VLADIMIR VORONIN, deputat, BCS: Pe dânșii îi încurcă „Лента” aceasta „Гвардейская” (Panglica Gărzii) , „Лента Победы” (Panglica Victoriei). Îi încurcă. Ei nici nu sunt, nici nu știu cum să explic, ei nici nu sunt cărturari. Nici nu le ajunge minte să se uite la Ștefan cel Mare, că Ștefan cel Mare se folosea de această panglică. 

FALS: Ștefan cel Mare se folosea de această panglică.

ANATOL PETRENCU, istoric: Sigur că nu este adevărat. De când e globul pământesc există culoarea neagră și culoarea oranj. Și pe timpul lui Ștefan cel Mare era această culoare neagră și oranj. Nu avem niște documente în care să se demonstreze clar că Ștefan cel Mare a purtat așa panglică.

VLADIMIR VORONIN, deputat, BCS: Să se uite la toți ceilalți, eroii din povești, din fabule, din istorie, Gheorghe „Победоносец” (cel care aduce victoria). O să ajungă la toate aceste lucruri. Ce înseamnă aceasta, dacă totalizăm? Dictatură.  

Ștefan cel Mare și Sfânt a domnit în Moldova în perioada 1457 – 1504. Panglica Sfântul Gheorghe” își are, însă, originile în perioada Imperiului Rus, adică cu două secole mai târziu.

ANATOL PETRENCU, istoric: Panglica apare în condițiile țarismului, în condițiile când Rusia purta fel de fel de războaie și decora militarii cu Ordinul „Sfântul Gheorghe” care avea acest simbol, acest bicolor, ordin și medalii. Și o fost și asta o istorie. Ceea ce se întâmplă în ochii noștri, este cu totul altceva. S-a preluat acest simbol și i se atribuie niște calități care în istorie n-au justificare.  

Reacția lui Vladimir Voronin vine după ce Parlamentul a interzis prin lege utilizarea acestei panglici, deoarece, alături de literele „V”, „Z”, reprezintă simbol al agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.

OLESEA STAMATE, deputată, PAS: Nu-mi imaginez cum Ștefan cel Mare ar fi putut purta această panglică. Dar nu este despre asta. Este despre faptul că această panglică, din păcate, este utilizată acum unde se omoară sute și mii de oameni în Ucraina. Este un masacru ceea ce se întâmplă acolo.  

Mai multe detalii vezi în VIDEO.

Subiect realizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane. Părerile exprimate aparțin exclusiv autorilor.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.