Odată cu începerea noului an școlar, subiectul vaccinării revine în atenția publică cu un val de nemulțumiri. Cadrele didactice nevaccinate, inclusiv din motive medicale, au fost informate că trebuie să-și facă testele anti-Covid, din propriul buzunar, o dată la două săptămâni. Autoritățile sunt ferme și susțin că imunizarea este extrem de importantă, deși tot ei ne spun că vaccinarea nu este obligatorie.

Totuși, care sunt argumentele PRO vaccinare, CONTRA vaccinării, dar și cele NEUTRE.

NINEL REVENCO, coordonatoarea Campaniei naționale de vaccinare: Vaccinarea este unica metodă specifică de a stopa răspândirea coronavirusului în societate, de a evita maladia gravă și foarte gravă și de a evita decesul. Un număr mare de persoane, de cetățeni vaccinați asta înseamnă o imunitate colectivă. Asta înseamnă evitarea valului patru sau cinci de pandemie și evitarea codului roșu și stoparea răspândirii coronavirusului. 

IULIAN RAȚĂ, președintele Sectorului Sinodal, Mitropolia Moldovei: Biserica ortodoxă, dar nu doar biserica ortodoxă, și eu personal am pledat totdeauna pentru libertate, pentru libertatea omului de a alege. Dacă voiește să fie vaccinat – să o facă, dacă nu voiește să fie vaccinat – să nu o facă. Să nu se găsească nicio măsură de constrângere a oamenilor pentru ca aceștia să fie vaccinați cu forța pentru că suntem oameni care trăim într-un stat de drept, într-un stat democratic.

VALERIAN MĂMĂLIGĂ, avocat IDOM: Consider că vaccinarea este necesară. Prin metoda vaccinării s-au eradicat careva boli și aproape s-au eliminat altele. Doar că, consider că este și decizia fiecărei persoane în parte, are nevoie de vaccin sau nu are nevoie. În cazul în care vaccinarea va fi obligatorie probabil s-ar încălca unele drepturi. În cazul în care unele persoane au contraindicații medicale la vaccin, în cazul în care persoanele stau în casă și nu contactează cu lumea înconjurătoare și nu pun în pericol cumva sănătatea publică. 

Fii un cetățean informat și greu de manipulat. Caută argumente PRO, CONTRA, cât și NEUTRE și fă-ți propria concluzie.

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Comentează

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.