Peste 1.800 de persoane au contribuit la buzunarul electoral al celor trei formațiuni politice care, în urma scrutinului din 11 iulie 2021, au acces în Parlament. CU SENS a analizat lista sponsorilor Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului „ȘOR” și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Am reușit să vorbim cu unii dintre ei care, în fața camerei de luat vederi, au spus că nu au scos niciun ban din buzunar sau au donat sume mult mai mici decât cele menționate în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală. 

DE FAȚADĂ LA ORHEI

Axenia Holodnic e asistentă medicală la Spitalul Raional din Orhei. Instituția se află în subordinea Consiliului Raional, unde majoritatea o deține Partidul „ȘOR”. Numele Axeniei și a altor 16 angajați ai spitalului figurează în lista sponsorilor campaniei electorale din vară a formațiunii politice și au contribuit, astfel, la accederea acesteia în Parlament. Femeia neagă, însă, că ar fi făcut vreo donație. N-am eu nimic cu dânșii. Eu adică nu-mi pot târâi caloșii mei de sărăcie și eu să donez”, susține Axenia Holodnic. 

În biroul contabililor Spitalului Raional din Orhei vorbim cu alți trei sponsori ai Partidului „ȘOR”. Printre aceștia este și Maria Gașper, de peste 70 de ani, care a donat formațiunii 5.000 de lei. Întrebată dacă a făcut sau nu vreo donație pentru vreun concurent electoral, înscris în cursa pentru fotoliul de deputat din 11 iulie 2021, femeia s-a încurcat în declarații. Răspunsuri la fel de ambigue am primit și de la colegele ei: Raisa Apostol și Natalia Ivanova.

Acestea nu sunt singurele persoane angajate ale unor instituții de stat din raion, care apar în lista donatorilor Partidului „ȘOR”. Unsprezece persoane din Mîrzești, un sat aflat la circa 25 de kilometri de centrul raional, au donat formațiunii sume care depășesc venitul lor lunar. Toți sunt angajați ai unor instituții publice: primăria, grădinița sau centrul medical din sat. Cap de listă e chiar primarul, care a donat mai mult decât salariul său lunar. „Am salariu de opt mii și trei sute, undeva așa. Nu-i nimic strașnic 9.600”, susține Vitalie Berezanțev, primarul comunei Mîrzești.

Primarul a fost ales în 2019, având susținerea Partidului „ȘOR”. Peste un an, satul a fost iluminat în cadrul unui proiect pe care formațiunea și l-a asumat, deși banii investiți, peste 1,5 milioane de lei, sunt publici, iar licitația a fost organizată de primărie.

Subalternii primarului, patru la număr, printre care: doi paznici, femeia de serviciu și inginerul cadastral de la primărie au făcut și ei donații, ceva mai modeste, între 2.200 și 2.800 de lei. Deși am mers la primărie în timpul orelor de muncă, pe lângă primar, am dat doar de femeia de serviciu, Ecaterina Varzari, care a donat partidului 2.000 de lei, salariul ei pentru o lună.  „Am copii care mă ajută”, explică femeia.

Pe paznic l-am căutat acasă. Acesta locuiește la doi pași de primărie, dar l-am găsit în câmp, la muncă. Ne spune că a donat 600 de lei, deși în acte este scris că a virat partidului o sumă de aproape patru ori mai mare. Mai exact, 2.300 de lei.

În același sat, Mîrzești, îl căutăm și pe Petru Cegodari. Este șef de gospodărie la grădiniță și a donat 3.700 de lei. Nu-l găsim la serviciu, dar acasă, ocupat cu munca prin gospodărie. Acesta s-a arătat vădit deranjat de întrebările noastre. „Hai, nu dați întrebări amu. Hai, duceți și vă căutați de nevoie.Nu pierdeți timpul că eu n-am când”, insistă bărbatul.

Și în satul Bolohan sunt șapte persoane care au fost darnice cu Partidul „ȘOR” și au virat în buzunarul electoral al formațiunii între 2.500 și 9.600 de lei. Și aici cap de listă este primara satului, Tatiana Plătică, care la fel ca și colegul ei din satul Mîrzești, a fost aleasă având susținerea Partidului „ȘOR”. Deși am mers la primărie în timpul orelor de muncă, primara nu era pe loc. Am reușit s-o contactăm telefonic, însă a refuzat să dea prea multe detalii.

În schimb, Veaceslav Eșan, paznic la primărie, susține că nu a făcut vreodată vreo donație, deși apare în lista sponsorilor Partidului „ȘOR” cu o donație de 3.000 de lei. Nici consăteanul său, Alexandru Chiosa, lăcătuș la Serviciul Comunal, spune că nu a făcut vreo donație. L-am întâlnit la magazinul din sat. Tocmai își terminase programul de muncă. „Prostii. Explic. Eu sunt cu Partidul Comuniștilor, dar cu Partidul „ȘOR” eu n-am nică. Eu nu am de pâine în casă. Am tucma 1.500 zarplata. Ian’ încearcă și donează.”

Batem și la poarta Anei Gospodarenco, asistentă medicală la grădinița din Bolohan. Femeia apare în lista sponsorilor Partidului „ȘOR” cu o donație de 3.000 de lei. Femeia nu a vrut, însă, să vorbească cu echipa CU SENS: „Auziți, mă iertați dar eu nu dau niciun interviu. Nu am dat nimic și nu veniți la mine la poartă”.

Din totalul de peste 800 de persoane care au sponsorizat Partidul „ȘOR” la parlamentarele anticipate din 11 iulie, 200 sunt angajați la stat, în special în instituțiile publice din raionul Orhei. Alte 285 de persoane lucrează la Magazinele Sociale „Merișor” și au făcut donații între 2.000 și 10.000 de lei. Ne-am dus la magazinul de pe strada Tudor Vladimirescu, din sectorul Râșcani al Capitalei, unde am găsit-o pe Aurelia Trohina. Este vânzătoare, iar în documentele de la CEC în dreptul numelui ei e trecută suma de 8.000 de lei: „Eu niciodată la nimeni nu dau niciun interviu”.

Ne-am dus și la alte Magazine Sociale din Chișinău. Unii dintre angajați ne-au direcționat către sediul juridic al rețelei de magazine, iar alții ne-au spus că nu au dreptul să vorbească cu jurnaliștii. 

Am mers pentru explicații la sediul firmei care gestionează magazinele sociale. Se află pe teritoriul Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde sunt înregistrate și alte afaceri, afiliate familiei lui Ilan Șor, liderul partidului. Fără succes, însă. Nimeni din administrație nu a vrut să vorbească cu noi. De asemenea, am încercat în repetate rânduri să obținem un interviu la telefon. Fără rezultat.

Printre donatorii fideli ai Partidului „ȘOR” sunt și angajați ai mai multor companii afiliate în trecut familiei liderului formațiunii, Ilan Șor, sau unor membri de partid.

MARINA TAUBER, vicepreședintă, Partidului „ȘOR”: Eu nu am astfel de informații și cred că informația aceasta nu este adevărată. Eu nu am văzut, nici eu personal, nimeni nu a văzut cu cine dumneavoastră ați vorbit. Eu tot pot să spun multe. Eu nu pot să vă confirm sau să vă infirm ceea ce spuneți. Trebuie să analizez încă o dată această listă. Dumneavoastră nu mi-ați dat această întrebare ca să putem să ne pregătim și vorbim despre informația contabilă și despre cifre

Suma totală colectată în campania electorală pentru anticipatele din iulie de la cei peste 800 de donatori și două companii este de peste 4 milioane lei. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de 5.500 de lei. Potrivit datelor publicate de Comisia electorală Centrală, 66 donatori nu au avut nicio sursă de venit declarată la Fisc, fie au avut venituri mai mici decât sumele donate.

DONATORI LA PAS

Agapie Bordeianu este șef de laborator la Universitatea Tehnică din Moldova. Bărbatul spune că este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și că a colectat donații de la mai mulți colegi, atât pentru alegerile parlamentare anticipate din vară, cât și pentru campania prezidențială din noiembrie 2020. Numele celor pe care i-a convins să doneze, le-a trecut în două liste.

Cu toate acestea, Agapie Bordeianu nu se regăsește în lista donatorilor formațiunii, el fiind doar cel care s-a ocupat de colectarea banilor și transmiterea acestora către partid. În total, opt profesori de la UTM se regăsesc în lista donatorilor PAS.

AGAPIE BORDEIANU, profesor UTM: Organizator principal eu eram. Se înțelege că am strâns și de-atâta și s-o primit. Să nu fie cu banat, cum s-ar zice. […] Este telefon, este iată așa și așa. Noi vrem să facem, băieți, trebuie să organizăm, cum s-ar spune. Și am organizat, frumușel”. 

În lista donatorilor PAS se regăsesc și angajați ai altor instituții superioare de învățământ din Chișinău. Mergem la Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină „Nicolae Testemițanu”, unde reușim să vorbim cu două cadre didactice din cele șapte care au virat bani partidului în campania electorală. Este vorba de Natalia Spînu și Vladimir Valica, care au confirmat că au făcut donații PAS-ului.

Și opt profesori de la Universitatea de Stat din Moldova se regăsesc în lista donatorilor PAS. Printre ei este Alina Slobodaniuc, profesoară la Facultatea de Litere. Contactată telefonic, femeia a confirmat că a donat pentru PAS suma de 6.000 de lei. Colegul ei, Alexandru Lungu, profesor la Facultatea de Matematică, a făcut o donație de 500 de lei. Nu l-am găsit la catedră deoarece am aflat că, între timp, s-a pensionat. Bărbatul susține că: Atunci când se face campania și au nevoie de cheltuială, atunci fac donație. Prima dată când a fost, mai demult, am făcut în numerar, când încă era pe Mateevici sediul lor. Dar în ultimul timp, de când e pandemia – online. Am donat  pentru idee, pentru lupta împotriva corupției. Dacă alte partide se implicau în această luptă și acolo donam ce puteam”. 

Printre donatorii PAS am identificat și mai mulți angajați ai unei companii care câștigă constat contracte cu statul. Este vorba de Dita Estfarm – unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața medicamentelor din țară, cât și firma-fiică – Farmacia Familie. Mai exact, 46 de angajați ai acestor două companii au virat partidului între patru și 15.000 de lei fiecare, iar sumă totală depășește cifra de 338.000 de lei. Am mers la sediul firmei Dita Estfarm, unde am reușit să vorbim cu unul dintre managerii companiei, Grigore Moraru, care a donat PAS-ului 7.000 de lei, pentru că am o poziție civică”.

În fața camerei de luat vederi, însă, spune că a donat 5.000 de lei.  Șapte, ok. Știu că era o sumă relativ mică, versus salariul pe care îl am și am considerat că odată la patru ani este dreptul meu civic să fac treaba asta”, se corectează Moraru. Întrebat cum comentează faptul că mai mulți colegi de-ai săi au donat aceluiași partid sume importante de bani și au făcut-o toți în aceeași zi: Eu nu cunosc cine și ce a donat, sincer, pentru că, până la urmă, e opțiunea fiecăruia în parte”. 

Am vrut să aflăm dacă reprezentanții PAS au luat în calcul posibilele suspiciuni care pot apărea în cazul acestor donații și dacă nu cumva este vreo legătură dintre dărnicia angajaților Dita Estfarm și apetitul acestei companii pentru banii statului. De exemplu, doar în acest an firma a semnat, potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Achiziții Publice, contracte în sumă totală de peste 100 de milioane de lei.  

ARTUR MIJA, deputat PAS:Sincer, nu îmi este cunoscută compania în general. Acum admit că există posibilitatea ca compania respectivă să participe la diverse licitații. Noi putem să spunem, cu siguranță, că chiar și dacă a fost această tentativă ea nu o să fie susținută nicicum, pentru că noi, fără să ne spuneți dumneavoastră, nu aflăm că am avut donatori, anume, specific de la această companie. Și nu o s-o favorizăm, și nu am favorizat niciodată o companie sau alta în cadrul achizițiilor publice”.

Și șapte angajați ai firmei Ericsson Telecommunications SRL, de la manageri până la directorul general, au făcut donații importante Partidului Acțiune și Solidaritate. Vorbim de o sumă totală de circa 100.000 de lei. Firma este administrată de Gheorghe Stamate, soțul deputatei PAS, Olesea Stamate. Acesta a făcut două donații a câte 26.000 de lei fiecare. Am mers la sediul firmei în încercarea de a discuta cu el, dar și cu alți colegi, însă, fără rezultat.

Pentru că nu am reușit să discutăm cu Gheorghe Stamate, am mers la Parlament ca s-o întrebăm pe deputata PAS, Olesea Stamate, despre generozitatea soțului ei față de formațiunea din care face parte și pe lista căreia a ajuns în noul Legislativ.

OLESEA STAMATE, deputată PAS: „În baza legii, fiecare cetățean din această țară poate face donații unui anumit partid politic în funcție sau în limitele venitului pe care îl obține. Atât. Altceva ce aș putea să vă mai comentez?”

În total, peste o mie de persoane din țară și de peste hotare și 24 de companii, au făcut donații pentru campania electorală din vară a Partidului Acțiune și Solidaritate în sumă totală de aproape 6 milioane de lei. Vorbim, în mare parte, despre angajați ai sectorului privat, dar și pensionari, șomeri sau angajați la stat, dar și deputați sau miniștri. Printre candidații incluși pe lista PAS, care în urma scrutinului din vară s-au ales cu majoritatea fotoliilor în noul Legislativ sau au fost promovați în funcții la Guvern, 33 au făcut donații electorale de sute sau zeci de mii de lei. Printre cei mai darnici se numără speakerul Parlamentului, Igor Grosu, care a donat 20 de mii de lei, deputații Oazu Nantoi și Alexandr Trubca, dar și doi miniștri din Guvernul Gavriliță.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei.

DONATORII COMUNIȘTILOR ȘI SOCIALIȘTILOR

Doar cinci din cei 32 de deputați, ajunși în noul Parlament pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, nu se regăsesc în lista donatorilor campaniei din vara lui 2021. Ceilalți 27 de deputați, însă, au făcut donații aproape trase la indigo. Majoritatea au donat câte 20 de mii de lei. Printre sponsori îi regăsim pe liderul Comuniștilor, Vladimir Voronin, cu o donație de 14.000 de lei, dar și pe Igor Dodon, care recent a renunțat la fotoliul de deputat și cel de lider al Partidului Socialiștilor, cu o donație de doar 6.800 de lei.

Am mers la Parlament unde am discutat cu câțiva dintre ei. Iată ce ne-au spus. 

OLEG REIDMAN, deputat BCS: Asta nu este tema mea. Nimic nu știu despre asta, nu pot să vă spun. Eu am donat două mii, trei mii cândva. Acuma, nu”. 

ELENA BODNARENCO, deputată BCS: Dar cine o să susțină partidul dacă nu membrii de partid?”. 

VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: Este ceva firesc. Sumele sunt adecvate, destul de modeste, ceea ce am donat și eu, de exemplu. Fiecare cetățean poate dona, indiferent de funcția pe care o ocupă”. 

În total, doi primari și doi viceprimari, dar și 13 șefi ai Consiliilor Raionale din țară au făcut donații pentru campania electorală din vară a Comuniștilor și Socialiștilor. Printre aceștia, Ghenadi Mitriuc, președintele raionului Ungheni, care a donat pentru campania electorală a formațiunii 20.000 de lei. Am mers la Consiliul Raional ca să discutăm cu el, însă, fără rezultat.

La Consiliul raional Călărași, reușim să vorbim cu Ștefan Bolea, președintele instituției.

ȘTEFAN BOLEA, președintele Consiliului Raional Călărași: Păi eu nu o dată am donat, de mai multe ori am donat. Acum, pare-mi-se 20.000 de mii. Am salariu, am gospodărie țărănească. Interesant dumneavoastră întrebați. Eu țin la partidul acesta, la țara asta, la poporul nostru. Și de unde n-am, întotdeauna cadonez”. 

În comparație cu celelalte două formațiuni care au acces în Parlament în urma scrutinului din 11 iulie 2021, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut donații de trei ori mai puține. Cei 129 de donatori, printre care pensionari, directori unor instituții de stat, juriști, consilieri sau deputați au virat blocului suma totală de 2,3 milioane lei în ultima săptămână de campanie. Dintre ei doar șapte nu au avut nicio sursă de venit declarată la FISC sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de peste 120.000 de lei. 

Deși Comuniștii și Socialiștii au avut mai puține donații, totuși bugetul lor electoral a fost destul de mare. Vorbim de o cifră de 6,3 milioane de lei, dintre care doar o treime sunt donații, restul sunt banii formațiunii. 

CE SPUNE CEC-UL

Comisia Electorală Centrală, instituție care se ocupă de buna organizare și desfășurare a alegerilor, nu a verificat în detalii listele donatorilor celor trei partide politice. Nici nu ar avea cum, ne explică vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Nici metodologie, nici personal, nici resursă necesare pentru a realiza această, hai să zicem, chestiune care este prevăzută în lege, de a asigura controlul și supravegherea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. Anumite acțiuni posibile de verificare au fost făcute, doar că ele nu au generat poate un răspuns așteptat din partea societății”.

Cât despre neregulile depistate de jurnaliști, reprezentantul CEC spune că astfel de cazuri nu sunt de competența instituției pe care o reprezintă.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Eu cred că în astfel de situații ar trebui organele de drept să intervină, să cerceteze toate circumstanțele corespunzătoare. În cazul în care informațiile prezentate de jurnaliști se adeveresc, atunci cel mai probabil este necesară și o cercetare suplimentară de către poliție, procuratură a unor astfel de situații”.

Noua conducere CEC dă asigurări că își dorește să verifice mult mai riguros rapoartele financiare, inclusiv lista donatorilor concurenților electorali. Primii pași în acest sens au fost făcuți deja. Recent a fost creat un grup de lucru interinstituțional pentru controlul finanțării partidelor politice în contextul  alegerilor locale noi din luna noiembrie. Grupul de lucru este format din reprezentanți ai CEC-ului, Serviciului Fiscal de Stat, Inspecției Financiare și Inspectorul General al Poliției. Cât de eficient va fi acest grup de lucru în depistarea neregulilor și a donatorilor de fațadă? Vom vedea în scurt timp.

Subiect realizat în cadrul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Părerile exprimate în acest material aparțin exclusiv redacției CU SENS.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.