment, de a ne proteja de virus. 

Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Caută argumente pro, contra, cât și neutre și fă-ți propria concluzie. Iar dacă îți place ceea ce facem, dă like și distribuie acest video ca și prietenii tăi să-l vadă. Dacă vrei, însă, să susții activitatea noastră, o poți face printr-o donație unică sau lunară.

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.