Literele „V” și „Z”, dar și panglica „Sfântul Gheorghe” au fost interzise în Republica Moldova. Astfel, persoanele fizice care, totuși, le vor utiliza, vor fi amendate cu până la 9.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere vor fi amendate cu cel mult 18.000 de lei, iar cele juridice – cu până la 30.000 de lei. Sancțiunile au fost introduse în Codul Contravențional. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament pe 14 aprilie cu votul a 53 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.   

VLAD BATRÎNCEA, vicepreședinte al Parlamentului: Guvernarea de azi, în loc să vină în Parlament cu proiecte în susținerea oamenilor, a decis să vină cu interzicerea simbolurilor. Pe dânșii îi încurcă astăzi și panglica Sfântului Gheorghe. 

LILIAN CARP, deputat PAS: Această panglică, astăzi, se asociază cu agresiunea împotriva Ucrainei. Am considerat de cuviință că este necesar de modificat legislația pentru a nu permite glorificarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

VLADIMIR VORONIN, deputat BCS: Noi acum ridicăm mâna la ce este mai sfânt. Mie îmi este rușine. Eu nici nu știu cum să mă comport. Mandatele acestea de președinte mă țin pe mine și nu îmi permit ca eu să fiu dezlănțuit așa. 

OLESEA STAMATE, deputată PAS: Stimați colegi, în acest proiect de lege nu se interzice utilizarea acestei lente (panglici) atunci când ea este parte a medaliilor. 

Mai mult, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac și Adrian Lebedinschi, au contestat aceste modificări legislative la Curtea Constituțională. Tu ce părere ai despre interzicerea literelor „V”, „Z” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”? Răspunde în comentarii! Iar dacă vrei să afli care sunt argumentele pro, contra, dar și cele neutre, stai aproape. Îți spunem imediat. 

VIRGILIU PÂSLARIUC, deputat PAS: Aceste semne „V” și „Z”, da, ele clar au fost propagate în contextul războiului din Ucraina. În sine, iarăși, aceste litere nu au treabă, așa cum încearcă să spună oponenții noștri, cu ceva care este, poate, prohibit. Dar, în contextul războiului din Ucraina, când pe tehnica militară erau puse aceste însemne, evident că ele și-au schimbat semnificația. Același lucru este și cu panglica, așa-numită „Sfântului Gheorghe”. Acestea sunt simbolurile invaziei. Și, iarăși, conform legii, ele trebuiesc descurajate, fiindcă propagă acest tip de acțiune care, mă rog, din păcate aduc moartea, aduc suferință și, în general, războiul ca modalitate de a soluționa anumite probleme trebuie, evident, condamnat. 

ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: Ce va schimba, în concepția oamenilor, interzicerea literelor latine „V” și „Z”? Absolut nimic. Avem o mulțime de automobile cu numerele „Z”. Am văzut o jurnalistă care la piept avea numele ei, care se începe cu litera „V”, avea așa un culon (pandativ). Adică ce, nu poate să mai poarte? Asta este un absurd. Noi folosim grafia latină. Și să iei și să interzici două litere din grafia latină, numai de atâta că cine le presupune că sunt legate de anumite conflicte, nu-i corect. Ceea ce e legat de panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, păi, aceasta este panglica care este și pe ordinul „Слава” (Glorie), care mulți din cetățenii noștri au primit acest ordin pentru participarea la război și pentru vitejia pe care au avut-o.  

ANATOL PETRENCU, istoric: Dacă am fi într-o țară democratică și, în spatele acestui simbol, nu ar exista niște interese imperialiste, neoimperialiste, niște interese prin care se promovează măreția unui stat, dar care nu există statul cela, în condiții democratice, încă am putea tolera. Kremlinul de astăzi folosește acest simbol ca o relicvă a ceea ce a fost în perioada războiului și istoricii știu că Federația Rusă de astăzi tratează în mod exclusivist victoria URSS asupra Germaniei naziste și face abstracție de participarea americanilor în război, de participarea Marii Britanii din prima zi a războiului, a Franței, a popoarelor care au fost cotropite, dar care au luptat împotriva Germaniei naziste. Adică, victoria asupra Germaniei naziste a fost nu doar victoria Uniunii Sovietice, a fost o victorie comună. Plus, aceste simboluri cu care rușii au intervenit în Ucraina, acest „Z” și acest „V”, care iată foarte multă lume îl aseamănă, mai ales litera „Z”, cu svastica nazistă, adică cam asta ar trebui să însemne. 

Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Caută argumente pro, contra, cât și neutre și fă-ți propria concluzie. Iar dacă îți place ceea ce facem, dă like și distribuie acest video ca și prietenii tăi să-l vadă. Dacă vrei, însă, să susții activitatea noastră, o poți face printr-o donație unică sau lunară.

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *