Comentarii: 0

În plină campanie electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie, pe o pagină de Facebook, a fost publicat un video unde apare un personaj care arată ca președinta Maia Sandu. La sfârșitul lui, aceasta îi îndeamnă pe alegători să voteze pentru candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău al unui partid conectat la politicianul fugar, Ilan Șor. Mai exact, pentru candidatul partidului „Renaștere”, Vasile Bolea.

Dacă ai dat peste acest video în mediul online, află că ai fost expus unui produs de tip deepfake. Ce este un deepfake, cum ne dăm seama dacă este un fals și ce putem face ca să nu ne lăsăm manipulați? Lămurim împreună cu Andrei Rusu, expert în monitorizarea mass-mediei din cadrul comunității WatchDog.

ANDREI RUSU, expert în monitorizarea mass-mediei, WatchDog: Deepfake-ul este o tehnologie utilizată pentru a manipula opinia publică cu ajutorul unor audio sau materiale video false. Clipul video care a fost lansat în spațiu public este de o calitate proastă și utilizatorului simplu, mai ales din rândul tinerilor, le este ușor să-și dea seama că acest clip este fake. În primul rând, dacă ați observat, chiar și fața personajului dat nu seamănă cu a președintei Maia Sandu. Și dacă asculți atent discursul acestui personaj imaginar, el are multe carențe în speech-ul său. Spre exemplu, pauza poate să fie mai lungă sau unele cuvinte în limba română nu sunt pronunțate corect.

Astfel de videouri sunt create, de regulă, cu ajutorul inteligenței artificiale, iar tehnologiile folosite pentru producerea acestor materiale false devin din ce în ce mai sofisticate și, totodată, mai accesibile publicului larg. Odată depistate, acestea pot fi raportate pentru a fi șterse din spațiul public.

ANDREI RUSU, expert în monitorizarea mass-mediei, WatchDog: Utilizatorul poate raporta un astfel de clip fake către platformele digitale și chiar platformele digitale au început să introducă noi reguli privind sponsorizarea acestor clipuri. Deja Meta și Google au introdus reguli, respectiv, promotorii acestor clipuri trebuie să scrie numaidecât că acest clip este generat cu Inteligența Artificială. Eu cred că autoritățile noastre ar trebui să coopereze mai mult cu platformele digitale pe care sunt lansate aceste deepfake-uri pentru a le contracara pe viitor. Din punct de vedere legislativ, noi avem doar proiectul de lege de constituire a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Adică acest Centru ar trebui să opereze și să combată aceste fake-uri.

În schimb, la nivel european există deja un proiect de lege care își propune să reglementeze utilizarea tehnologiei AI, inclusiv în campaniile electorale. Cu alte cuvinte, utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a produce și a distribui materiale false cu scopul de a influența alegătorii va fi calificată ca fiind una „cu risc sporit”, iar materialele vor fi șterse definitiv din spațiul public. Fii un cetățean informat și greu de manipulat.

Subiect realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED). Conținutul și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă punctul de vedere al NED. 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.