Compania publică „TeleRadio-Moldova”, care deține posturile de televiziune Moldova 1, Moldova 2, dar și Radio Moldova revine sub control parlamentar, așa cum a fost până în ianuarie 2019. La modul practic, asta înseamnă că Parlamentul va desemna și schimba directorul general al instituției, dar și adjuncții săi, cât și membrii Consiliului de supraveghere. Un proiect de lege în acest sens a ajuns în Parlament în data de 14 octombrie, iar peste nicio lună a și fost votat în prima și a doua lectură de majoritatea parlamentară PAS.

Este o decizie bună sau deputații au făcut o gafă. Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu. Până una-alta, am adunat pentru tine argumente PRO, CONTRA, dar și NEUTRE.

LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI, deputată, PAS: Noi considerăm că este important, în acest moment, ca Teleradio să fie întoarsă sub control parlamentar. De acest lucru a fost nevoie, în primul și în primul rând, pentru că și în spațiul public, și în analizele și rapoartele făcute de experții media, și organizațiile cu expertiză în domeniul media, în repetate rânduri, s-a văzut foarte clar că avem de-a face cu situații de politizare crasă. Noi suntem gata să sprijinim politic profesioniștii.

ADELA RAILEANU, deputată, BCS: Atunci când peste noapte arunci la gunoi un document la care s-a muncit foarte mult, au muncit atât experții independenți de media din Republica Moldova, la anumite etape au participat și experți internaționali, mi se pare grav. Riscul cel mai mare este, în această situație, că pot veni oameni extrem de profesioniști, oameni extrem de buni, dar pe umerii lor tot timpul va fi subjugarea politică. Mă tem că peste o perioadă foarte scurtă de timp și la instituția publică, la știri, vom vedea cât de fericiți suntem, cât de bine trăim. 

CRISTINA DURNEA, juristă, Centrul pentru Jurnalism Independent: A fost omisă cumva această parte ce vizează instituirea unui nou mecanism de numire în funcție a directorului general și a Consiliului de supraveghere și dezvoltare care nu se înglobează în conceptul de control parlamentar. Această modalitate de exercitare a controlului parlamentar funcționează pentru alte domenii. Alte țări pun în practică nemijlocit acest principiu și în raport cu domeniul audiovizualului public. Însă, aș vrea aici să subliniez faptul că marea nemulțumire în raport cu prevederile acestui proiect de lege se referă nu la conceptul de control parlamentar, ci la mecanismele instituite prin prisma acestui proiect. Vorbim despre condițiile de calitate a legii: claritate, accesibilitate și predictibilitate. 

Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Caută argumente PRO, CONTRA, cât și NEUTRE și fă-ți propria concluzie.

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.